Wednesday, 8 May, 2024

Μείωση στις εξαγωγές θερινών φρούτων. Οι Έλληνες κόβουν τα οπωροκηπευτικά λόγω ακρίβειας

Πτώση εμφανίζουν φέτος οι εξαγωγές των περισσοτέρων ελληνικών θερινών φρούτων και λαχανικών, καθώς οι

μέχρι σήμερα ποσότητες είναι μειωμένες κατά 10% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022, παρά το γεγονός ότι συνεχίστηκε με καλύτερους ρυθμούς η συγκομιδή και η εξαγωγή τους.

Τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS δείχνουν πτώση στις εξαγωγές ροδάκινων, νεκταρινιών, κερασιών, καρπουζιών και επιτραπέζιων σταφυλιών λόγω και της ενίσχυσης των τιμών ενώ οι εξαγωγές των βερίκοκων κινούνται ανοδικά.

Τα στοιχεία

Ειδικότερα μέχρι και την περασμένη εβδομάδα (25/8), εξήχθησαν 63.109 τόνοι καρπουζιών έναντι 186.565 τόνων πέρυσι, σημειώνοντας μείωση κατά 12,6%, 25.510 τόνοι βερίκοκα έναντι  20.723 τόνων το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 23,1%, 61.305 τόνοι ροδάκινα έναντι 64.605 τόνων το 2022, με μείωση κατά 5,1%, 42.708 τόνοι νεκταρίνια έναντι 46.033 τόνων στη διάρκεια του περασμένου έτους και μείωση 7,2%, 26.517 τόνοι κεράσια έναντι 34.782 τόνων πέρυσι και μείωση κατά 23,8% και 10.840 τόνοι επιτραπέζιων σταφυλιών έναντι 12.224 τόνων πέρυσι και μείωση κατά 11,3%.

Όπως επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, οι τιμές των ροδάκινων και των νεκταρινιών είναι υψηλότερες από ό,τι ήταν πριν από μερικές εβδομάδες. Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο δεν υπήρχε αρκετή ζήτηση λόγω του κακού καιρού στις ευρωπαϊκές καταναλωτικές αγορές. «Με τη βελτίωση του καιρού και τους ανθρώπους να επιστρέφουν από τις διακοπές, αναμένεται η βελτίωση των πωλήσεων. Τα μεγέθη των φρούτων-τόσο στα ροδάκινα όσο και στα νεκταρίνια- έχουν επίσης βελτιωθεί σημαντικά. Το μέγεθος του βερίκοκου είναι επίσης καλό φέτος ενώ η παραγωγική περίοδος των κερασιών ουσιαστικώς τερματίσθηκε», εξηγεί ο κ. Πολυχρονάκης.

Η πτώση παράλληλα, στις εξαγωγές κερασιών οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση και οι τιμές υπόκεινται στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά τα τελευταία χρόνια τα πυρηνόκαρπα, όπως τα κεράσια, φαίνεται να δυσκολεύονται ιδιαίτερα λόγω της γενικής μείωσης της κατανάλωσης.

Σημειώνεται ακόμη ότι σε όλες τις χώρες της Μεσογείου η παραγωγή σταφυλιών έχει υποστεί πολλές ζημιές. «Η ποιότητά τους είναι καλύτερη από την περσινή, η γεύση των σταφυλιών είναι τέλεια και η ζήτηση καλή. Η ζήτηση είναι επίσης πολύ μεγαλύτερη από πέρυσι. Η ποικιλία «Βικτώρια» είχε μέχρι σήμερα καλή πορεία και τιμές. Στο τέλος του Αυγούστου αναμένεται να έχουμε πλήρη συγκομιδή τόσο των νέων ποικιλιών όσο και σουλτανίνας και αναμένεται το προϊόν να έχει καλύτερη απόδοση εμπορικά», διευκρινίζει ο κ. Πολυχρονάκης… δείτε εδώ

Ακρίβεια, Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Κόβουν» τα οπωροκηπευτικά τα νοικοκυριά! 50% «πάνω» οι τιμές

Ακρίβεια: Αγαθό για λίγους τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά – Δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά που έχουν περιορίσει ή και καταργήσει κάποιες από τις προμήθειές τους σε οπωροκηπευτικά – Ο Παντελής Μόσχος πρόεδρος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών μιλώντας στο Newsbomb.gr, αναφέρθηκε στο τεράστιο κόστος παραγωγής και τη μεγάλη πτώση στις πωλήσεις – Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που έχουν σημειωθεί στον οικογενειακό προϋπολογισμό

Γιγαντώνεται η κρίση στις αγορές με τους παραγωγούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς δεν βγάζουν πλέον κέρδος, ενώ οι πολίτες περιορίζουν καθημερινά τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα.

Ο Παντελής Μόσχος πρόεδρος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών μιλώντας στο Newsbomb.gr, αναφέρθηκε στα υπέρογκα έξοδα στα οποία δεν μπορούν ανταπεξέλθουν οι παραγωγοί, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν περιπτώσεις αγροτών που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν προϊόντα λόγω της ακρίβειας… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου