Sunday, 26 January, 2025

Εκπτωση φόρου έως 70% για εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων

Εκπτωση έως και 70% θα έχουν οι φορολογούμενοι που θα αποκαλύψουν στο ελληνικό Δημόσιο αδήλωτα εισοδήματα τα οποία διατηρούν σε εγχώριες τράπεζες ή πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Το ύψος της έκπτωσης επί του φόρου θα συνδέεται με την επένδυση των κεφαλαίων που θα νομιμοποιηθούν. Σύμφωνα με το σχέδιο που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης θα έχουν όσοι τοποθετήσουν τα εισοδήματά τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ή έντοκα γραμμάτια. Το ποσοστό της έκπτωσης θα ανέρχεται στο 70%. Αντίθετα, εάν τα χρήματα διατηρηθούν σε απλό καταθετικό λογαριασμό εγχώριας τράπεζας, το ποσοστό της έκπτωσης θα είναι μόλις 20% επί του φόρου που προκύπτει.

Δυνατότητα χρήσης των ευνοϊκών όρων του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν οι φορολογούμενοι που έχουν αδήλωτα εισοδήματα που είναι τοποθετημένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελλάδας ή αλλοδαπούς, σε αμοιβαία κεφάλαια, σε ομόλογα και γενικότερα τίτλους του εξωτερικού, καθώς και στο χρηματιστήριο ή σε πλατφόρμες συναλλαγών. Εξαιρούνται από τη νομιμοποίηση κεφάλαια τα οποία δεν έχουν «περάσει» από το τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή κεφάλαια τα οποία θα εμφανιστούν από φορολογουμένους χωρίς παραστατικά δεν θα μπορούν να ενταχθούν στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση. Ωστόσο, τα χρηματικά ποσά τα οποία βρίσκονταν το προηγούμενο διάστημα σε ελληνικές τράπεζες και πλέον έχουν «τοποθετηθεί» στα στρώματα, εφόσον προέρχονταν από φοροδιαφυγή, μπορούν να νομιμοποιηθούν. Ουσιαστικά, το οικονομικό επιτελείο με τον τρόπο αυτό θέλει να αποτρέψει όσους έχουν «μαύρο» χρήμα να καλύψουν αγορές του παρελθόντος ή μελλοντικές και να γλιτώσουν από τα τεκμήρια διαβίωσης.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον προσεχή Ιανουάριο:

1. Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Η επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογουμένου. Για παράδειγμα, συμφέρει τους φορολογουμένους να επιλέξουν τη χρήση του 2009, όταν ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής ανερχόταν στο 40% από τον συντελεστή που ισχύει σήμερα και φθάνει στο 42%.

2. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και είναι τοποθετημένα σε διάφορους τίτλους ή σε πιστωτικά ιδρύματα.

3. Οσοι νομιμοποιήσουν τα εισοδήματα θα γλιτώσουν από πρόστιμα, προσαυξήσεις και ποινικές διώξεις.

4. Οσοι επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα και τα επενδύσουν θα έχουν έκπτωση από 20% έως 70%. Αντίθετα, όσοι τα νομιμοποιήσουν αλλά τα διατηρήσουν στο εξωτερικό δεν έχουν καμία έκπτωση επί του φόρου. Ωστόσο, θα είναι «καθαρά» και θα γλιτώσουν από πρόστιμα, προσαυξήσεις και ποινικές διώξεις.

5. Στη ρύθμιση για την νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων θα περιληφθούν και υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος, αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει στα δικαστήρια.

6. Η έκπτωση θα συνδέεται με την επένδυση των κεφαλαίων που θα νομιμοποιηθούν, καθώς και το ύψος του ποσού. Ειδικότερα:

• 70% εφόσον το κεφάλαιο τοποθετηθεί σε ομόλογα ή έντοκα του ελληνικού Δημοσίου.

• 20% έως 60% στην περίπτωση που τα κεφάλαια τοποθετηθούν για σύσταση εταιρείας (ανάλογα με το ύψος της επένδυσης, διαμορφώνεται και το ποσοστό).

• 20% έως 60% εφόσον τα κεφάλαια τοποθετηθούν σε εταιρεία που επενδύει στην Ελλάδα (ανάλογα με το ύψος της επένδυσης, διαμορφώνεται και το ποσοστό).

• 20% έως 60% για συμμετοχή σε fund που επενδύει στην Ελλάδα.

• 20% έως 60% για επένδυση σε ακίνητα (ανάλογα με το ύψος της επένδυσης, διαμορφώνεται και το ποσοστό).

• 20% εφόσον τα κεφάλαια διατηρηθούν σε ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό.

• 30% στην περίπτωση που τα κεφάλαια τοποθετηθούν σε προθεσμιακό λογαριασμό.

• 0% στην περίπτωση που νομιμοποιηθούν και παραμείνουν στο εξωτερικό.

7. Μπορούν να νομιμοποιηθούν εισοδήματα τα οποία είναι τοποθετημένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελλάδας ή αλλοδαπούς, σε αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και γενικότερα τίτλους του εξωτερικού, καθώς και στο χρηματιστήριο ή σε πλατφόρμες συναλλαγών.

«Ελα σ’ εμάς πριν έρθουμε εμείς σ’ εσένα»

«Ενενήντα χώρες μάς παρέχουν πληροφορίες για τα εισοδήματά σου. Ελα σ’ εμάς πριν έρθουμε εμείς σ’ εσένα».

Με το επιθετικό αυτό διαφημιστικό μήνυμα θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών να πείσει όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα να τα δηλώσουν. Η δυνατότητα πλέον ανταλλαγής πληροφοριών, ιδιαίτερα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θεωρείται μια απλή διαδικασία η οποία σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να ολοκληρωθεί σε 24 ώρες. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζει ότι με το σχέδιο νομιμοποίησης των αδήλωτων εισοδημάτων μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου περί τα 5 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζει ακόμα 2-3 δισ. ευρώ σε βάθος δύο ετών από τον εντοπισμό εισοδημάτων που δεν θα δηλωθούν από τους φορολογουμένους. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έσοδα πιθανόν να ξεπεράσουν και αυτά που εισέπραξε η Ιταλία. Σημειώνεται ότι το σχέδιο των ιταλικών αρχών, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015, ενθάρρυνε τους φοροφυγάδες να δηλώσουν κρυφά εισοδήματα με αντάλλαγμα την εξασφάλιση ποινικής ασυλίας. Οι εισπράξεις ανήλθαν στα 4 δισ. ευρώ και σύμφωνα με την επικεφαλής της υπηρεσίας συλλογής φόρων, Ροσέλα Ορλάντι, το ποσό θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ.

Πηγή Καθημερινή

Εκπτωση φόρου έως 70% για εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου