Thursday, 5 December, 2024

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Ο πρώτος ανοιχτά γκέι υπουργός της Ελλάδας

Πέντε χρόνια μετά από την υποψηφιότητά του στην Α! Αθήνας με το Ποτάμι, ο χαρισματικός 45άρης γίνεται ο πρώτος ανοικτά γκέι υπουργός στην Ελλάδα

«Επειδή εμένα μου είπαν κάποτε να το πάρω απόφαση ότι η πολιτική δεν συνδυάζεται με το να είσαι ανοιχτά γκέι, δεν θέλω να το πουν σε κανέναν άλλον». Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, γεννημένος το ’75 , με σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο και στη Δημόσια Πολιτική στο Χάρβαρντ, δεν μασά τα λόγια του.
Καφάσι!
Πριν από έναν χρόνο, είχε δώσει την πρώτη του συνέντευξη μετά από τον διορισμό του στη θέση του γενικού γραμματέα σύγχρονου πολιτισμού. Μίλησε στο Athens Voice, για να σημειώσει ότι οι άνθρωποι που τον είχαν επιλέξει -δηλαδή του επιτελείο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου-«ούτε στιγμή δεν θεώρησαν ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα».
Σε εκείνη τη συνέντευξη, ο Γιατρομανωλάκης είχε αναφέρει το εξής: «Το ότι το έχω παραδεχτεί ανοιχτά έχει σημασία όχι για μένα τον ίδιο, αλλά γιατί κανένα παιδί δεν θα πρέπει για οποιοδήποτε λόγο-είτε εξαιτίας του φύλου του, είτε εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού του, του χρώματός του ή της καταγωγής του-να αισθανθεί ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια πράγματα, ότι ποτέ δεν θα μπορέσει να κατακτήσει ό,τι ονειρεύεται». Ο ίδιος ορκίζεται αύριο στην ίδια θέση -υπεύθυνος για τον σύγχρονο πολιτισμό- αλλά σε θέση υφυπουργού. Πρόκειται για ένα αξίωμα που δεν υπήρχε ως την 1η Αυγούστου του 2019 -είναι ο πρώτος που αναλαμβάνει να διαχειριστεί τα προβλήματα των ανθρώπων του πολιτισμού, που έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες, λόγω της πανδημίας.
Ο νέος υφυπουργός ήταν από τους πρώτους που είχαν σπεύσει να συμβάλουν στην προσπάθεια του Σταύρου Θεοδωράκη με το Ποτάμι: Ήταν ο «στρατηγός» της εκστρατείας των ευρωεκλογών του 2014, όταν το κόμμα πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό του, φθάνοντας στο 6,62%. Ωστόσο, το 2016 αποχώρησε από το Ποτάμι, λέγοντας ότι είχε αλλάξει η διαδρομή του…
«Δεν ήρθα για να κάνω καριέρα στην πολιτική», έλεγε στην ίδια συνέντευξη. «Ήρθα για να το κάνω αλλιώς. Αν αυτό δεν γίνεται, δεν πειράζει».
«Είμαι συνειδητοποιημένος σε αυτό που ήρθα να κάνω σ’ αυτή τη θέση και νομίζω πως κι εκείνοι που με επέλεξαν δεν θέλουν να κάνω μία από τα ίδια. Η επαγγελματική μου πορεία έχει δείξει ότι είμαι καλύτερος στο να αλλάζω τα δεδομένα από το να διατηρώ το status quo. Τώρα, αν με ρωτήσετε ποιο βήμα θα κάνω στην πολιτική μετά από αυτό, ειλικρινά δεν ξέρω».
Ο Γιατρομανωλάκης έχει εργαστεί και στα «σαλόνια» του Ιδρύματος Νιάρχου, αλλά και στα «αλώνια» του ιδιωτικού τομέα. Πριν αποχωρήσει από το Ποτάμι, είχε προλάβει να ασχοληθεί με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, αλλά και να κατέβει υποψήφιος στην Α! Αθήνας, στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, καταλαβάνοντας την δεύτερη θέση σε σταυρούς, παρά το γεγονός ότι ήταν απασχολημένος με την καμπάνια του κόμματος και όχι με την προσωπική του προοπτική.
Στο Youtube πάντως, έχει μείνει από εκείνη την εποχή το «Καφάσι»-το προεκλογικό βίντεό του, με το οποίο επιχειρούσε να στηλιτεύσει το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης στην Αθήνα. Πέντε χρόνια μετά, το έχουν δει πάνω από 100.000 άνθρωποι…

protothema

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου