Sunday, 12 May, 2024

«Άνοιγμα» Κασσελάκη στο ΠΑΣΟΚ για συνεργασία στον β’ γύρο. Το ραντεβού Θρασκιά-Αγγελούδη

Με πολιτικούς ελιγμούς και προσεγγίσεις για συνεργασίες πριν τον δεύτερο γύρο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να στήσει το προοδευτικό μέτωπο στην Αυτοδιοίκηση.

Ό,τι δεν έγινε δυνατόν να στηθεί στις βουλευτικές εκλογές, φαίνεται να οικοδομείται πάνω στα διαφαινόμενα αποτελέσματα του α΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ανάμεσα στα καθιερωμένα… ούζα και στις βόλτες των υποψηφίων ανά την Ελλάδα, βουλευτές από όλα τα κόμματα έχουν αναλάβει επικίνδυνες αποστολές στις περιφέρειές τους ώστε να ετοιμάσουν το έδαφος της επόμενης Κυριακής του β’ γύρου για την Αυτοδιοίκηση.

Συνάντηση Θρασκιά-Αγγελούδη

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πέρασε απαρατήρητη η συνάντηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Θρασκιά με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη.

Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη αξία από το ότι ο κ. Αγγελούδης συγκαταλέγεται στις λεγόμενες προοδευτικές υποψηφιότητες αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει το χρίσμα στον Σπύρο Πέγκα.

Τα μηνύματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά για τον νυν δήμαρχο και η στρατηγική της συγκρότησης μετώπου απέναντι στους «γαλάζιους» υποψηφίους εξ αντικειμένου αποκτά υπόσταση τώρα που έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας για όλους.

Με την προσχώρηση του Γιάννη Μπουτάρη στον συνδυασμό του κ. Πέγκα, ο υποψήφιος που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε μεγαλύτερη δυναμική και ήδη πολλοί σκέφτονται ότι ο β’ γύρος δεν είναι άπιαστο όνειρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο κ. Αγγελούδης ήταν μεταξύ των προσώπων που έπεσαν στο τραπέζι της Πολιτικής Γραμματείας ως ένας υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης που θα μπορούσε να τύχει της στήριξης της Κουμουνδούρου. Την πρόταση είχε κάνει ο γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης, ωστόσο η πλειοψηφία επέλεξε ότι θα πρέπει να στηριχθεί η υποψηφιότητα του κ. Πέγκα. Το πράγμα ωστόσο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς δεν αποκλείεται στον δεύτερο γύρο να γίνει ακόμη και ανατροπή στη συμπρωτεύουσα, όπως σημειώνει κομματικό στέλεχος.

Το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται ότι ήταν αυτό που έφερε κοντά τους δύο παλιούς γνώριμους Θρασκιά και Αγγελούδη, καθώς εξ αντικειμένου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει συνεργασία με τον κ. Πέγκα με σκοπό να ανατρέψουν τον Κώστα Ζέρβα στον β’ γύρο.

«Άνοιγμα» Κασσελάκη στο ΠΑΣΟΚ

Σε αυτό το κλίμα, η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για τις εκλογές λιγότερο από 24 ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες προδιαθέτει για σημαντικές μετατοπίσεις.

«Στον β’ γύρο, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα στηρίξουμε τον προοδευτικό υποψήφιο σε κάθε περίπτωση» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας το γάντι ουσιαστικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει, έστω και τώρα, τον δρόμο της συγκρότησης συμμαχιών που θα ανατρέψουν τα δεδομένα στον εκλογικό χάρτη. Σημαντικό ρόλο για αυτή τη δήλωση του κ. Κασσελάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η σύσκεψη των δύο γραμματέων με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του νέου προέδρου Μανώλη Καπνισάκη και την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη.

Μάχη για την πρόκριση στον β’ γύρο

Στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου, πάντως, βρίσκεται και η Αθήνα.

Η υποψηφιότητα Ζαχαριάδη συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να είναι εκείνη που θα κόψει δεύτερη το νήμα.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν κομματικά στελέχη, το ενδεχόμενο ο Κώστας Μπακογιάννης να συγκεντρώσει το 43% από τον πρώτο γύρο είναι εξαιρετικά απίθανο, καθώς θα σήμαινε πως μετά από 5 χρόνια στο τιμόνι του δήμου θα αυξήσει τα ποσοστά του και το 42,5% που συγκέντρωσε στις προηγούμενες κάλπες.

Για την Περιφέρεια Αττικής εκφράζεται η αισιοδοξία ότι ο Γιώργος Ιωακειμίδης θα καταφέρει να φτάσει τα ποσοστά της περιφερειάρχου Ρένας Δούρου το 2019.

Αντίστοιχες φιλοδοξίες στην Κουμουνδούρου εμφανίζονται και στους άλλους υποψηφίους, όπως στην περίπτωση της Χρύσας Καραγιάννη για το Νότιο Αιγαίο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές είχε συγκεντρώσει 13%, με το στοίχημα τώρα να είναι να σπάσει αυτό το φράγμα.

Και στην Πάτρα ο κ. Κασσελάκης είδε περιθώρια αύξησης των ποσοστών του κόμματος συλλογικά. Περιφέρεια-γρίφος, για την οποία κανείς δεν διακινδυνεύει καμία πρόβλεψη, είναι αυτή της Θεσσαλίας, που πνίγηκε στις πρόσφατες πλημμύρες.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου