Saturday, 27 April, 2024

Προνοιακά επιδόματα και κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης κρίνονται στην β’ αξιολόγηση

Η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων και η εξοικονόμηση 760 εκατ. ευρώ

για την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και ίσως μία από τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Αν και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει στα εργασιακά, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κυρίως δε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, κατά τις επίσημες συναντήσεις της με τους εκπροσώπους των δανειστών θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιό της για αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη της χώρας, με στόχο την εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, οι δανειστές ζητούν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, καθώς θα πρέπει να εφαρμοστούν όχι μόνο το 2017 αλλά και τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών το συνδέουν με την επίσης μνημονιακή υποχρέωση για καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που από την ελληνική κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάζεται σήμερα ολοκληρωμένη στους αρμόδιους υπουργούς και γενικούς γραμματείς. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού πάντως, έχουν προβλεφθεί αυξημένα κονδύλια για κοινωνικά επιδόματα κατά 871 εκατ. ευρώ, το 2017. Μάλιστα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης στην επιστολή που συνόδευε το προσχέδιο αναφερόταν στην πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250.000 νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας, από το προσχέδιο φαίνεται αφενός ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί “σταδιακά” σε εθνικό επίπεδο (και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2017 όπως προβλέπει το Μνημόνιο), αφετέρου, ότι έχουν προϋπολογιστεί 571 εκατ. ευρώ και αυτά χωρίς να αναφέρεται η πηγή προέλευσής τους.

Ακόμη, γίνεται αναφορά για σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη, μετά και τη σχετική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ένα επιπλέον ποσό αναμένεται να προστεθεί στα 571 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια που σήμερα διατίθενται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (επιδότηση σίτισης, ενοικίου και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος).

dikaiologitika.gr

Προνοιακά επιδόματα και κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης κρίνονται στην β’ αξιολόγηση

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου