Monday, 18 November, 2024

Στο επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά: Οι επαφές Μπλίνκεν σε Άγκυρα και Αθήνα

Με το βλέμμα στραμμένο στις επαφές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα βρίσκεται σήμερα η Αθήνα, την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

διανύουν μια περίοδο ηρεμίας μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ στην νότια Τουρκία.

Και αυτό γιατί η Αθήνα αναμένει να δει αν όντως η «διπλωματία των σεισμών» απέδωσε καρπούς ή εάν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του θα επιλέξουν για ακόμη μια φορά το δρόμο της όξυνσης.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ αναμένεται να έχει και ένα σύντομο τετ-α-τετ και με τον Τούρκο πρόεδρο. Στη συνέχεια, θα ταξιδέψει στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 19:30 στο Μέγαρο Μαξίμου για να τεθεί επί τάπητος μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων τα ελληνοτουρκικά, η αμυντική συνεργασία αλλά και η ενεργειακή ασφάλεια.

Οι δύο πολιτικοί θα έχουν μια σύντομη συνομιλία μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες ενώ στη συνέχεια θα αποσυρθούν για να συζητήσουν την ευρεία γκάμα των ζητημάτων που βρίσκονται αυτή την περίοδο στο τραπέζι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Άντονι Μπλίνκεν στο Μαξίμου στις 19:30

Θα ακολουθήσει δείπνο, στο οποίο θα δώσουν το «παρών» οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η Αθήνα αναμένεται να εστιάσει στο γεγονός ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή αλλά και πάροχο ενεργειακής ασφάλειας στο νέο γεωπολιτικό τοπίο, το οποίο διαμορφώνεται μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια των επαφών του Αμερικανού αξιωματούχου στην Αθήνα αναμένεται να συζητηθούν και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η διεύρυνση της βορειοατλαντικής συμμαχίας αποτελεί και φλέγον ζήτημα για την αμερικανική διπλωματία, με την Ουάσινγκτον να ασκεί σφοδρές πιέσεις στην Τουρκία για να άρει τις αντιρρήσεις της και να συναινέσει στην ένταξη των δύο χωρών. Μένει να αποδειχτεί εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιμείνει στη θέση που έχει εδώ και καιρό χαράξει επί του θέματος ή θα μαλακώσει τη στάση του, ανοίγοντας μια νέα σελίδα για το ΝΑΤΟ και αλλάζοντας τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη.

Αναλυτές αναφέρουν ότι παρότι η Τουρκία βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω του καταστροφικού σεισμού και δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί την ίδια ρητορική, δεν αναμένεται να υπάρξει τεράστια πρόοδος στο θέμα της ένταξης των δύο χωρών στη συμμαχία.

Οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συζητήσουν και το θέμα της αγοράς και αναβάθμισης των F-16, ένα θέμα που «καίει» την Τουρκία και έχει αποτελέσει μεγάλο «αγκάθι» στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα.

Όπως είναι γνωστό, ο Άντονι Μπλίνκεν έχει ταχθεί υπέρ της πώλησης μαχητικών στην Τουρκία, ωστόσο το ζήτημα «κολλάει» στο Κογκρέσο. Αύριο, Τρίτη (21/2), ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να εγκαινιάσουν τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδος.

Επιπλέον 100 εκατ. δολάρια για την Τουρκία

Ο Άντονι Μπλίνκεν μετέβη χθες στην Τουρκία για να δείξει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ και ανακοίνωσε τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό που προκάλεσε σχεδόν 45.000 θανάτους στη χώρα και τη γειτονική Συρία.

«Προσθέτουμε 100 εκατομμύρια δολάρια για να έλθουν και να βοηθήσουν εκείνους που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη», είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Χθες το απόγευμα (19/2) οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν το τέλος των ερευνών εκτός από δύο επαρχίες όπου οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες παραμένουν ισχνές: στη Καχραμανμαράς, όπου ήταν το επίκεντρο, και στη Χατάι, όπου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μπόρεσε να διαπιστώσει την έκταση της καταστροφής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν από την επομένη του σεισμού πολλές ομάδες έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, περίπου 200 άτομα, και αποδέσμευσαν μια πρώτη δόση 85 εκατομμυρίων δολαρίων ως ανθρωπιστική βοήθεια.

Διέθεσαν επίσης ελικόπτερα Μπλακ Χοκ και Σινούκ για τη μεταφορά προμηθειών. Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την Τουρκία.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου