Tuesday, 19 November, 2024

Άσυλο μόνο σε «πρόσφυγες», αλλά πώς θα αξιολογηθούν;

Με γνώμονα τη διάκριση που προτάσσει η κυβέρνηση μεταξύ των αλλοδαπών που καταφεύγουν στη χώρα μας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

ξεκαθάρισε ουσιαστικά, χθες, στη Βουλή, πως το νέο πλαίσιο για τη χορήγηση ασύλου αφορά αποκλειστικά εκείνους που θα αξιολογηθούν ως «πρόσφυγες».
Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε πως «το νομοσχέδιο του υπουργείου του φιλοδοξεί να εξαλείψει τις συνέπειες από την εφαρμογή του προηγούμενου συστήματος, κάνοντας λόγο για «νομοθέτηση που αγνοούσε ότι το δίκαιο διεθνούς προστασίας σκοπό έχει να προστατέψει μόνον τους “ικέτες” ως ύψιστη πράξη ανθρωπισμού και όχι να διευρύνει τα όρια της έννοιας, συμπεριλαμβάνοντας πρόσωπα που στερούνται των ποιοτικών χαρακτηριστικών του πρόσφυγα».
Συμπλήρωσε πως επρόκειτο για ένα σύστημα που «οδήγησε σε έναν απροσδιόριστο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι παραμένουν στη χώρα χωρίς νόμιμη αιτία, που δεν προστατεύονται αλλά αφήνονται σε κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται, που δεν εντοπίζονται από τις αρχές και κατά συνέπεια δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους».
Ο ίδιος εξήγησε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι από την επόμενη μέρα έναρξης του νόμου να αρχίσουν να επιστρέφονται όσοι είναι «χαμηλού προσφυγικού προφίλ», να προστατεύονται οι αιτούντες άσυλο και να ενσωματώνονται στην ελληνική κοινωνία.
Την ίδια στιγμή, κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πως οι αποφάσεις της για τη διαχείριση του προσφυγικού είχαν τη λογική «να στοιβάζουμε ανθρώπους», υπαινίχθηκε πως λειτούργησαν «ύποπτα συστήματα», αποφεύγοντας ωστόσο να εξηγηθεί περαιτέρω –προκάλεσε μόνον τους βουλευτές να ερευνήσουν εκείνους «που έδιναν χαρτιά για μετατραυματικό στρες, με αποτέλεσμα να μην επιστρέφεται κανείς…».
Πυρά από αντιπολίτευση
Σύσσωμη η αντιπολίτευση υπογράμμισε την έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου και την άσκοπη αυστηροποίηση του συστήματος. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε την κυβέρνηση να ξεπεράσει τη λογική της αποτροπής και της καταστολής και να μην υποκύπτει στην καταπάτηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Προσπαθείτε να καλύψετε δύο ανάγκες, να χαϊδέψετε και τις ακροδεξιές φωνές του χώρου σας και να τηρήσετε ταυτόχρονα τη διεθνή νομιμότητα. Αυτό οδηγεί σε ανεπιτυχή σύνθεση» δήλωσε ο Γ. Μπαλάφας, προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο διακρίνεται από την έλλειψη προετοιμασίας που χαρακτηρίζει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης.
Την απουσία επιχειρησιακού σχεδίου υπογράμμισε και ο Γ. Καμίνης από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛΛ., προδικάζοντας πως οι νέες ρυθμίσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ύψος των περιστάσεων.
«Χρειάζεται σχέδιο και σχέδιο σημαίνει χρονοδιαγράμματα, μετρήσεις, εκπόνηση σεναρίων (ήπιο – μέτριας έντασης – όξυνσης του φαινομένου). Χωρίς αυτά, διατρέχουμε τον κίνδυνο να αναπαραγάγουμε ένα τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα» είπε.
Από το ΚΚΕ, τέλος, η Διαμάντω Μανωλάκου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προωθεί αλλαγές προς το χειρότερο, πως επιχειρεί να συρρικνώσει τα δικαιώματα των μεταναστών και πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ουσιαστικά περιορίζει την παροχή διεθνούς προστασίας στην πλειονότητα των αιτούντων άσυλο.
Έντονη αντιπαράθεση μετά το περιστατικό στην Κω
Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε -όπως ήταν αναμενόμενο- μετά το περιστατικό που έλαβε χώρα στην Κω. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σε μια on camera δήλωση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θερίζει στο προσφυγικό ό,τι έσπειρε ως αντιπολίτευση» και στη συνέχεια την κάλεσε να «δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις για τις συνθήκες του θανατηφόρου περιστατικού, να καταδικάσει απερίφραστα τις ξενοφοβικές αντιδράσεις στα Βρασνά Θεσσαλονίκης και να αντιμετωπίσει επιτέλους το προσφυγικό με τη δέουσα σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα».
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να «μην κουνά το δάχτυλο» από τη στιγμή που η πολιτική Τσίπρα «γιγάντωσε το πρόβλημα». «Ο οποίος κ. Τσίπρας», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, «μόλις πρόσφατα δήλωνε ότι «το προσφυγικό δεν προσφέρεται για κριτική, μικροπολιτική και αντιπαράθεση».
Σήμερα ο εκπρόσωπός του αποδεικνύει πόσο ψεύτικα είναι τα λόγια του. Ας αντιληφθούν ότι αλλάζουμε την προηγούμενη αδιέξοδη πολιτική στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα. Τα σύνορά μας φυλάσσονται, όσοι δικαιούνται προστασία θα τη λαμβάνουν και όσοι όχι θα επιστρέφουν στις χώρες από τις οποίες προήλθαν» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
efsyn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου