Thursday, 16 May, 2024

Από αλλού το περίμεναν, από τις δηλώσεις Μουζάλα περί «Μακεδονίας» το βρήκαν στην κυβέρνηση

Ξαφνική κρίση για την κυβέρνηση από μια φράση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα που αποκάλεσε “Μακεδονία” τη FYROM, προκαλώντας σάλο αντιδράσεων από την αντιπολίτευση αλλά και ρήγμα στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αφού ο Πάνος Καμμένος, ζήτησε, μέσω twitter την παραίτησή του. Και μπορεί κυβερνητικοί κύκλοι να έσπευσαν να τον στηρίξουν, πλην όμως η πλευρά των ΑΝΕΛ σκλήρυνε και άλλο τη στάση της, με ανακοίνωση και της εκπροσώπου Τύπου Μανταλένας Παπαδοπούλου, με κύκλους του κόμματος να μιλούν για «πολύ σοβαρό θέμα που δεν αντιμετωπίζεται με μια απλή διορθωτική δήλωση».

Ρεπορτάζ: Αλέξης Μαυραγάνης, Γιώργος Ευγενίδης

Η φράση Μουζάλα που ειπώθηκε σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ προκάλεσε έκρηξη αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, καθώς θεωρείται ότι ένα μέλος της κυβέρνησης μετακινείται από την κοινή γραμμή των κομμάτων και αποκαλεί τη FYROM με το όνομα Μακεδονία. Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αντελήφθη προφανώς το λάθος του και ζήτησε συγγνώμη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84, το κακό όμως είχε ήδη γίνει.

Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε την παραίτηση του Υπουργού λέγοντας ότι ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα, ενισχύοντας έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων. «Το ατόπημα αυτό δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες. Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν αντέδρασε επίσημα, ανεπισήμως πάντως διέρρεε λίγο αργότερα ότι η όλη υπόθεση είναι υπερβολική. «Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία” είναι το λιγότερο υπερβολή. Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει», ανέφεραν συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Έτεροι κυβερνητικοί κύκλοι διαπίστωναν επίσης «προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης ενός λεκτικού ατοπήματος».

Διαφορετική άποψη, πάντως, είχε ο Πάνος Καμμένος που λίγη ώρα μετά με ανάρτησή του στο twitter έγραφε ότι “Δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του”. Πρόκειται για μια κόντρα που υποβόσκει στους κόλπους της κυβέρνησης μεταξύ του υπουργού Άμυνας και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής από την εποχή που ο δεύτερος αναζητούσε στρατόπεδα για να στεγαστούν κέντρα φιλοξενίας κι αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ να υπενθυμίσει τις διαχωριστικές του γραμμές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και των “προοδευτικών” υπουργών του. Παράλληλα, σε συνέχεια του tweet του κ. Καμμένου, η εκπροσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου «σήκωσε» ακόμα περισσότερο το θέμα, προαναγγέλλοντας πολύ σκληρή στάση των ΑΝΕΛ. «Η Μακεδονία και η ιστορία της είναι ελληνική με αποδείξεις. Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι Έλληνες γνωρίζουμε τις ρίζες μας και κανείς δεν θα μας αποκόψει από αυτές. Ο κ. Μουζάλας μπορεί να υπήρξε ικανότατος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά στα εθνικά μας ζητήματα δεν επιτρέπονται λάθη και «γκάφες», ούτε μια φορά. Από την πρώτη στιγμή δεν υπερασπιζόμαστε τις αβάσιμες, εθνικιστικές, επεκτατικές ανοησίες των Σκοπίων με κανέναν τρόπο. Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του». Οι ΑΝΕΛ δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα «Μακεδονία» και την ιστορία μας», ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου.

Όπως και να έχει, η οργίλη στάση των ΑΝΕΛ δεν απαντάται επί της ουσίας από το Μέγαρο Μαξίμου, αν και εκτιμάται πως εντός της ημέρας θα γίνει προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που πάει να δημιουργηθεί και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Φυσικά, η επιτυχία της προσπάθειας δεν είναι δεδομένη, ιδίως αν ο κ. Καμμένος εμμείνει στα περί παραίτησης του υπουργού. Πηγές του «μικρού» κυβερνητικού εταίρου, πάντως, ξεκαθάριζαν πως δεν πρόκειται απλώς για ένα ατυχές συμβάν με ένα λεκτικό ατόπημα, το οποίο επιδέχεται μια απλής διορθωτικής δήλωσης. Παρόμοιας άποψης είναι και βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι αναγνωρίζουν μεν τη μεγάλη προσφορά του κ. Μουζάλα, πλην όμως διαπιστώνουν πως το γλωσσικό του ολίσθημα ίσως είναι και θρυαλλίδα παραίτησης.

Σε σκληρή γραμμή, τέλος, και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Με δηλώσεις του ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε «εγκληματικό λάθος» τη φράση του Γ. Μουζάλα. «Με το ατόπημα του αυτό ο Υπουργός παραβίασε μία εθνική γραμμή, που ακολουθεί σταθερά η χώρα μας επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας. Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

koolnews.gr

Από αλλού το περίμεναν, από τις δηλώσεις Μουζάλα περί «Μακεδονίας» το βρήκαν στην κυβέρνηση

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου