Saturday, 27 April, 2024

Εξεταστική για τα Τέμπη: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχωρίζει τη σύμβαση 717 από το δυστύχημα

Με ένταση και ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας του μηχανοδηγού της μοιραίας αμαξοστοιχίας στα Τέμπη,

ξεκίνησε η εξέταση της μάρτυρας, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη. Δημοσίευματα αποκάλυψαν ότι ο μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας είχε επιβαρυμένη υγεία, όπως προέκυψε από τον ιατρικό του φάκελο.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, έθεσε ερωτήματα στην κ. Τσιαπαρίκου για το αν οι ιατρικοί φάκελοι των μηχανοδηγών κατατίθενται σε έλεγχο από την ΡΑΣ-όπως ορίζει ο κανονισμός. Η πρόεδρος της ΡΑΣ, εξήγησε ότι την ευθύνη για τις ιατρικές εξετάσεις την έχει η σιδηροδρομική επιχείρηση ενώ για τον συγκεκριμένο μηχανοδηγό υπάρχει ιατρικός φάκελος στον οποίο διαθέτει πιστοποιητικό ικανότητας και κατέθεσε και τα συγκεκριμένα έγγραφα στην Επιτροπή.

Η πλειοψηφία έκρινε ότι τα πιστοποιητικά δεν είχαν επαρκή στοιχεία και ζητήθηκαν περισσότερα. Όπως είπε ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Δημήτρης Μαρκόπουλος, «είναι απαράδεκτα πρόχειρο» το έγγραφο. Ο Βασίλης Κόκκαλής, παραδέχθηκε ότι είναι ελλιπή τα στοιχεία και μάλιστα ζήτησε να διαβιβαστεί στην εισαγγελέα Εφετών για τη γνησιότητα του εγγράφου και ζήτησε να κληθεί ο γιατρός που υπογράφει το πιστοποιητικό. Η πλειοψηφία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για παρελκυστική πρακτική της διαδικασίας ενώ υπονόησαν ότι προσπαθεί η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να «προστατεύσει» την κ. Τσιαπαρίκου, η οποία διορίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2017.

Νωρίτερα, η συνεδρίαση ξεκίνησε με διαξιφισμούς μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης. Αιτία της έντασης ήταν η άρνηση δύο μαρτύρων να παραστούν. Πιο συγκεκριμένα, οι μάρτυρες, Αθανάσιος Βούρδας (διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ 2015-2017) και Χρήστος Διονέλης (αντιπρόεδρος ΕΡΓΟΣΕ 2015-2017, διευθύνων σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ 2017-2019), αρνήθηκαν να καταθέσουν επικαλούμενοι την άσκηση δίωξης μετά το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη σύμβαση 717. Η πλειοψηφία πρότεινε οι μάρτυρες να αποστείλουν υπόμνημα ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, ζήτησε το θέμα να παραπεμφθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Στο αίτημα αυτό συμφώνησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής.

Κύκλοι της πλειοψηφίας, τονίζουν, πως «μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε πραγματικό αγώνα, υποστηρίζοντας ότι τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη αγγίζουν μόνο τη σύμβαση 717. Ωστόσο στη σημερινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κόκκαλης έκανε στροφή 180 μοιρών: επιχειρηματολόγησε υπέρ της κατάθεσης του πρώην προέδρου της ΕΡΓΟΣΕ, κ. Βούρδα στην επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ασκηθεί εναντίον του δίωξη για τα Τέμπη, αλλά για την 717». Καταλήγουν σημειώνοντας πως «διαχώρισε, δηλαδή, πλήρως τη σύμβαση από το δυστύχημα. Συνέχισε ακόμη παραπέρα, δε, λέγοντας ότι η 717 «δεν έφερε από μόνη της το δυστύχημα και σε αυτό συμφωνούμε όλο». Αν συμφωνούν όλοι, τότε καιρός είναι να αρχίσει η πραγματική διερεύνηση των αιτιών και η απόδοση των ανάλογων ευθυνών».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου