Wednesday, 8 May, 2024

Πάγια έξοδα VS Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Το ταμείο βγαίνει μείον στην εστίαση

Τα τεφτέρια τους βγάζουν στη δημοσιότητα οι επιχειρηματίες εστίασης μετά την προκλητική -όπως λένε- δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη

Ο ίδιος βέβαια παραδέχθηκε πως ήταν λεκτική υπερβολή η πρόκληση για την παράδοση κλειδιών από επιχειρηματίες, στο πλαίσιο της αναφοράς των μέτρων στήριξης που έχουν λάβει.
«Το θεωρώ απαράδεκτο αυτό που είπε ο υπουργός. Ήταν προσβλητικό για τον κλάδο μας, καθώς έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και αντί να σβήνουμε τη φωτιά, την πυροδοτούν» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης Χρήστος Κουδούνης. Πάντως, η απόφαση έχει ληφθεί και στις 10 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται σε πολλές πόλεις της Ελλάδος να συγκεντρώσουν τα κλειδιά επιχειρήσεων εστίασης και μετέπειτα να σταλούν στην Αθήνα για να τα παραδώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου 99 εκπρόσωποι. «Ο κλάδος έχει υποστεί μία τεράστια ζημιά που είναι μη αναστρέψιμη και χρειάζονται στοχευμένα μέτρα στήριξης. Μη ξεχνάμε ότι ο καθένας έχει και μία οικογένεια. Κανείς δεν μας ρώτησε τι βάλαμε στην κατσαρόλα για τα παιδιά μας» λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς.
Όπως λένε επιχειρηματίες που μιλούν στη «ΜτΚ» η επιστρεπτέα προκαταβολή μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό στα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα, δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα πάγια έξοδα, αποδεικνύεται ότι συγκριτικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές το ταμείο βγαίνει μείον.
Η… λυπητερή του Ιανουαρίου
Τον Ιανουάριο δόθηκε η 5η επιστρεπτέα προκαταβολή και σύμφωνα με τα στοιχεία το 32% των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού δεν πήραν έγκριση για να λάβουν τη δόση. Ιδιαίτερα σχολιάστηκε και το πόσο που έλαβαν οι περισσότεροι που κυμάνθηκε στις 2.000-4.000 ευρώ, με κάποιες επιχειρήσεις μεγαλύτερες να λαμβάνουν έως και 15.000 ευρώ.
Ακόμα και ο υπουργός Ανάπτυξης, παραδέχθηκε ότι τα χρήματα που πήραν από την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν λιγότερα από τα αναμενόμενα και για το λόγο αυτό μαζί με τον Χρήστο Σταϊκούρα προετοιμάζουν την 6η δόση με ειδικό αλγόριθμό για τους επιχειρηματίες της εστίασης… διαβάστε τη συνέχεια στο makthes.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου