Sunday, 5 May, 2024

Αυστραλία, Σίδνεϊ: Μεγάλες πυρκαγιές με τον πρόωρο καύσωνα

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και άλλες μεγάλες πόλεις της πολιτείας Βικτόρια, εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στη Νέα Νότια Ουαλία

καθιστώντας τον αέρα επικίνδυνο. Την ίδια στιγμή οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα είναι πολύ υψηλές, με την πολιτεία της Βικτόρια να καταγράφει την πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί από το 2015 Οκτώβριο μήνα -άνοιξη για το νότιο ημισφαίριο του πλανήτη- με τον υδράργυρο στη Μελβούρνη να φτάνει τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Συνολικά έχουν ξεσπάσει πάνω από 70 πυρκαγιές σε δασώδεις περιοχές και εδάφη με χαμηλή βλάστηση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας, εξαιτίας του καπνού η ποιότητα του αέρα στο Σίδνεϊ είναι επικίνδυνη και δόθηκαν οδηγίες σε όσους πολίτες αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα και να προστατεύουν τα μάτια, τη μύτη και τον λαιμό τους.
Οι αρχές εκτιμούν ότι εκατοντάδες κοάλα έχουν χάσει τη ζωή τους κοντά στο Πορτ Μακουάιρ, όπου κάηκαν πάνω από 25.000 στρέμματα γης, μεταξύ των οποίων και περιοχή εκτροφής κοάλα.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο καπνός αναμένεται να παραμείνει στα ανατολικά ακόμη και έως την Κυριακή ή τη Δευτέρα.
Επίσης, προβλέπουν γενικά θερμοκρασίες ακόμη και 10 βαθμούς υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στην πολιτεία της Βικτόρια, όπου στη Μελβούρνη εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη για Οκτώβριο από το 2015 και τους 35 στην περιοχή Γκίπσλαντ, την υψηλότερη από το 1945.
Η διακύμανση της θερμοκρασίας εκτιμάται από 25 βαθμούς η ελάχιστη έως 35 η μέγιστη.
Συνθήκες καύσωνα επικρατούν και στη Νότια Αυστραλία, με τη θερμοκρασία στην Αδελαΐδα να φτάνει τους 35 βαθμούς και στη Σεντούνα τους 41.
Οι αρχές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς στη Βικτόρια είναι στο ανώτατο επίπεδο, τόσο εξαιτίας της ζέστης όσο και των ισχυρών ανέμων, ενώ η ύπαρξη σκόνης στην ατμόσφαιρα επιτείνει το πρόβλημα με την ποιότητα του αέρα και μειώνει την ορατότητα.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η ποιότητα του αέρα είναι «κακή» και η συγκέντρωση μικροσωματιδίων είναι μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρείται σε πόλεις όπως η Μπανγκόκ, η Τζακάρτα ή το Χονγκ Κονγκ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου