Δεν πρόλαβε καλά-καλά η ελληνική Βουλή να εγκρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιβεβαιώνει και επισήμως τους χειρότερους φόβους
για τον αλυτρωτισμό των γειτόνων, διαχωρίζοντας τους Έλληνες από τους Μακεδόνες!
Με δήλωση στην σκοπιανή έκδοση της Deutsche Welle, o πρωθυπουργός της… Βόρειας Μακεδονίας, πλέον, χαιρετίζει την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, λέγοντας πως αποτελεί “κοινή νίκη”, για την οποία “Έλληνες και Μακεδόνες” θα πρέπει να είναι περήφανοι.
“Οι λαοί και οι χώρες μας έχουν καταφέρει μία κοινή νίκη για την ειρήνη και την πρόοδο στα στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Ας είναι περήφανοι όλοι οι Έλληνες, όλοι οι Μακεδόνες και όλοι οι πολίτες που ζουν σε αυτήν την περιοχή. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ο κοινός δρόμος, που έχει ανοίξει με τις πιο φιλικές προθέσεις και αξίες που προέρχονται από την κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια” δήλωσε περιχαρής ο Ζάεφ.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, όλα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, στις 24 Ιανουαρίου 2018, όταν έγινε η πρώτη συνάντηση Ζάεφ – Τσίπρα στο Νταβός της Ελβετίας, που άνοιξε τον δρόμο για την επίλυση της διαφοράς για το ονοματολογικό.
Το γεγονός, όμως, ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μιλάει, λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, για Έλληνες και Μακεδόνες, σπεύδοντας να διαχωρίσει δύο πράγματα αδιαίρετα, κάνει εντονότερες τις ανησυχίες ότι ο αλυτρωτισμός των γειτόνων όχι μόνο δεν απαλείφεται με τη Συμφωνία των Πρεσπώψν, αλλά, αντίθετα, ενισχύεται. Καθώς φαίνεται, ο Ζόραν Ζάεφ θεωρεί, πλέον, ότι η Συμφωνία διαχωρίζει τους Έλληνες από τους Μακεδόνες και σπεύδει να αποδώσει τον χαρακτηρισμό «μακεδονικός» αποκλειστικά σε αυτόν της γείτονος!
Λίγο νωρίτερα, και πριν καλά-καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί από το κυβερνητικό στρατόπεδο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε, έσπευσε να… προσγειώσει την Αθήνα στη σκληρή διπλωματική πραγματικότητα που δημιούργησε η Συμφωνία και η εσπευσμένη έγκρισή της.
Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε για να… χαιρετίσει την απόφαση της Ελληνικής Βουλής, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μιλά για μακεδονο-ελληνική λύση (!), επιβεβαιώνοντας «με το καλημέρα» τις ανησυχίες που εκφράστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα για τον κίνδυνο η ΠΓΔΜ να μονοπωλήσει μέσω της Συμφωνίας την ταυτότητα της Μακεδονίας.
πρώτο θέμα