Sunday, 19 May, 2024

Τσίπρας: Ιστορική ημέρα – Νέα σελίδα για τα Βαλκάνια

Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το περιστύλιο της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε πως σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, καθώς μπαίνει τέλος σε μια μεγάλη εκκρεμότητα.
Ιστορική μέρα για τα Βαλκάνια
«Θωρακίζουμε ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της κληρονομιάς των προγόνων μας. Είναι μια ιστορική μέρα για τα Βαλκάνια. Για τα Βαλκάνια με την μακρά ιστορία των πολέμων, των συγκρούσεων, των διενέξεων και του αλυτρωτικού μίσους.», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
«Γυρίζουμε σελίδα και δίνουμε χώρο στην αλληλεγγύη. Ευχαριστώ τους 153 βουλευτές του κοινοβουλίου, που παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς, τις προσωπικές απειλές, άντεξαν και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, προτάσσοντας το πατριωτικό καθήκον, αυτό που οι ίδιοι πίστευαν και πιστεύουν ότι είναι το εθνικό όφελος», τόνισε.
Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι επόμενες γενιές και οι δύο λαοί θα ευγνωμονούν αυτούς τους βουλευτές, καθώς έχτισαν θεμέλια για ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας.
Μίλησε σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, λέγοντας πως το αποτέλεσμα δεν έχει νικητές και ηττημένους. Σέβεται όσους κάνουν ενστάσεις και κριτικοί και τους προέτρεψε να είναι βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα δουν μεγάλα οφέλη.
«Σήμερα γεννήθηκε μια νέα χώρα στα βόρεια σύνορά μας. Η Βόρεια Μακεδονία. Την καλωσορίζουμε. Θα είναι μια φίλη χώρα της Ελλάδας και θα συνεργαστούμε για τη συνανάπτυξη στην περιοχή», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, εδραιώνοντας σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική μεσόγειο, πρόσθεσε ενώ ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές, οι οποίοι παρά τις διαφωνίες τους συνέβαλλαν, ώστε να υπάρξει κλίμα πολιτικού πολιτισμού.
Σε ερώτηση δημοσιογράφους, αν θα προχωρήσει στην επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε πως δεν είναι λάτρης της πολιτικής αδράνειας στην εξωτερική πολιτική και πως αγωνίζεται για λύσεις. Οι λύσεις όμως, απαιτούν τον σεβασμό του εξωτερικού δικαίου, τόνισε.
Τέλος, ανέφερε πως ο Ζόραν Ζάεφ, τον συνεχάρη για αυτή τη νίκη τηλεφωνικά.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου