Saturday, 27 April, 2024

Με οριστικό… lockdown κινδυνεύουν 3 στις 10 επιχειρήσεις

«Σε θετική κατεύθυνση είναι η παράταση της αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος τους έτους

αλλά δεν λύνει το πρόβλημα, το βασικό ζήτημα είναι η έλλειψη ρευστότητας. Οι επιστρεπτέες επίσης βοήθησαν αλλά αυτό δεν αρκεί», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. «Οι μικρομεσαίοι είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ λιγότερο από το 10% των χρημάτων που δόθηκαν σε δάνεια το 2020 πήγαν σε ΜμΕ, οι τράπεζες έχουν αυστηρά κριτήρια τα οποία δεν πληρούν οι επιχειρήσεις», προσθέτει.
«Όσο θα υπάρχουν περιορισμοί στην αγορά τόσο θα βαθαίνει η κρίση, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης και τρεις στις δέκα σε άλλους κλάδους είναι στον αέρα. Η ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα κινηθεί σε διψήφια επίπεδα, στα επίπεδα του 2019 η οικονομία θα επιστρέψει μετά από τρία χρόνια τουλάχιστον αν ο ρυθμός ανάπτυξης κινηθεί φέτος κοντά στο 3,5%», αναφέρει.
Ζητά παράταση προστασίας επαγγελματικής στέγης και απαγόρευση των εξώσεων μέχρι το τέλος του έτους καθώς «οι ιδιοκτήτες πολλές φορές εκβιάζουν τους ενοικιαστές απαιτώντας ακόμα και αύξηση του μισθώματος».
«Κούρεμα χρεών»
Θεωρεί επιτακτική την ανάγκη κουρέματος των κορονο-χρεών για το μικρομεσαίο επιχειρείν με το κόστος να το επωμίζονται ο κρατικός προϋπολογισμός και η ΕΕ, «δεν υπάρχει άλλη λύση, οι παρατάσεις απλά κρύβουν το πρόβλημα», σημειώνει.
διαβάστε τη συνέχεια στο makthes.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου