Sunday, 26 January, 2025

Η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού στη Σύνοδο Κορυφής

Μια κρίσιμη μέρα για την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΕ απέναντι στην πανδημία είναι η Πέμπτη, καθώς σήμερα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής

η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η ελληνική πρόταση βρίσκεται στη βασική ατζέντα των θεμάτων της Συνόδου Κορυφής, με τον Σαρλ Μισέλ να κάνει λόγο για ένα «πολύ καίριο» ζήτημα που έπρεπε να συζητηθεί άμεσα. Κατά τη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, μια «ελληνική καινοτομία», όπως τη χαρακτήρισε χθες.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις ενστάσεις που εκφράστηκαν από ορισμένα μέρη της ΕΕ, εξήγησε χθες ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού «δεν πρόκειται για κάποιον περιορισμό, αλλά αντίθετα για απαλλαγή από περιορισμούς που εκ των πραγμάτων ο Covid θέτει σήμερα στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων. Κάτι που αφορά, βέβαια, και τον τουρισμό και την οικονομία μας». Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήδη αρκετοί ηγέτες της ΕΕ έχουν δώσει τη σύμφωνη γνώμη τους για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, κάτι που δείχνει ότι υπάρχουν οι βάσεις ώστε η Σύνοδος Κορυφής να καταλήξει σε ένα «ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποιήσης».
Υπενθυμίζεται ότι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παυθεί η ανάγκη για τεστ κορωνοϊού και μέτρα καραντίνας (αυτοπεριορισμού) στους ταξιδιώτες.
Σύνοδος Κορυφής: Οι καθυστερήσεις στα εμβόλια στο τραπέζι
Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, θα ανοίξει στη Σύνοδο Κορυφής και ένα δεύτερο «καυτό» ζήτημα, που αφορά τις καθυστερήσεις στις προμήθειες των εμβολίων.

«Θα έχω την ευκαιρία να εισηγηθώ και την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς δύο ακόμα κατευθύνσεις: Η πρώτη είναι η άμεση έγκριση εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο ήδη έχει κριθεί ασφαλές από πολλές άλλες χώρες. Και βέβαια, δεύτερο σημείο που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, είναι να πιέσουμε τη Pfizer ώστε να είναι απολύτως συνεπής στα χρονοδιαγράμματα για τα οποία έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021» δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι και αυτές οι δυο παρεμβάσεις «θα σημαίνουν περισσότερα εμβόλια και γρηγορότερο τέλος της πανδημίας στην Ευρώπη».

Να σημειωθεί ότι η Ιταλία ανακοίνωσε χθες ότι θα κινηθεί νομικά κατά της Pfizer για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Οι ισορροπίες στη Σύνοδο Κορυφής
Η ελληνική πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού φαίνεται να στηρίζεται από αρκετές χώρες, αλλά και να βρίσκει απέναντί της ισχυρά κράτη όπως η Γαλλία και συγκεκριμένους κλάδους από τη Γερμανία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε μια ξεκάθαρα υποστηρικτική θέση: «Είναι ιατρικό προαπαιτούμενο να έχουμε ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι έχετε εμβολιαστεί. Ως εκ τούτου, χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για ένα αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού», είπε σε συνέντευξή της που μεταδίδει το euroactiv.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euronews, κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «δεν είναι η ώρα να συζητηθούν πιθανές ταξιδιωτικές διευκολύνσεις μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού». Οι αντιδράσεις αυτές ωστόσο ενδεχομένως συνδέονται με οικονομικούς κύκλους της ΕΕ, όπως αυτοί του κλάδου του τουρισμού, που βλέπουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως «κόφτη» στους ταξιδιώτες που θα μπορούν να στέλνουν σε άλλες χώρες της Ενωσης.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου