Tuesday, 21 May, 2024

Στη Βουλή η πολιτική κόντρα για τις πυρκαγιές σε Έβρο και Πάρνηθα

Στη Βουλή και μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση για τις συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρου και την Πάρνηθα.

Στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να αντικρούσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού στην δασοπυρόσβεση.

Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς σε όλα τα στοιχεία γύρω από την αντιπυρική περίοδο, τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, αλλά και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, είχε υπογραμμίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Παράλληλα με τα 13 μέτρα κρατικής αρωγής που δρομολογούνται για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα, θα αναφερθεί σε δέσμη μέτρων που αφορούν και στον Έβρο αλλά, ευρύτερα, και την προστασία των δασών. «Νομίζω, θα μιλήσει αρκετά για αυτά ο πρωθυπουργός αύριο στην προ ημερησίας διατάξεως (συζήτηση)», συμπλήρωνε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης -σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση- θα αναφερθεί στα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Κατά την ομιλία του, αναμένεται επίσης να αναγνωρίσει τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού όπου αυτές έχουν εντοπιστεί, και θα μιλήσει για το σχέδιο ανασυγκρότησης των καμένων εκτάσεων.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και σε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των πυρκαγιών και τα ευρήματα πολλά από τα οποία παραπέμπουν σε απόπειρες εμπρησμών. Ειλημμένη απόφαση για την αύξηση των προστίμων και η διασφάλιση ότι οι επιβαλόμενες ποινές θα εκτίονται πλεον χωρίς αναβολές.

Στόχος επίσης είναι η αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας στο επίπεδο της πρόληψης, αλλά την ενίσχυση της δασοπροστασίας. Στην Πολιτική Προστασία εξάλλου υπάρχει η πρόβλεψη για την πρόσληψη 700 δασοκομάντος, επίδομα για τους πυροσβέστες και προμήθεια νέων εναερίων μέσων.

Πάντως, σε αυτή τη διαδικασία στο Κοινοβούλιο δεν θα λάβει μέρος ο Αλέξης Τσίπρας, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, που θα συμμετέχει για πρώτη φορά σε μια προ ημερησίας συζήτηση.

13 μέτρα για την ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών του Έβρου

Ενεργοποιείται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών που επλήγησαν από πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023 στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, με 13 μέτρα, όπως ανακοινώθηκε.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου