9η Συνεδριακή Διάσκεψη Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με τις Περιφερειακές Ενότητες Δήμων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου
Οι ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ήταν οι σημερινοί ψηφιακοί οικοδεσπότες της 9ης Συνεδριακής Διάσκεψης της ΚΕΔΕ.
Η Συνεδριακή Διάσκεψη που διοργανώθηκε υβριδικά μέσω τηλεδιάσκεψης, έθεσε όλα τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των προτάσεων που θα κατατεθούν στο Υπ. Εσωτερικών για την κατάρτιση του νομοσχεδίου για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.
Παράλληλα τονίστηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικής Ελλάδας και του εθνικού ρόλου που παίζουν ως σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Στη Διάσκεψη πήραν μέρος 90 μέλη της Γενικής Συνέλευσης, δήμαρχοι, αιρετοί και στελέχη της ΠΕΔ.
Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας χαιρέτησε τη μεγάλη συμμετοχή των συνέδρων στη σημερινή Συνεδριακή Διάσκεψη και επεσήμανε τον σημαντικό εθνικό ρόλο που παίζουν οι νησιωτικοί Δήμοι.
«Έμπρακτη στήριξη στο μεταναστευτικό – Να βοηθήσουμε τους νησιώτες να ξαναπάρουν τις ζωές τους πίσω»
Ο κ. Παπαστεργίου κατέθεσε την πρόταση του για να ληφθεί μια γενναία απόφαση από τους Δήμους, ειδικά τους 200 μεγαλύτερους της Ελλάδας, για να φιλοξενήσουν από 50 ανθρώπους (10 οικογένειες), γεγονός που θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νησιών από 10.000 άτομα.
«Μέσω του Προγράμματος «Εστία» για την χρήση κλειστών οικιών θα μπορέσουν οι Δήμοι της χώρας να φιλοξενήσουν έως 50 άτομα ώστε και οι μετανάστες/πρόσφυγες να τύχουν μιας αξιοπρεπούς φιλοξενίας αλλά και τα νησιά να μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα μετά την πολυετή πίεση που δέχτηκαν. Είναι εθνικό θέμα και πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην επίλυσή του», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
«Νησιωτικότητα και νέα κριτήρια για δικαιότερη κατανομή των ΚΑΠ – Οικονομική αυτοτέλεια μέσω του νέου ΕΣΠΑ, του Αναπτυξιακού νόμου και του προγράμματος Α.Τρίτσης».
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε την ανάγκη να επαναξιολογηθούν τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ στους Δήμους όχι με τη λογική «ανακατανομής της φτώχειας».
«Η νησιωτικότητα, και η ορεινότητα πρέπει να ληφθούν υπόψη μαζί με τα πληθυσμιακά κριτήρια, όχι σε βάρος των αστικών Δήμων αλλά με εύρεση νέων κονδυλίων. Δεν θέλουμε ανακατανομή της φτώχειας, θέλουμε να βρούμε νέους πόρους ώστε όλοι να μπορούμε να παράγουμε έργο.
Η Τ.Α. πρέπει να έχει διακριτό και αυτοτελή ρόλο σε προγράμματα διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ με μια κεντρική Διαχειριστική αρχή, όπως συμβαίνει με τη συμμετοχή της στη διαχείριση του Α. Τρίτσης.
Στις Δημόσιες Επενδύσεις, εφόσον αυτές είναι αμιγώς τοπικού χαρακτήρα διεκδικούμε την διαχείριση των κονδυλίων απευθείας από τους Δήμους.
Και φυσικά είναι απαραίτητο το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και όποια νέα μας ανατεθεί να συνοδεύεται από το απαραίτητο προσωπικό και πόρους.
Πιστεύω σε μια ισχυρή Ελλάδα με ισχυρές τοπικές κοινωνίες. Με λυμένα τα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με διαφάνεια και ευελιξία μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα πιο δυνατή» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Ευστράτιος Κύτελης, Πρόεδρος ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου-Δήμαρχος Μυτιλήνης
Ο κ. Ευστράτιος Κύτελης, Πρόεδρος ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου και Δήμαρχος Μυτιλήνης, στην εισήγησή του τόνισε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και ότι πλέον υπάρχει γίνονται θετικά βήματα τόσο ως προς τη φύλαξη των συνόρων όσο και ως προς την αποκατάσταση του ασύλου και με τη συμβολή των νησιωτικών Δήμων. Ωστόσο ζήτησε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη των νησιωτικών Δήμων, και αλληλεγγύη μέσω της ίσης κατανομής φιλοξενίας μεταναστών σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας. .
Ο κ. Κύτελης για τα ευρύτερα θέματα της Τ.Α. έκανε τις ακόλουθες προτάσεις:
Ενίσχυση των Νησιωτικών Δήμων και ειδικά των μικρών νησιών του Βορείου Αιγαίου με μηχανικούς μελετητές για απορρόφηση κονδυλίων από τις χρηματοδοτικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου και του Α. Τρίτσης.
Ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των νησιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής υδατοδρομίου.
Μειωμένος ΦΠΑ σε μόνιμη βάση για τα νησιά μας.
Παραμονή της Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και της διοίκησης τους από τους Δήμους
Αντώνης Καμπουράκης, Πρόεδρος ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου-Δήμαρχος Ρόδου
Ο κ. Αντώνης Καμπουράκης, Πρόερος ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου, τόνισε την τριπλή κρίση που αντιμετωπίζουν τα νησιά: Υγειονομική, Οικονομική και Εθνική. Τόνισε την ανάγκη μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά αλλά και σε κίνητρα που πρέπει να δοθούν ώστε τα νησιά να ξαναγεμίσουν με κατοίκους. «Είναι εθνικό θέμα να έχουμε νησιά με γεμάτα με Έλληνες που προσφέρουν. Το Καστελόριζο για παράδειγμα θα είναι ακόμη περισσότερο θωρακισμένο με περισσότερους κατοίκους. Χρειάζονται τολμηρά έργα, χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για να διορθωθούν αδικίες και λάθη του παρελθόντος. Χρειάζεται ένα «reset» στο Νότιο Αιγαίο που πρέπει να είναι προτεραιότητα με όρους εθνικής ασφάλειας.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, επίσης υπάρχουν, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, και τα 72 δις ευρωπαϊκών πόρων, που έχει να λαμβάνει μέσα στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα. Είναι, η τελευταία “μεγάλη ευκαιρία”, για την άρση των αδικιών, και των παθογενειών του παρελθόντος, και την προσαρμογή στις απαιτήσεις, μιας νέας πραγματικότητας. Σε αυτό που πρέπει να επιμείνουμε, είναι η συλλογική βούληση, να προχωρήσουμε με δύναμη μπροστά. Αυτό πρέπει να είναι, το καθαρό μήνυμα αυτής της τηλεδιάσκεψης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.
Γιώργος Χατζημάρκος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου τόνισε την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή της Ελλάδας και επεσήμανε την ανάγκη στήριξης των νησιών.
«Δεν μπορούμε να αντιμετωπιζόμαστε ως ο θείος από την Αμερική με την μεγάλη μας συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας μέσω του τουρισμού αλλά σαν φτωχός συγγενής όταν πρόκειται για χρηματοδοτήσεις και έργα. Είναι εθνική ανάγκη, να αποτελέσει εθνική ασπίδα η θωράκιση των νησιών. Το Νότιο Αιγαίο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα με όρους εθνικής ασφάλειας και πρέπει αυτό να αποδεικνύεται καθημερινά», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος
Τάκης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Εσωτερικών: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις πρωτοβουλίες της στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφέρθηκε στην τραγική απώλεια περίπου 100 ανθρώπων κάθε μέρα λόγω της πανδημίας και τόνισε την ανάγκη η Τ.Α να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες της για στήριξη των κατοίκων αλλά και τον έμπρακτο ρόλο της στην καμπάνια για τον μαζικό εμβολιασμό από την αρχή του νέου έτους.
Αναφερόμενος στις αναγκαίες αλλαγές που θα έρθουν στο νομοσχέδιο της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης τόνισε ότι οι προτάσεις της ΚΕΔΕ, όπως θα διαμορφωθούν μετά τις Συνεδριακές Διασκέψεις θα ληφθούν υπόψη για την κατάρτισή του.
Ο Υπουργός τόνισε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» έχουν ενταχθεί έργα ύψους 18,5 εκ. ευρώ για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και έργα 6,7 εκ. ευρώ για το Βόρειο Αιγαίο. Ο Υπουργός επεσήμανε ότι από 1/1/2021 θα ξεκινήσει η Β’ φάση του προγράμματος και νέα έργα μπορούν να προταθούν ώστε να συμπεριληφθούν.
Τέλος ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι με το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή στις 11 Ιανουάριου 2021 για την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ και την αξιοκρατία θα μπορέσουν νέοι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό να επιστρέψουν για να προσφέρουν σε ένα πλαίσιο που ο καλύτερος και αξιότερος θα μπορεί να διεκδικήσει την κατάλληλη θέση με διαφάνεια.
Θοδωρής Λιβάνιος, Υφυπουργός Εσωτερικών: Νέο εργαλείο για τους Δήμους με αυτοτελή προϋπολογισμό και μόνιμες προσλήψεις
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της στήριξης των μικρών και νησιωτικών Δήμων, το Υπουργείο σχεδιάζει την δημιουργία ενός οργάνου, που θα λειτουργήσει όπως η πρώην ΤΥΔΚ (Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων) με δικό του προϋπολογισμό για να μην επιβαρύνεται ο κάθε Δήμος και προσλήψεις σχετικού προσωπικού που θα προωθεί κάθε είδος έργου μικρού και μεγάλου σε κάθε Δήμο που δεν μπορεί να διαθέτει δική του τεχνική υπηρεσία.
Ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η στήριξη των μικρών και νησιωτικών Δήμων για να μπορούν να προσελκύσουν πληθυσμό και να μην αδειάζουν από πολίτες που μπορούν να προσφέρουν.
«Θα προσφέρουμε μια ομπρέλα προστασίας στους Δήμους του Αιγαίου και όλοι θα έχουν τα ίδια εργαλεία ώστε να μπορούν κάνουν έργα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωσή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβάνιος.
Δήμαρχος Μυκόνου: “Ζητάμε ξεκάθαρες αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό
O Δήμαρχος Μυκόνου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ συμμετείχε και πραγματοποίησε σχετική εισήγηση στην 9η Συνεδριακή Διάσκεψη της ΚΕΔΕ για τους Δήμους Βορείου και Νοτίου Αιγαίου με θέμα την πορεία και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στη σημερινή εποχή.
Ο κ. Κουκάς έκανε ειδική αναφορά στη στάση της ΚΕΔΕ, που ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος έχει υιοθετήσει μία προσέγγιση που συνδυάζει τη διεκδίκηση με την κατάθεση συγκεκριμένων εναλλακτικών προτάσεων τονίζοντας πως βασικό ζητούμενο της σημερινής εποχής είναι «να ξέρουμε ποιες είναι οι αποκλειστικές αρμοδιότητες, ποιοι είναι οι διατιθέμενοι και οι δυνητικοί πόροι, ποιες είναι οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις μας απέναντι στους πολίτες».
Επεσήμανε ότι η αποκέντρωση και η ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προϋποθέτει ότι πρέπει να ενημερώνεται εγκαίρως και να ζητείται απαραιτήτως η γνώμη της για τα έργα, ιδιωτικά́ και δημόσια, που σχεδιάζει ή εγκρίνει η Πολιτεία.
Ο κ. Κουκάς ξεκαθάρισε ότι ειδικά για τη Μύκονο, προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων είναι η ολοκλήρωση του πολεοδομικού χωροταξικού σχεδιασμού και κυρίως η πραγματοποίηση μεγάλων έργων υποδομής.
Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του Δήμου με εξειδικευμένο προσωπικό και ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να διευκρινίσει τί θα γίνει με τα αιτήματα για χρηματοδότηση έργων άνω των 5.000.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Τέλος,επεσήμανε την ανάγκη στενής συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας σε περίπτωση που ζητηθεί η άμεση ή έμμεση συνδρομή των Δήμων για το πρόγραμμα του εμβολιασμού, που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες και πρότεινε την ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων στο εθνικό πρόγραμμα τουριστικής προβολής με δεδομένη την κρισιμότητα αυτής της τουριστικής περιόδου, τόσο για τις τοπικές οικονομίες ειδικά στο Νότιο, αλλά και στο Βόρειο Αιγαίο, όσο και ευρύτερα της εθνικής οικονομίας.