Το Ταμείο, με βάση την ανταλλαγή των πρώτων e-mails, ζητά την πλήρη κατάργηση κάθε προστατευτικού πλαισίου για τους εργαζόμενους
Ποιος από τους τρεις θεσμούς επιμένει περισσότερο στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης; Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο, με βάση την ανταλλαγή των πρώτων e-mails με την ελληνική πλευρά και τους υπόλοιπους δανειστές, ζητά την πλήρη κατάργηση κάθε προστατευτικού πλαισίου, το συντομότερο δυνατό.
Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του Ταμείου σε δύο χώρες στην ΕΕ και συγκεκριμένα σε Ελλάδα και Πολωνία έχουν συναντήσει τα πιο «προστατευμένα εργασιακά καθεστώτα», τα οποία θεωρούν ότι πρέπει να …αποσυρθούν. Και ήδη φροντίζουν να ξεκινήσουν την σχετική διαδικασία. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, κινούνται και τα στοιχεία που συγκεντρώνουν τα μικρομεσαία στελέχη τους, που βρίσκονται στην χώρα μας, για τη συλλογή των σχετικών «αποδείξεων». Κατά συνέπεια, αναμένεται ένα πολύ ζεστό φθινόπωρο.
Γεγονός αποτελεί πάντως ότι τον τελευταίο καιρό είναι αρκετός ο κόσμος από τις ΗΠΑ που κυκλοφορεί στο κέντρο της πρωτεύουσας. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα, την Τράπεζα της Ελλάδας επισκέφθηκαν στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας FDIC (πρόκειται για τον οργανισμό ασφάλισης καταθέσεων των ΗΠΑ), που βρέθηκαν για λίγα 24ωρα στη χώρα μας. Συναντήθηκαν και με τον διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα. Η συνάντηση αυτή δεν ανακοινώθηκε…
Κατρούγκαλος: Αισιόδοξος για τα εργασιακά – Πετρόπουλος: Έρχεται ρύθμιση για χαμηλοσυνταξιούχους
Την αισιοδοξία του ότι η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά – το φθινόπωρο – θα καταλήξει υπέρ των ελληνικών θέσεων για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εξέφρασε σήμερα μιλώντας στη Βουλή ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Την αισιοδοξία του ότι η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά – το φθινόπωρο – θα καταλήξει υπέρ των ελληνικών θέσεων για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εξέφρασε σήμερα μιλώντας στη Βουλή ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο υπουργός εργασίας τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια της κυβέρνηση να επαναφέρει τα εργασιακά δικαιώματα σε ό,τι βαθμό μπορεί και ατομικά και συλλογικά που λεηλατήθηκαν – όπως τόνισε – την εποχή των μνημονίων.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος προανήγγειλε ότι εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι επλήγησαν με την κατάργηση του ΕΚΑΣ. δηλαδή από τη μία κόβουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και μετά θα τους δίνουν χαρτζιλίκι για… κουλούρι! Ξεφτίλες.
Ο υφυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι έχουν εξεταστεί ισοδύναμα, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Που στηρίζει λοιπόν αυτή την αισιοδοξία του και ποια θα είναι τα… ισοδύναμα; Να κοπούν επιπλέον οι συντάξεις και οι μισθοί; Ή αυτά που ζούνε τώρα οι εργαζόμενοι; 16ωρο δουλείας, διότι για εργασία δεν πρόκειται και ομαδικές απολύσεις χωρίς κανένα δικαίωμα;