Η Ελλάδα θα υπερψηφίσει το σχέδιο ψηφίσματος για την αναγνώριση των Παλαιστινίων ως επιλέξιμων για να γινουν πλήρες μέλος του ΟΗΕ στην ψηφοφορία που πραγματοποιείται σήμερα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, συντασσόμενη με μια μεγάλη ομάδα κρατών της Ε.Ε., σε ενα ψήφισμα το οποίο πάντως δεν αφορά την ίδια την αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους ως μέλους του διεθνούς οργανισμού.
Αν και μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν διαβουλεύσεις για ορισμένες αλλαγές στο κείμενο του ψηφίσματος η απόφαση ελήφθη σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και ο υπουργός εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης έχει δώσει οδηγίες στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλαδας Ε. Σέκερη για υπερψήφιση του ψηφίσματος.
Από ελληνικής πλευράς θα υπάρξει δήλωση επεξηγηματική της ψήφου με την οποία εκτός των άλλων θα δηλώνεται ότι η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους ως μέλους του ΟΗΕ θα πρέπει να ακολουθήσει Συμφωνία των δυο μερών για λύση δυο κρατών. Η Αθήνα επιλέγει για λόγους αρχής να υπερψηφίσει το ψήφισμα και όχι μονο για να σταλεί ένα θετικό μήνυμα για την ανάγκη τερματισμού του πολέμου και έναρξης διαπραγματεύσεων για λύση δυο κρατών, αλλά και για την ενίσχυση της υποψηφιότητας της στο ΣΑ του ΟΗΕ, καθώς η αποχή θα δημιουργούσε αρνητικές εντυπώσεις και στον Αραβικό κόσμο, αλλά και σε μεγάλο αριθμό κρατών μελών του ΟΗΕ που έχουν εκφράσει μέχρι τωρα την στήριξη τους στην ελληνική υποψηφιότητα. Το ψήφισμα συνιστά στο ΣΑ του ΟΗΕ να επανεξετάσει το θέμα με θετική προσέγγιση, καθώς η τελευταία συζήτηση για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κραοτυς ως μέλους του ΟΗΕ απορρίφθηκε λόγω του βετο που άσκησαν οι ΗΠΑ και από αναλυτες το ψήφισμα αυτό θεωρείται ως μια «παγκόσμια δημοσκόπηση» για την στήριξη που έχει η υποψηφιότητα των Παλαιστινίων.
Στο παρασκήνιο γίνονται προσπάθειες για αλλαγές στο κείμενο του ψηφίσματος, καθώς υπάρχουν έντονες διαφωνίες για την πρόβλεψη παραχώρησης πρόσθετων δικαιωμάτων και προνομίων στην Παλαιστίνη, που φθάνουν λίγο πριν την ιδιότητα του πλήρους μέλους, καθώς πολλές χώρες δεν θέλουν κάτι τέτοιο να αποτελέσει προηγούμενο για αντίστοιχες περιπτώσεις όπως του Κοσσόβου και της Ταϊβάν. Σύμφωνα με το Reuters, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλαντ Ερντάν έκανε λόγο για ψήφισμα που δίνει στους Παλαιστίνιους ντε φακτο καθεστώς Κράτους, κάτι που παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και κάλεσε τους Αμερικανούς να διακόψουν την χρηματοδότηση του ΟΗΕ, καθώς ένα τέτοιο ψήφισμα παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία βάσει της οποίας καταβάλλεται κάθε έτος η συνδρομή των ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό. Ο Iσραηλινός διπλωμάτης μάλιστα προειδοποίησε ότι η έγκριση του ψηφίσματος από την Γενική Συνέλευση δεν πρόκειται να προκαλέσει καμια αλλαγή επι του πεδίου.
Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος ένα «κράτος παρατηρητής» που δεν είναι μέλος, μια ντε φάκτο αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που χορηγήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012. Τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ εμπόδισαν το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναγνωρίσει τους Παλαιστινίους ως πλήρες κράτος μέλος του ΟΗΕ. Δώδεκα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ της χορήγησης στους Παλαιστίνιους πλήρους καθεστώτος μέλους του ΟΗΕ, ενώ μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία απείχαν.
Η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Σλοβενία ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος που υπέβαλε η Αλγερία, παρόλο που καμία από αυτές δεν είχε αναγνωρίσει μεμονωμένα ένα παλαιστινιακό κράτος.
Πηγή: protothema.gr