Sunday, 12 May, 2024

Αυτοδιοικητικές: Αναθάρρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Mηνύματα από και προς Κασσελάκη, σενάρια και νεύμα Παπανδρέου

Ύστερα από τέσσερα χρόνια και πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, ο χθεσινός β΄ γύρος των Αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν η πρώτη αισιόδοξη για τον ΣΥΡΙΖΑ, εκλογική βραδιά.

Δεν κατήγαγε καμία νίκη η αξιωματική αντιπολίτευση -περισσότερα κέρδη πιστώνονται στην πραγματικότητα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά φάνηκε η πρώτη ρωγμή στην εικόνα της κυβερνητικής παράταξης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ύστερα από διαδοχικές, σαρωτικές νίκες: Αναμφίβολα, η ΝΔ πέρασε κάτω από τον πήχυ των προσδοκιών που ή ίδια είχε θέσει ως πολιτικό της “στοίχημα” και τούτο μικρό πράγμα για την Κουμουνδούρου, δεν είναι, κυρίως για το “μετά”.

Μηνύματα από και προς Κασσελάκη

Πολύ μελάνι θα χυθεί εφεξής για τον πραγματικό αντίκτυπο των αποτελεσμάτων των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, με τους δυο γύρους τους, να συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα: Η Ν.Δ έχασε τον Δήμο Αθήνας σε μια εκ των ιστορικών ανατροπών που έχει να επιδείξει η πρόσφατη εκλογική ιστορία αλλά και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, από “προοδευτικές” υποψηφιότητες, υποστηριζόμενες από τους ανταγωνιστές στη μάχη του Κέντρου, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ο χάρτης βέβαια εξακολουθεί να είναι πλειοψηφικά μπλε,

Πανηγύρισε η Κουμουνδούρου, με τον νέο πρόεδρο να σπεύδει να υπογραμμίσει την προσωπική του συνεισφορά “Πριν από τον πρώτο γύρο είπα αυτό που δεν έχει πει κανένας αρχηγός κόμματος ποτέ: Στον δεύτερο γύρο, θα στηρίξουμε κάθε προοδευτικό υποψήφιο. Την περασμένη Κυριακή το επανέλαβα με πάθος.

Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η Σύγχρονη Αριστερά…”

Άμεσα σχολίασε όμως το αποτέλεσμα ως ανάσα Δημοκρατίας αλλά υπό προϋποθέσεις ( κάλλιστα μπορεί να διαβαστούν και ως αιχμή στη νέα ηγεσία), ο Αλέξης Χαρίτσης, εκ των στενών συνεργατών της Έφης Αχτσιόγλου και ανήκων στους “διαφωνούντες” ( – όχι στην Ομπρέλα):

“Ο αυταρχικός νεοφιλελευθερισμός της Δεξιάς δεν είναι ανίκητος. Με σαφές σχέδιο προσανατολισμένο στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, με πολιτική σοβαρότητα και αξιοπιστία πρέπει και μπορεί να ηττηθεί”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτσης, σε μια δήλωση με σαφές πολιτικό περιεχόμενο.

“Όπου υπάρχουν συνεργασίες και συνέργειες, όχι απλά αθροίζονται αλλά πολλαπλασιάζονται”, είναι το μήνυμα του Κώστα Ζαχαριάδη , υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο της Αθήνας ο οποίος είχε δηλώσει πριν τον α γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών πως εάν δεν περάσει στον β γύρο, θα στηρίξει τον Χάρη Δούκα, όπερ και εγένετο.

Πίεση από Ανδρουλάκη. Άνοιγμα Παπανδρέου

Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ εν είδει “συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων” κατά Μητσοτάκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης, στις χθεσινές του δηλώσεις ουδεμία πρόθεση “συγχώνευσης” με ΣΥΡΙΖΑ, επιδεικνύει. Αντιθέτως, το σήμα του ήταν “ανταγωνιστικό” προς την Κουμουνδούρου για το ποιος θα εδραιωθεί ως Αξιωματική Αντιπολίτευση:

“Πετύχαμε  μια μεγάλη νίκη, για το ΠΑΣΟΚ, για τη Δημοκρατική παράταξη και την Αυτοδιοίκηση είπε ο πρόεδρός του, χαρακτηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ ως την “ισχυρή, προοδευτική και αξιόπιστη δύναμη” που χρειάζεται ο ελληνικός λαός “για να στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση”.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ωστόσο, στις δικές του δηλώσεις, μάλλον περισσότερο συνέπλευσε ως κλίμα με τη ρητορική ΣΥΡΙΖΑ για σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων: “Όταν ενώνουμε τις προοδευτικές δυνάμεις, τις δημοκρατικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες αλλά και με όραμα, μπορεί να γίνει η ανατροπή”.

Αυτό ήταν το μήνυμά του, προς τέρψη της Κουμουνδούρου, από το εκλογικό περίπτερο του Χάρη Δούκα όπου βρέθηκε χθες για τα επινίκια του νεοεκλεγέντος Δημάρχου. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τα συμπεράσματα, το σχέδιο και τις “προειδοποιήσεις”, το επόμενο ραντεβού είναι η Πολιτική Γραμματεία της Τετάρτης.

Της Νίκης Ζορμπά, capital.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου