Friday, 26 April, 2024

Σόιμπλε: «Βοηθούμε την Ελλάδα αγοράζοντας χρόνο»

Την αισιοδοξία του για επίτευξη λύσης μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών δανειστών της ως προς τα διαφιλονικούμενα σημεία του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος εξέφρασε το βράδυ της Κυριακής ο γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Bericht aus Berlin» του κρατικού δικτύου ARD.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βρούμε λύση, ωστόσο αυτή η λύση δεν θα έχει να κάνει με μια ελάφρυνση του χρέους», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε από το Βερολίνο, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα πρέπει να πράξει περισσότερα προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

Όπως τόνισε ο γερμανός υπουργός τα επιτόκια δανεισμού έχουν ήδη παγώσει σε βάθος δεκαετίας, ενώ ο χρόνος ωρίμανσης των ελληνικών δανείων ανέρχεται στα 35 χρόνια. «Βοηθούμε την Ελλάδα αγοράζοντας χρόνο. Θα βρούμε και πάλι μια λύση», είπε εμφατικά ο Β. Σόιμπλε. Την ίδια ώρα οι διεθνείς πιστωτές εντείνουν τις πιέσεις τους προς την ελληνική κυβέρνηση για άμεση μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ενώ αυξάνεται η αντίδραση του ελληνικού λαού απέναντι στα σχεδιαζόμενα νέα μέτρα. Ωστόσο ο γερμανός υπουργός δε δίστασε να υπενθυμίσει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευθεί ήδη από πέρυσι για το θέμα αυτό.

Σχέδιο δράσης κατά των offshore

Κεντρικό θέμα στην αποψινή συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν βέβαια το ζήτημα της πάταξης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής των υπεράκτιων εταρειών-γραμματοκιβωτίων στον απόηχο των καταιγιστικών αποκαλύψεων των λεγόμενων «Panama Papers». Ο γερμανός υπουργός μέσα από την εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης ανακοίνωσε την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης δέκα σημείων που θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής μέσω φορολογικών παραδείσων.

Ο γερμανός υπουργός δήλωσε μάλιστα την πρόθεσή του να καταθέσει στη γερμανική βουλή μέχρι το καλοκαίρι σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα εναρμονίζει τη γερμανική νομοθεσία με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

«Οι εταιρείες – γραμματοκιβώτια μπορεί να ακούγονται καλές, αλλά δεν ισχύει αυτό και για τη λειτουργία τους» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας επίσης την ανάγκη συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών σε διεθνές επίπεδο, καθώς και τη σύσταση ειδικού μητρώου υπεράκτιων εταιρειών. Ο γερμανός υπουργός τόνισε επίσης ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση προς τους φορολογικούς παραδείσους, ενώ τάχθηκε υπέρ της σύναψης μιας ειδικής φορολογικής σύμβασης με τον Παναμά, με στόχο την αύξηση της διαφάνειας και την διευκόλυνση της ανταλλαγής φορολογικών στοιχείων.

imerisia.gr

Σόιμπλε: «Βοηθούμε την Ελλάδα αγοράζοντας χρόνο»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου