Wednesday, 25 December, 2024

Βουλή: Σύγκρουση στη συζήτηση για την ΑΟΖ, συμφωνία για τα 12 μίλια στο Ιόνιο

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στέλνει η απόφαση

της κυβέρνησης να επεκτείνει την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη στην περιοχή του Ιονίου στα 12 ναυτικά μίλια, από έξι που είναι σήμερα.
Η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, όπως είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί τις προηγούμενες ημέρες ο Νίκος Δένδιας, έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με έμπειρους κοινοβουλευτικούς καθίσταται ωστόσο σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ρίξει «λάδι στη φωτιά» στην κρίση με την Τουρκία, αποφεύγοντας να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση στην περιοχή οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι, εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη».
«Προβαίνουμε έτσι, σε μια θαλάσσια περιοχή-συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου- στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματος μας, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές. Και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας. Με σεβασμό στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής, εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επεσήμανε δε, ότι η Ελλάδα δεν απεμπολεί το δικαίωμα της να επεκτείνει τα εθνικά χωρικά ύδατα και σε άλλες περιοχές.
Ασκώντας κριτική στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει υπέρ τη συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ιταλία και αρών» με την Αίγυπτο ο πρωθυπουργός είπε πως «το “παρών” σημαίνει απών».
«Δεν θέλω να θυμίσω τι λέγατε για άλλα κόμματα που ψήφιζαν παρών. Έχουμε ανάγκη να αναγνωρίσουμε το κεκτημένο της Συμφωνίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός που επανέλαβε ότι η συμφωνία αυτή ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και ότι θα ήταν προτιμότερο να είχε υπογραφεί νωρίτερα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Η συμφωνία με την Αίγυπτο αποδεικνύει στην πράξη ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ γι’ αυτό ενοχλείται η Τουρκία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τσίπρας: Πέσατε να μας φάτε για τα 12 μίλια στο Ιόνιο
Στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.
Στη συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λαμβάνει αποφάσεις «για τα μάτια του κόσμου». Μίλησε για κραυγαλέες αντιφάσεις καθώς -όπως είπε- που πορεύεται με μοναδική πυξίδα την επικοινωνία και το εσωκομματικό ακροατήριο, κι «έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά τώρα φοράει πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου».
«Ήσασταν στην αντιπολίτευση και αντιτασσόσασταν με μανία στην πρωτοβουλία μας για επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Διότι όπως λέγατε, μια τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε “τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής” και θα “έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι είναι ειδική περίπτωση”», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση στο θέμα των θαλασσίων ζωνών κάνει κυβίστηση όπως έκανε με τις Πρέσπες και με το Ιόνιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προετοιμασία της διαδικασίας επέκτασης από τον ίδιο σε συνεργασία με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Νίκο Κοτζιά, και στην αναγγελία ότι θα το φέρουν στη Βουλή μετά τις ευρωεκλογές, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι τότε «πέσατε να μας φάτε ότι αφήνουμε έκθετο το Αιγαίο». «Δηλαδή θα σας πούμε και εμείς σήμερα, γιατί πηγαίνετε μέχρι το Τέναρο, γιατί δεν πάτε λίγο πιο ανατολικά, γιατί δεν επεκτείνετε ταυτόχρονα και νοτίως της Κρήτης και ανατολικά της Κρήτης;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι αυτά είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση κάποια στιγμή.
«Να έχετε το θάρρος να το πείτε. Θέλετε να στηρίξουμε διάλογο με την Τουρκία; Να θέσουμε τους σαφείς, εγγυημένους όρους που επιτάσσουν τα συμφέροντα της χώρας», είπε ο κ. Τσίπρας και καταλόγισε έλλειμμα συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία.
«Πώς είναι δυνατόν να συγκρίνετε το βόρειο γείτονα μας με την Τουρκία; Συνιστά απειλή ο βόρειος γείτονας μας; Τι είναι αυτά που λέτε;», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την αναφορά Τσίπρα.
Ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε απαντώντας σε αναφορά του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου, υποστηρίζοντας ότι δεν έφταιγε αυτός για τον «εθνικό δισχασμό» αλλά η «παράταξη εθνικοφρόνων» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συμφωνήσει ότι στα ζητήματα εθνικής εξωτερικής πολιτικής «δεν έχει νόημα να λέει κανείς μεγάλα λόγια».
«Τον πατριωτισμό τον δείχνει κάθε παράταξη στην πράξη και όχι με λόγια και κορώνες εθνικοφροσύνης. Το λέω γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ως αντιπολίτευση, και με δική σας ευθύνη, δημιουργήσατε ένα τοξικό κλίμα στα εθνικά θέματα που οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στο διχασμό του ελληνικού λαού σ’ ένα θέμα που υπήρχε εθνική γραμμή» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ σχολίασε πως σε αυτά τα θέματα «έχετε λερωμένη τη φωλιά σας».
Όπως υποστήριξε, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση διατήρησε μια στάση «απολύτως απορριπτική» απέναντι σε «όποια διαπραγμάτευση» και «την εθνική γραμμή» που αποτελούνταν και από δικές της «θέσεις και τοποθετήσεις».
Γεννηματά: Η κυβέρνηση χαράσσει εξωτερική πολιτική «στο πόδι»
Καλωσόρισε την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια η Φώφη Γεννηματά, προειδοποιώντας ωστόσο, για τον κίνδυνο να δοθεί η αφορμή για ισχυρισμούς της άλλης πλευράς ότι έχει ειδικό καθεστώς.
Η συζήτηση των δύο συμφωνιών της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο διεξήχθη σε υψηλούς τόνους. Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας προκάλεσε αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς με τον πρωθυπουργό να καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να αλλάξει στάση και να υπογραμμίζει ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο «καταρρίπτει μια και καλή την αντίληψη της Γαλάζιας Πατρίδας και γι αυτό ο εκνευρισμός της Άγκυρας».
«Το παρών σημαίνει απών», είπε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, με τον Αλέξη Τσίπρα στη δευτερολογία του να απαντά πως «αν υπογράφαμε εμείς, θα μας κρεμούσατε στο Σύνταγμα».
Αναφερόμενος ειδικότερα στη συμφωνία με την Αίγυπτο που έχει προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως είναι πολύ καλή για την χώρα κι πως θα ήταν καλύτερα να έχει υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνησης γιατί έτσι θα είχε προηγηθεί του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
«Εσείς επιλέξατε να μην υπογράψετε για λόγους που γνωρίζετε καλύτερα από εμένα. Κάνετε το απαραίτητο βήμα ώστε να έχετε συνέχεια στην πολιτική σας. Εδώ υπάρχει κενό εσωτερικής συνέχειας ως προς την τοποθέτηση του κόμματός σας και είστε αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός. Αντιλαμβάνεστε και έχετε βρεθεί και εσείς αντιμέτωπος με διλήμματα, ας κάνουμε λοιπόν τα αναγκαία τολμηρά βήματα και να ψηφίσουμε ναι σε αυτή την συμφωνία», είπε και χαρακτήρισε παράλογη την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πολιτική στάση ευθύνης αυτή που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Θα αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους κ. Μητσοτάκη. Οι 300 βουλευτές έχουν ευθύνη στις κρίσιμες στιγμές. Και οι κρίσιμες για τη χώρα συμφωνίες πρέπει να κυρώνονται όχι με την ψήφο μόνο των κομμάτων, αλλά με τη ψήφου και του τελευταίου βουλευτή που πρέπει να έρθει στο Κοινοβούλιο και να αναλάβει τις ευθύνες του», είπε.
Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο κι η Φώφη Γεννηματά επέμειναν στην ανάγκη Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει στοιχειώδης συμφωνία για εθνική στρατηγική απέναντι στην προκλητική Τουρκία.
«Εμείς δεν ψηφίζουμε “παρών” και δεν είμαστε απών από την συζήτηση», επεσήμανε, καρφώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ η Φώφη Γεννηματά, διαμηνύοντας ότι παρά τις ενστάσεις του το ΚΙΝΑΛ βάζει πλάτη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.
Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χαράσσει εξωτερική πολιτική «στο πόδι» και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν ηγείται, αλλά ακολουθεί.
Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διεκδικήσει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας από την ΕΕ και σημείωσε ότι διάλογος με την Άγκυρα να βάζει στο τραπέζι το πιστόλι δεν μπορεί να γίνει.
«Πρόκειται για ωμό εκβιασμό κι αυτό η Ελλάδα δεν πρέπει ποτέ να το δεχθεί κι έχετε ευθύνη για αυτό», είπε.
Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την Αίγυπτο, επεσήμανε ότι το ΚΙΝΑΛ την υπερψηφίζει ως αναγκαστική επιλογή λόγω της συγκυρίας.
«Δεν θα δεχόμασταν μερική οριοθέτηση αν δεν υπήρχε το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Πρέπει η κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι δεν εκχωρεί τίποτα για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε υπόνοια δημιουργίας τετελεσμένου πέραν του 28ου μεσημβρινού από την Τουρκία», είπε.
Κουτσούμπας: Ενταγμένες οι συμφωνίες στις επικίνδυνες επιδιώξεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ
Την άποψη ότι οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών «ανοίγουν τους δρόμους της αβύσσου όντας ενταγμένες στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ σε ολόκληρη την περιοχή», εξέφρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Μέρος αυτών των επιδιώξεων είναι και η συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και η επιβολή διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.
Βελόπουλος: Υψώνετε φοβική σημαία στην Τουρκία
Εθνικό ολίσθημα χαρακτήρισε τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, ο Κυριάκος Βελόπουλος.
«Μερική επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια προς δυσμάς. Μερικώς και αυτό», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και ανέφερε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα:
«Καταλαβαίνετε τι κάνετε; Ανοίγετε μια κερκόπορτα. Ανακηρύσσετε ΑΟΖ στην Δύση αλλά στο Αιγαίο δεν κάνετε τίποτα γιατί φοβάστε. Υψώνετε φοβική σημαία απέναντι στην Τουρκία».
Βαρουφάκης: Σύγκληση Διεθνούς Περιφερειακής Διάσκεψης όλων των χωρών της Αν. Μεσογείου
Σύγκληση στην Αθήνα Διεθνούς Περιφερειακής Διάσκεψης όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με μοναδικό θέμα συζήτησης την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδων σε όλη την Αν. Μεσόγειο, ζήτησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την αναφορά του γραμματέα του ΜέΡΑ25 για πολυμερή διαπραγμάτευση, ανέφερε πως σκοντάφτει σε ένα μεγάλο πρόβλημα, ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως οντότητα.
«Δεν κάνατε καμία αναφορά στην Κύπρο. Θα ήταν ευχής έργο να καθίσουμε σε ένα τραπέζι αλλά το ερώτημα να το θέσετε στον Ερντογάν. Είναι διατεθειμένος ο Ερντογάν να συζητήσει με τον κ. Αναστασιάδη τον πρόεδρο της μόνης αναγνωρισμένης κρατικής οντότητα στην Κύπρο;», ανέφερε.
Την Πέμπτη η ονομαστική ψηφοφορία
Η ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί αύριο στις 3 το μεσημέρι.
Λόγω των περιοριστικών μέτρων κορωνοϊού θα διαρκέσει αρκετές ώρες, καθώς οι βουλευτές θα εισέρχονται ανά ομάδες στην αίθουσα της Ολομέλειας.

cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου