Saturday, 23 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Κ. Μακεδονία: Απώλεια σχεδόν 55.000 θέσεων εργασίας το α ΄τρίμηνο του 2021

Στο 18,4% ήταν το ποσοστό ανεργίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2020 ενώ τα πρώτα στοιχεία για το 2021 δείχνουν ότι χάνεται

πάλι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων.
Η Κ. Μακεδονία συγκαταλέγεται στις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ ενώ τα νοικοκυριά απώλεσαν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους. Εκεί που το 2009 ήταν 12.500 ευρώ, το 2018 έφτασε στα 9.500 ευρώ στην ΠΚΜ, ενώ το μερίδιο του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας διευρύνεται.
Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα στοιχεία της μελέτης με τίτλο «Εργαζόμενοι και Εργασία στη Κεντρική Μακεδονία: Ανθεκτικότητα, Επισφάλεια και Επαγγέλματα στη μετα-πανδημική εποχή», που παρουσίασε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Μέσα από τη μελέτη δόθηκαν στοιχεία για μια σειρά καίρια ερωτήματα όπως σε ποιους κλάδους σημειώθηκε η μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας και ποιοι τα πήγαν καλύτερα; Γιατί προκαλείται ανησυχία από τη συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, τι γίνεται με τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς, ποιοι κλάδοι αμείβουν χειρότερα και ποιοι καλύτερα τους εργαζόμενους;
Για την έρευνα, την παρουσίαση της οποίας έκαναν ο Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Στέλιος Γκιάλης και ο Μεταδιδάκτορας Ερευνητής, Πανεπ. Αιγαίου, Κώστας Γουρζής. Xρησιμοποιήθηκαν στοιχεία έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat καθώς και οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες, ενώ η περίοδος μελέτης ήταν από το 2009-2020 (ή 2021 α΄τρίμηνο).
«Η αγορά εργασίας στην Κ. Μακεδονία είναι σε μια συνεχή κατάσταση αναταράξεων, σε μια διαδοχική περιδίνηση. Τα πράγματα τα τελευταία χρόνια δεν έχουν πάει καλά, προστίθενται και έξτρα δυσκολίες στην αγορά εργασίας. Θέλουμε να δούμε πως πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση αφού την σκιαγραφήσουμε», είπε ο κ. Γκιάλης, ξεκινώντας την παρουσίαση.
Πόσες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί
Σε απόλυτα νούμερα χάθηκαν 103.000 θέσεις (2009-20). Σε κάθε 100 θέσεις χάθηκαν οι 15.
Βαρύ ήταν το πλήγμα της οικονομικής κρίσης την περίοδο2008/09. Οι χαμένες θέσεις από το 2009 ως το 2013 ήταν πολύ περισσότερες σε σχέση με την περίοδο 2009-20.
Η απασχόληση που χάθηκε την περίοδο 2009-2013 δεν ανακτήθηκε ποτέ. Το απόγειο της ανεργίας και στην περιφέρεια αλλά και στην υπόλοιπη χώρα ήταν το 2013, με την ΠΚΜ να ξεπερνά το 30%, όπως αναφέρθηκε. Μερική ανάκαμψη και σταθεροποίηση υπήρξε την επόμενη περίοδο. Τόσο το κατά κεφαλήν όσο και το συνολικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε αρκετά. Η ΠΚΜ είναι πολύ φτωχότερη περιφέρεια από την Αττική, κινείται περίπου στο μισό της Αττικής όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Μεγάλο μερίδιο του ΑΕΠ χάθηκε κατά την περίοδο οξείας κρίσης, πριν ακολουθήσει μια μερική σταθεροποίηση. Η Κ. Μακεδονία συγκαταλέγεται στις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ.
Πόσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, παρατηρείται σαφής μείωση επιχειρήσεων μέχρι και το 2017. Από το ‘14 έως το ‘17 στην Κ. Μακεδονία για κάθε 100 επιχειρήσεις έκλεισαν οι 8. Στην Αττική η κατάσταση υπήρξε μεν αρκετά δυσμενέστερη, αλλά όπως τονίστηκε, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η ΠΚΜ ξεκίνησε από πολύ χαμηλότερη αφετηρία. Από το ‘17 και μετά βλέπουμε μια στασιμότητα. Υπάρχει εικόνα για επιχειρήσεις βραχύβιες που ανακυκλώνονται συνεχώς. Παράλληλα, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (σε κτίρια και εξοπλισμό) ακολουθούν πολύ πτωτική τάση. Από το ‘13 και μετά δεν υπήρξε κάποιου είδους ανάκαμψης στα μεγέθη επενδύσεων. Αντί των 100 ευρώ (το 2009) σήμερα επενδύονται μόλις 41 ευρώ.
Το εισόδημα που απώλεσαν τα νοικοκυριά
Υπάρχει σημαντική απώλεια στο εισόδημα των νοικοκυριών το εξεταζόμενο διάστημα στην περιφέρεια. Εκεί που το ‘09 ήταν 12.500 ευρώ το ‘18 έφτασε στα 9.500 στην ΠΚΜ. Τα νοικοκυριά είναι πολύ φτωχότερα σε σχέση με τα νοικοκυριά στην Αττική. Για την ακρίβεια, η Κ. Μακεδονία βρίσκεται κάτω από το εθνικό μέσο, ωστόσο κινείται στα ίδια επίπεδα με το μέσο εισόδημα των λοιπών περιφερειών, όπως αναφέρθηκε.
Τονίστηκε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε την οικονομία μόνο μέσα από τα μεγέθη του ΑΕΠ και σημειώθηκε ότι το μερίδιο του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας διευρύνεται στην ΠΚΜ ενώ στις υπόλοιπες χωρικές ενότητες υποχωρεί.
Ποιοι κλάδοι έχασαν τις περισσότερες θέσεις εργασίας
Οι κατασκευές ήταν ο κλάδος που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο από την οικονομική κρίση με πανελληνίως απώλειες άνω του 50%. Μάλιστα στην ΠΚΜ οι απώλειες αυτές ήταν άνω του 60% από το 2009 έως το 2020. Οι κύριοι κλάδοι της Περιφέρειας, δηλαδή εμπόριο, πρωτογενής τομέας και βιομηχανία, εμφανίζονται λιγότερο ανθεκτικοί σε σχέση με τους υπόλοιπους, σε επίπεδα απωλειών μεγεθών απασχόλησης. Χονδρικό και λιανικό εμπόριο και επισκευές οχημάτων βρίσκονται σε « ελεύθερη πτώση» από το 2009 έως το 2013, την περίοδο οξείας κρίσης, με απώλεια 50.000 θέσεων εργασίας. Μια καθαρή ανάκαμψη ακολουθεί από το 2014 έως το 2018. Μάλιστα, περαιτέρω σχετική μεγέθυνση υπήρξε και εν μέσω πανδημίας. Στη βιομηχανία (εξόρυξη-μεταποίηση) χάθηκαν 35.000 θέσεις εργασίας (2009-2012) πριν ανακάμψει. Ωστόσο μετά το 2019 παρουσιάζει πάλι προβληματική εικόνα, με μεγάλες απώλειες, οι οποίες διευρύνθηκαν μάλιστα εν μέσω πανδημίας.
Σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα, έναν πολύ σημαντικό κλάδο για την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση» τα τελευταία χρόνια. Τα ευρήματα προβλημάτισαν τους ερευνητές που αναζητούν τις αιτίες συρρίκνωσης του αγροτικού τομέα τα δύο τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια επιδείνωση που φέρνει την ΠΚΜ στα ίδια επίπεδα με τις υπόλοιπες περιφέρειες. Η ανεργία είναι μεγαλύτερη στην πόλη από ότι στην ύπαιθρο, γι αυτό μας ανησύχησαν λίγο τα ευρήματα ότι μειώνεται η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα γιατί θεωρούσαμε ότι η κατάσταση στην ύπαιθρο εξισορροπούσε τα πράγματα, τόνισε ο κ. Γκιάλης.
Οι κλάδοι που τα πήγαν σχετικά καλά
Υπήρχαν και κλάδοι που είχαν μια σχετικά καλή επίδοση το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, ο κλάδος της υγείας και πρόνοιας μεγεθύνεται κατά 38% από ‘14 έως το ’18. Επισημάνθηκε πάντως ότι η υγειονομική κρίση δε μεταφράζεται σε μαζικές προσλήψεις για την ΠΚΜ όπως έγινε με την Αττική. Το α΄τρίμηνο του 2021 δείχνει μια σχετική εξισορρόπηση όσον αφορά αυτήν την τάση.
Επίσης, μεταφορές και αποθήκευση παρουσιάζουν ξεκάθαρη εικόνα μεγέθυνσης. Από το ‘12 και μετά εμφανίζει πολύ σημαντική ανάκαμψη, φτάνοντας τα επίπεδα του 115% σε σχέση με το 2009 και μάλιστα στην ΠΚΜ παρουσιάζεται πολύ καλύτερη επίδοση σε αυτόν τον κλάδο σε σχέση με την Αττική, ενώ παρατηρείται συνέχεια ανάκαμψης και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σε ότι αφορά τον κλάδο του τουρισμού, επισημάνθηκε ότι την περίοδο 2009-2020 δεν παρατηρείται πολύ σημαντική μεγέθυνση, ωστόσο είναι ένας κλάδος που δημιούργησε θέσεις εργασίας. Η επίδοση του τουρισμού ήταν πολύ καλή την περίοδο 2013-16 ωστόσο μετά υπήρξε σταδιακή υποχώρηση. Ειδικά για τον τουρισμό στην ΠΚΜ, από τους μελετητές αναφέρθηκε ότι «βλέπουμε μια αδυναμία να κεφαλαιοποιήσει τη ραγδαία ανάπτυξη του αστικού τουρισμού στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2010». Η υποχώρηση του κλάδου δε σχετίζεται με την πανδημία, είναι μια προϋπάρχουσα κατάσταση όπως αναφέρθηκε.
Εργασιακή ευελιξία: Εξάπλωση του φαινομένου
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης-και κυρίως η μερική απασχόληση-κινούνται με σταθερό ρυθμό στην περιφέρεια. Κατά τη φάση της ανάκαμψης (2014-19) οι ευέλικτες συμβάσεις ανάγονται σε κεντρική επιλογή για τους εργοδότες, αν και η τάση αυτή καταγράφεται εντονότερα στην Αττική.
Η πανδημία φαίνεται να λειτουργεί ανασχετικά όσον αφορά την εξάπλωση αυτών των μορφών απασχόλησης.
Αν και οι απολαβές της πλήρους και μόνιμης απασχόλησης κρίνονται ως χαμηλές στην περιφέρεια (αισθητά χαμηλότερες μάλιστα σε σχέση με την Αττική), οι μισθοί για μερική και προσωρινή απασχόληση κυμαίνονται αρκετά πιο κάτω και οδηγούν σημαντικός μέρος του εργατικού δυναμικού στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και στη χώρα στα όρια της φτώχειας.
Είναι χαρακτηριστικό πως στους κλάδους της περιφέρειας με καλές απολαβές για πλήρη απασχόληση, όπως η βιομηχανία και ο δημόσιος τομέας, οι αμοιβές για τη μερική απασχόληση βρίσκονται στον αντίποδα. Έτσι, παρατηρείται μια πόλωση του εργατικού δυναμικού εκεί μεταξύ ενός κεντρικού πυρήνα απασχολούμενων και μιας δεξαμενής, κακοπληρωμένου-ευέλικτου ή/και περιστασιακού προσωπικού.
Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη πως η πλειοψηφία των ευέλικτα απασχολουμένων δηλώνουν πως θα επιθυμούσαν πιο σταθερή/πλήρη απασχόληση, και ειδικά όσοι εργάζονται ως προσωρινό προσωπικό. Η δυσφορία του κόσμου της εργασίας ως προς την εργασιακή ευελιξία είναι πιο διαδεδομένη μάλιστα στην Κεντρική Μακεδονία σε σχέση με την Αττική και την υπόλοιπη χώρα.
Στα 880 ευρώ ο μέσος μισθός στην Κ. Μακεδονία
Ο μέσος μισθός των μισθωτών στην Κ. Μακεδονία ήταν 880 ευρώ, πολύ χαμηλότερος από την Αττική αλλά κοντά στα εθνικά επίπεδα. Οι αμοιβές μισθωτών με σύμβαση ορισμένου χρόνου είναι πολύ χαμηλότερες. Ο μέσος μισθός για τους ορισμένου χρόνου εργαζόμενους είναι στα 650 ευρώ.
Αν εξαιρέσουμε τους κλάδους μεταφοράς και αποθήκευσης και τους επιστήμονες όπως αρχιτέκτονες, μηχανικούς, δικηγόρους κλπ. αλλά και το δημόσιο, οι περισσότεροι κλάδοι είναι κάτω από το όριο των 880 ευρώ και με μειωτικές τάσεις. Χαμηλότερες αμοιβές παρατηρούνται στη φιλοξενία και την εστίαση και στις τέχνες. Ακόμη χαμηλότερος είναι ο μέσος μισθός στη μερική απασχόληση (415 ευρώ) και υπάρχουν κλάδοι που οι αμοιβές είναι ακόμη χαμηλότερες.
Στο τοπ 10 των κλάδων από πλευράς σύναψης συμβάσεων τα τελευταία χρόνια, δηλαδή στους κλάδους όπου υπάρχει ένα σχετικά καλό ισοζύγιο προσλήψεων στην Κ. Μακεδονία, στις τρεις πρώτες θέσεις φιγουράρουν η βιομηχανία ποτών και τροφίμων, τα εστιατόρια και οι μονάδες εστίασης και οι νοσοκομειακές δραστηριότητες.
Απώλεια 55.000 θέσεων δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για το 2021 – Η πρόβλεψη ανάκαμψης
Κατά το πρώτο πανδημικό έτος, η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας συγκρατεί τις απώλειες της απασχόλησης καλύτερα από Αττική και εθνικό μέσο. Ωστόσο, η σταδιακή αποδυνάμωση των μέτρων προστασίας της απασχόλησης φανερώνει τον πραγματικό αντίκτυπο της επερχόμενης κρίσης.
Το 1ο τρίμηνο του 2021 βρίσκει την περιφέρεια με σχεδόν 55.000 εργασίας λιγότερες σε σχέση με το 2019. Η αντίστοιχη μείωση στην Αττική είναι 60.000, ενώ συνολικά στη χώρα είναι 250.000. Φιλοξενία, εστίαση και τέχνες χάνουν πάνω από το μισό εργατικό τους δυναμικό, με την παροχή ενέργειας να ακολουθεί. Αντίθετη εικόνα σε εκπαίδευση, υγεία, εμπόριο. Πέραν της διεύρυνσης της ανεργίας, ανησυχητική είναι και η αύξηση των μεριδίων των οικονομικά ανενεργών.
Οι ερευνητές προχώρησαν και σε συστάσεις πολιτικής, ενώ απαντώντας στο ερώτημα πότε προβλέπεται ανάκαμψη της απασχόλησης στα επίπεδα του 2019, εκτίμησαν ότι για τους κλάδους που επηρεάστηκαν λιγότερο από την πανδημία όπως ασφαλιστικές δραστηριότητες ή βιομηχανία προβλέπεται ανάκαμψη στα επίπεδα του ΄19 μέσα στο 2022, ενώ για τους περισσότερο πληγέντες κλάδους, όπως τέχνες, ψυχαγωγία, κέντρα διασκέδασης, εστίαση, εκτιμάται ότι θα ανακτήσουν την απασχόληση που είχαν το 2019 προς το δεύτερο μισό του 2023. «Μιλάμε για ανάκτηση θέσεων εργασίας, η ανάκτηση ωρών απασχόλησης θα πάρει συν ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν προσλήψεις αλλά θα είναι πιθανά με μερική απασχόληση ή με εξάμηνα μέσα στο χρόνο», εκτίμησε ο κ. Γκιάλης.
Η ανάκαμψη της απασχόλησης στα αρχικά επίπεδα, του 2009 δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί , είναι μια πιο σύνθετη και δύσκολη υπόθεση, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η Κ. Μακεδονία και οι αγορές εργασίας της: Τα κύρια χαρακτηριστικά και η έλλειψη ανθεκτικότητας
-Η περιφέρεια συγκεντρώνει σημαντικό μέρος του εθνικού εργατικού δυναμικού στη βιομηχανία και τον πρωτογενή κλάδο. Στο εσωτερικό της, ως μέγεθος το 2020, κυριαρχούν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, ενώ ακολουθούν οι δυο προαναφερθέντες κλάδοι.
-Αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα ανεργίας τα οποία προϋπήρχαν της περιόδου αναφοράς της έρευνας (2009-20). Κατέχει διαχρονικά από τα υψηλότερα ποσοστά ανέργων στη χώρα και φαίνεται να αντιμετωπίζει φανερή αδυναμία αναπροσαρμογής προς μία κατεύθυνση ανακοπής των απωλειών θέσεων εργασίας.
-Παρουσιάζει διαχρονικά αναιμική επενδυτική δραστηριότητα και εξαιρετικά χαμηλό αριθμό επιχειρήσεων συγκριτικά με τον πληθυσμό της.
-Παρά την ευμεγέθη αγορά εργασίας της και τη σημασία του αστικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, δεν κατατάσσεται ανάμεσα στις ελληνικές περιφέρειες με υψηλό συνολικό και κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αντιθέτως, βρίσκεται περίπου στο 80% του εθνικού μέσου (και στο 50% του μέσου περιφερειακού ΑΕΠ στην ΕΕ το 2019).
-Η περιφέρεια δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα με την έναρξη της οικονομικής κρίσης του 2008/09. Αττική και Πολεοδομικό Συγκρότημα Αθηνών επιδεικνύουν σημαντικά μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις αγορές εργασίας τους συγκριτικά με την Κεντρική Μακεδονία και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Αυτό αποτυπώνεται τόσο στην εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας, όσο και στην απώλεια μεγάλου μέρους του ΑΕΠ. Σε αυτά τα μεγέθη, η Κεντρική Μακεδονία παρουσιάζει ρυθμούς μεταβολής εντονότερους των αντίστοιχων εθνικών μέσων.
-Μάλιστα, η κρίση φαίνεται να επιδρά δυσανάλογα περισσότερο στους σημαντικότερους κλάδους της περιφέρειας (εμπόριο, βιομηχανία, πρωτογενής τομέας). Παράλληλα, η κατάρρευση στις κατασκευές, η οποία καταγράφεται σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες, παίρνει εντονότερο χαρακτήρα εκεί.
«Θα συνεχίσουμε για πολύ ακόμη να ασχολούμαστε με το ΑΕΠ; Είναι ένας από τους πιο προβληματικούς δείκτες στην οικονομική θεωρία γιατί δεν λαμβάνει υπόψη τη διανομή εισοδήματος, τις μεγάλες οικονομικές ανισότητες, την περιβαλλοντική καταστροφή», είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Γιώργος Αργείτης, Επιστημονικός διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ σκιαγραφώντας την οπτική και τον προβληματισμό του ΙΝΕ ΓΣΕΕ γύρω από μια σειρά θέματα αλλά και τη δουλειά που θα γίνει από εδώ και στο εξής.
«Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο συζήτησης και αξιολόγησης της πορείας της οικονομίας, που η δραματική όξυνση των οικονομικών ανισοτήτων είναι μείζον πρόβλημα της παγκόσμιας πολιτικής οικονομίας, εμείς θα εξακολουθούμε να δίνουμε έμφαση και να πανηγυρίζουμε αν το ΑΕΠ αυξήθηκε ένα, δυο, 2,4% και αν την ίδια στιγμή αυτή η αύξηση δεν συνεπικουρείται από αύξηση της απασχόλησης ή μπορεί να συνδυάζεται με αύξηση απασχόλησης αλλά με χαμηλή ποιότητα απασχόλησης;» διερωτήθηκε.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι το ΙΝΕ ΓΣΕΕ «τραβάει γραμμή». Είμαστε όπως είπε σε μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού του τρόπου αξιολόγησης της οικονομίας και κυρίως του τρόπου διαμόρφωσης της οικονομικής πολιτικής. Στις εκθέσεις που έρχονται θα δείτε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο όπου θα δίνουμε έμφαση σε τρία μεγάλα πεδία: οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον. Έχουν ήδη σχεδιαστεί μια σειρά από δείκτες «που θα μετράμε οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα», όπως ανακοίνωσε. Στόχος είναι να αξιολογούνται με τέτοιον τρόπο ώστε να δείχνει που υπάρχει υστέρηση και ανάλογα να διαμορφώνεται ένα πεδίο παρέμβασης, όπως είπε μεταξύ άλλων.
Παναγόπουλος: Η πανδημία έδωσε ισχυρά χτυπήματα σε μια ήδη υποβαθμισμένη αγορά εργασίας
«Μετά από την υπερδεκαετή μνημονιακή λιτότητα η πανδημία που ήρθε έδωσε ισχυρά χτυπήματα σε μια ήδη υποβαθμισμένη αγορά εργασίας», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος. Όπως είπε, η Ελλάδα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από σχεδόν όλες τις χώρες της ΕΕ από άποψη ποιότητας απασχόλησης, ενώ πρόσθεσε ότι η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης θα επιδεινώσει τα ποιοτικά αυτά στοιχεία στην ελληνική αγορά εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που επλήγησαν και λόγω της πανδημικής κρίσης με τον κίνδυνο μακροχρόνιου αποκλεισμού να είναι μεγάλος, όπως τόνισε.
Ζέρβας: Η επόμενη ημέρα πρέπει να είναι ημέρα ανάπτυξης, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης
Η επόμενη ημέρα πρέπει να είναι ημέρα ανάπτυξης, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, τόνισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημειώνοντας ότι μερίδιο από την ανάκαμψη αυτή πρέπει να έχουν όλοι. «Όλοι μαζί πρέπει να βγούμε και από την οικονομική πρόκληση. Είναι χρέος της πολιτείας να διαφυλάξει τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Πρέπει αυτή η δεκαετία να κάνει ένα δυναμικό γύρισμα, ο πλούτος που θα παραχθεί πρέπει να μοιραστεί δίκαια και να μην πάμε σε μια ανάκαμψη ανεργίας αλλά να στοχεύσουμε στη δημιουργία πρωτίστως νέων θέσεων εργασίας», είπε μεταξύ άλλων. Όπως είπε το Νο1 ζήτημα είναι η ανεργία, ενώ τόνισε ότι το δεύτερο είναι ότι οι θέσεις εργασίας πρέπει να δίνουν αξιοπρεπείς μισθούς. Το τρίτο ζήτημα, κατά τον δήμαρχο είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι για περισσότερα από 10 χρόνια «ζουν με τρομερή επισφάλεια». Η Κ. Μακεδονία έχει προβλήματα αλλά από την άλλη πλευρά και πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν, είπε μεταξύ άλλων, ενώ αναφέρθηκε στη συνεργασία του δήμου με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ για το γραφείο εργασίας του δήμου, στο πλαίσιο του οποίου οργανώνονται δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής και δράσης ενώ δημιουργήθηκε και app. Υπενθύμισε εξάλλου ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη Β. Ελλάδα, με 4.500 εργαζόμενους.
«Στην αυριανή μέρα όσο δύσκολη ή εύκολη και αν είναι θα είμαστε εδώ», ήταν το μήνυμα που έστειλε στο δικό της χαιρετισμό, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, η οποία αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Διέξοδος της ΠΚΜ για τη στήριξη των ΜμΕ
Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο Χρήστος Γούλας, διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ο οποίος εισαγωγικά ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια και η οικονομία και η εργασία βρίσκονται σε μια φάση βαθύτερου μετασχηματισμού, σε μια φάση ραγδαίων εξελίξεων και αλλαγών. Σημείωσε ότι αυτός ο μετασχηματισμός έχει πρόσημο. «Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, το επιστημονικό τους όργανο που είναι το Ινστιτούτο Εργασίας, οφείλει και παρεμβαίνει με πολύ συγκεκριμένες θέσεις και συγκεκριμένες κατευθύνσεις, φιλοσοφία και βάση, γιατί αυτός ο μετασχηματισμός θα πρέπει να είναι δίκαιος», όπως είπε, μεταξύ άλλων.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ακόμη, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου νέος πρόεδρος της ΚΕΕΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα την ίδια μέρα, το πρωί της Παρασκευής, το Προεδρείο και Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου ενόψει ΔΕΘ για τις προοπτικές και τις νέες προκλήσεις στην αγορά εργασίας και τις θέσεις των συνδικάτων.
thesnews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου