Θα συνεχιστούν οι αναστολές συμβάσεων τον Απρίλιο και μάλιστα, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές
με κρατική εντολή, αλλά και για τις πληττόμενες.
Αυτό αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας στο Capital.gr, ενώ άλλα στελέχη διευκρινίζουν πως εφόσον αυτή η ”γραμμή” παραμείνει ως έχει ως την επόμενη εβδομάδα, στις αρχές της οποίας θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης του Απριλίου, αυτό θα σημαίνει πως κατά τον μήνα αυτό δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας θα έχουν:
-Υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις που παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους για όσο διάστημα διαρκέσει το ”λουκέτο” τους. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βγάλουν σε αναστολή όλο το προσωπικό τους για το διάστημα αυτό.
-Προαιρετικά οι επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργήσουν για το διάστημα από την ημερομηνία επαναλειτουργίας τους έως την 30η Απριλίου. Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα μπορούν να βγάλουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους για το προαναφερθέν διάστημα
-Προαιρετικά οι πληττόμενες επιχειρήσεις από την 1η έως την 30η Απριλίου. Έτσι θα μπορούν να βγάλουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε αναστολή. Ωστόσο, θα συνεχίσουν να ισχύουν οι “ρήτρες” (πχ μείωσης τζίρου) που ίσχυσαν για πρώτη φορά κατά τον τρέχοντα μήνα.
Πάντως, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, δεν θα πρέπει να αποκλείεται κάποιος περιορισμός του πλήθος των πληττόμενων κλάδων ή /και επιβολή κάποιου ανώτατου ”πλαφόν” στο ποσοστό των εργαζομένων στις επαναλειτουργούσες και πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίοι μπορούν να βγουν σε αναστολή όπως συνέβη πχ το Μάιο του 2020 (σ.σ. έως 60%).
Όσοι εργαζόμενοι βγουν σε αναστολή τον Απρίλιο, θα δικαιούνται ειδική αποζημίωση έως 534 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των ημερών της αναστολής (17,8 ευρώ/μέρα).
Οι εισφορές των υπό αναστολή εργαζομένων θα καλυφθούν από το κράτος, υπολογισμένες επί του ονομαστικού μισθού τους.
Οι κλειστές επιχειρήσεις οι οποίες θα βγάλουν σε αναστολή το προσωπικό τους, δεν θα μπορούν να απολύσουν κανένα εργαζόμενο τους για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η αναστολή.
Οι πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες θα βγάλουν σε αναστολή προσωπικό, δεν θα μπορούν να απολύσουν κανένα εργαζόμενο τους για όσο διαρκεί αυτή η αναστολή, ενώ για ισόχρονο διάστημα θα πρέπει να διατηρήσουν το ίδιο πλήθος εργαζομένων.