Friday, 26 April, 2024

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από 1/7/2016 θα πληρώνονται μέσω τραπέζης

 

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.                                                                                                                

Μόνο έτσι θα μπορούσα να εκφραστώ επιεικώς προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ.Κατρούγκαλο Γιώργο, διαβάζοντας το σχέδιο νόμου που επιτέλους κατατέθηκε στην βουλή, χωρίς φυσικά την έγκριση των θεσμών (υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης με τον νόμο 4336/2015 κάθε τι που πηγαίνει στην βουλή για  ψήφιση , πρώτα θα εγκρίνετε από τους θεσμούς και μετά θα πηγαίνει προς ψήφιση), το οποίο αναφέρει στο άρθρο 38 παράγραφος 10 τα εξής « Οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από 1/7/2016 θα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών σε κοινό  τραπεζικό λογαριασμό».

Ο κ. υπουργός δεν ζει στην Ελλάδα ; Δεν βλέπει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη ; Το πρώτο τρίμηνο του 2016 έχουν κλείσει 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ και ΓΣΒΕΕ και αντί να φροντίσει αυτός και οι άλλοι αρμόδιοι υπουργοί να ελαφρύνουν από τα οικονομικά βάρη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτός θέτει ως υποχρέωση των επιχειρήσεων μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές, τον φόρο να καταβάλουν και τις αμοιβές των εργαζομένων ταυτόχρονα σε λογ/σμό στην τράπεζα, λεπτομέρειες θα καθορισθούν με κοινή απόφαση των υπουργών οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σήμερα οι επιχειρήσεις πληρώνουν τους εργαζόμενους τους σε δόσεις (λίγα –λίγα) διότι αδυνατούν να τα καταβάλουν όλα καθ ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας.

 α. Δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά,

β. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση από τις  τράπεζες,

γ. Οι τζίροι έχουν μειωθεί αρκετά και

δ. Οι απαιτήσεις του δημοσίου έχουν αυξηθεί υπερβολικά.

 Μετά δυσκολίας ελάχιστες επιχειρήσεις είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους κάθε μήνα προς τους εργαζόμενους τους και το δημόσιο. Και γενάτε το ερώτημα, τα χρήματα που μπαίνουν στον κοινό λογ/σμό σε τράπεζα, ποιος θα πληρώνεται πρώτα, ο φόρος εισοδήματος, οι ασφαλιστικές εισφορές ή οι εργαζόμενοι, όταν ο εργοδότης καταθέτει μέρος του συνολικού ποσού ;    Κύριε υπουργέ εφ όσον δεν μπορείτε να βοηθήσετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μην προσπαθείτε να τις δημιουργήσετε και άλλα.

Παρακάτω σας παραθέτω το συγκεκριμένο άρθρο και την συγκεκριμένη παράγραφο

Άρθρο 38 Εισφορές Μισθωτών και Εργοδοτών

10. Από 01/07/2016 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών μέσω τραπεζικού λογαριασμού και μεταφέρονται αντιστοίχως και αποδίδονται από την οικεία τράπεζα στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών, των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του Δημοσίου. Για το σκοπό αυτόν κάθε υπόχρεος εργοδότης υπογράφει σχετική σύμβαση με τράπεζα που επιλέγει. Κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πανίδης Αβραάμ

Λογιστής-Φοροτεχνικός

Μέλος Δ/Σ ΠΟΦΕΕ

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από 1/7/2016 θα πληρώνονται μέσω τραπέζης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου