Tuesday, 30 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Σπαρτιάτες: Να επανέλθει η σχολική αργία της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών

Την αντίθεσή τους στην κατάργηση της σχολικής αργίας για την θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών εκφράζουν οι “Σπαρτιάτες“, ενώ ζητούν παράλληλα την επαναφορά της.

Ειδικότερα, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε σημερινή ανακοίνωσή τους: “Μετά από 179 ολόκληρα χρόνια, τέλος στη σχολική αργία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, έβαλε η πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, της κυβέρνησης Μητσοτάκη επιβάλλοντας ουσιαστικά σιωπητήριο στον παιάνα: «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Θρησκεία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία» με διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2020. Με τη ρύθμιση, η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών, παύει να συμπεριλαμβάνεται στις ημέρες σχολικής αργίας. Φέτος μετά την κατάργηση της αργίας των τριών Ιεραρχών για τα σχολεία σειρά πήραν τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών”.

Οι “Σπαρτιάτες” σημειώνουν ακόμα ότι η συγκεκριμένη αργία “χρονολογείται από το 1841, όταν με διάταγμα του Όθωνα στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος καθιερώθηκε και επισήμως η εορτή των Τριών Ιεραρχών ως εορτή της παιδείας και των γραμμάτων. Μάλιστα το 1856 το υπουργείο Εκκλησιαστικών και Δημοσίας εκπαιδεύσεως προσδιορίζει την 30ή Ιανουαρίου ως εορτάσιμη ημέρα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης”, ενώ προσθέτουν: “Για εμάς, τους “Σπαρτιάτες”, η 30η Ιανουαρίου δεν είναι μια απλή ημέρα αργίας, αλλά μια ημέρα γιορτής της Παιδείας και των Γραμμάτων. Είναι η μέρα που τιμούμε και γιορτάζουμε τους τρεις μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας μας, τον Μεγάλο Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Οι τρεις αυτοί Ιεράρχες πέτυχαν τον συνδυασμό και τη σύνθεση του οικουμενικού ελληνικού πνεύματος με το κήρυγμα της χριστιανικής αγάπης, της κλασικής παιδείας με τη χριστιανική πίστη και παράδοση.

Οι «Σπαρτιάτες” απαιτούν από την άθεη κυβέρνηση Μητσοτάκη να επανέλθει η σχολική αργία της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών”, καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου