Sunday, 19 May, 2024

Τέμπη: Ζ. Κωνσταντοπούλου: Με βγάζουν από την Εξεταστική, διότι με φοβούνται

Να αποτραπεί η εξαίρεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τις αιτίες τους δυστυχήματος στα Τέμπη, ζητά με εξώδικη διαμαρτυρία προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο Σύλλογος Πληγέντων δυστυχήματος Τεμπών.

Τα αποσπάσματα της εξωδίκου και της ανακοίνωσης των οικογενειών:

«Δεν έχουμε άλλες λέξεις για να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για την εικόνα του Ελληνικού Κοινοβουλίου τόσο σε ό,τι αφορά τις σχετικές συζητήσεις που προηγήθηκαν, στις οποίες το σύνολο των Βουλευτών της Πλειοψηφίας μάς απογοήτευσαν με την μικροκομματική λογική των τοποθετήσεών τους, όσο και για την οικτρή κατάσταση της διαδικασίας που εξελίσσεται ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που ορίστηκε με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.

Θεωρούμε ότι με όσα διαδραματίζονται ενώπιον της συγκεκριμένης Επιτροπής, με κύρια ευθύνη του ορισθέντος Προέδρου, γελοιοποιείται η διερεύνηση του πλέον πολύνεκρου κρατικού εγκλήματος που συνέβη στην χώρα τουλάχιστον μεταπολιτευτικά, ευτελίζονται οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί, λοιδορείται η μνήμη των νεκρών και όλα αυτά σε καθεστώς πλήρους αδιαφορίας για το πένθος μας.

Χαρακτηριστική περίπτωση της κατάστασης αποτελεί η μεθόδευση της επιχειρούμενης αποβολής από την Επιτροπή μέλους της, το οποίο προκύπτει ότι γνωρίζει περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση από άλλα, λόγω της φερόμενης εμπλοκής της στην υπεράσπιση συγγενών θυμάτων αφιλοκερδώς.

Λυπούμαστε που θα το πούμε ευθέως, αλλά πέρα από την αβάσιμη νομικά και ουσιαστικά αιτίαση ως λόγου εξαίρεσης ή αποχής του συγκεκριμένου μέλους, εκείνο που ενοχλεί την πλειοψηφία είναι ο βαθμός γνώσης της αλήθειας από τα μέλη της Επιτροπής. Τούτο συμβαίνει προφανώς διότι η αλήθεια έχει αναγορευτεί σε εχθρό του Επιτελικού Κράτους του κ. Μητσοτάκη.

Βέβαια το όλο ζήτημα αγγίζει τα όρια του τραγέλαφου εάν επιχειρήσει κανείς να εξετάσει τον όλο προβληματισμό υπό το πρίσμα της διάταξης του άρθρου 15 ΚΠΔ, σύμφωνα με το οποίο δεν υφίσταται ζήτημα αποκλεισμού, εξαίρεσης ή αποχής βουλευτή από οποιαδήποτε Επιτροπή της Βουλής ή την Ολομέλεια, ακόμη και όταν ασκείται αρμοδιότητα οιωνοί δικαστικού οργάνου, την οποία μόνο η Ολομέλεια επί της ουσίας διαθέτει.

Θα πρέπει, βέβαια, να σημειώσουμε ότι ειδική περίπτωση αποτελεί η παρουσία στην Επιτροπή του κ. Θάνου Πλεύρη, ο οποίος μάλιστα έχει οριστεί και εισηγητής της πλειοψηφίας, καθώς εσφαλμένα αναφέρεται μόνο η ιδιότητά του ως εν δυνάμει μάρτυρα, δεδομένου ότι έχει καταστεί ήδη τουλάχιστον δυνητικά υπόλογος των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της υπόθαλψης (έχουμε ήδη καταθέσει ερωτήσεις σχετικά με την αλλοίωση του τόπου εγκλήματος, τη διαχείριση της πληροφόρησης, αλλά και διάφορων άλλων παραβάσεων από πλευράς Περιφερειακής Αρχής και Κυβέρνησης).»

«Έχουμε δηλώσει ότι το συλλογικό Έγκλημα των Τεμπών που έλαβε χώρα την 28.2.2023 ανέδειξε τον από ετών εκτροχιασμό του κυρίαρχου συστήματος αξιών στον τόπο μας.

Δεν θα επιτρέψουμε να διαιωνιστεί αυτό, διότι αισθανόµαστε υπερήφανοι για τους προγόνους µας και θἐλουμε και οι απόγονοί μας να αισθάνονται το ίδιο. Άλλωστε πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι, εκτός από το δίκαιο ως συστήματος κανόνων, για εμάς τους Έλληνες, ακόμη μεγαλύτερη είναι η σημασία της Δικαιοσύνης ως αξίας και αρετής συνυφασμένης με την αξία του ανθρώπου και το σύνολο των προταγμάτων του πολιτισμού μας».

«Σήμερα στις 12 μ.μ., θα λάβει χώρα η τρίτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση του Εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» και ζητούμε από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής και τα μέλη της Πλειοψηφίας, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να απέχουν από οποιαδήποτε απόφαση ή ενέργεια αμαυρώσει περαιτέρω την εικόνα των δραστηριοτήτων της Εξεταστικής Επιτροπής σύμφωνα με τις επισημάνσεις μας».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Με βγάζουν από την Εξεταστική για τα Τέμπη διότι με φοβούνται

Σε καταγγελία ότι δύο από τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής είναι μάρτυρες υπεράσπισης κατηγορουμένων για την τραγωδία στα Τέμπη προέβη η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Την αφορμή έδωσε η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου ότι η κ. Κωνσταντοπούλου δεν μπορεί να μετέχει, ως βουλευτής, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση, επειδή είναι συνήγορος συγγενών των θυμάτων.

Όπως δήλωσε η ίδια: “Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τασούλας (σ.σ. ο Πρόεδρος της Βουλής) προφανώς νομίζουν ότι μπορούν να τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί, όχι εμένα, αλλά τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειες των νεκρών. Κάνουνε πολύ μεγάλο λάθος και βέβαια ο πανικός φέρνει πολλά λάθη.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής δηλαδή κάποιοι συνταξιούχοι καθηγητές διορισμένοι από τον ΠτΒ με μηνιαία αντιμισθία, δυστυχώς δέχτηκαν να παίξουν το ρόλο του υποστυλώματος μιας εξουσίας που φοβάται για τις ευθύνες της.

Λυπάμαι πάρα πολύ και θα ασκήσω όλες τις έννομες ενέργειες όλα τα καθήκοντά μου εναντίον αυτής της σκανδαλώδους δήθεν γνωμοδότησης χωρίς αρμοδιότητα, την ώρα που ομολογείται ότι δύο από τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι ο ένας συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου για τα Τέμπη και ο άλλος τεχνικός σύμβουλος κατηγορουμένου για τα Τέμπη.

Και αυτό είχε αποκρύβει μέχρι σήμερα το πρωί που το δημοσιοποίησα εγώ αφού μου το γνωστοποίησε ένα εκ των δύο μελών. Λυπάμαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι ο κ. Μαυριάς πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου δέχθηκε να παίξει αυτόν τον μαύρο ρόλο που δεν έχει τίποτα το επιστημονικό γιατί η επιστήμη ούτε κάμπτεται ούτε υποκύπτει ούτε εγκύπτει στις διαταγές τις εξουσίας.

Έχω ζητήσει και δεν έχω πάρει ακόμα απάντηση, ποια είναι η σύνθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου. Δεν μου απάντησαν για να μην μου γνωστοποιήσουν αυτό που στη συνέχεια πληροφορήθηκα, ότι υπάρχουν δηλαδή σοβαρά ζητήματα με το γεγονός ότι δύο 2 από τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου εμπλέκονται στην υπεράσπιση κατηγορουμένων για τα Τέμπη. Δεν μου απάντησαν αν έχουν ενεργοποιηθεί από τον ΠτΒ για να εκδώσουν γνωμοδότηση προκειμένου να περιοριστεί το δικαίωμα λόγου εμού προσωπικά ως πρώην προέδρου της βουλής και αρχηγού πολιτικού κόμματος.

Δεν μου απάντησαν αν έχουν εκδώσει γνωμοδοτήσεις για αντίστοιχο θέμα σε προηγούμενο χρόνο, ούτε βέβαια μου διαβίβασαν τις γνωμοδοτήσεις που τυχόν έχουν εκδώσει αν έχουν εκδώσει.

Δεν μου απάντησαν σε δύο επίσημες επιστολές, δεν μου απάντησαν σε πλείστα ζητήματα.

Με αυτήν όμως την πραγματικά προκλητική και προσβλητική για την νοημοσύνη όλων αλλά και για την μνήμη 57 θυμάτων που δολοφονήθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 μου δίνουν την απάντηση για το πόσο μακρά του επιστημονικού τους έργου κείται η λειτουργία τους ως επιστημονικού συμβουλίου, μου δίνουν την απάντηση ότι είναι πειθήνια όργανα του ΠτΒ που και αυτός εκτελεί τις εντολές δυστυχώς του πρωθυπουργού, κάτι που εγώ ως πρόεδρος της Βουλής ουδέποτε καταδέχτηκα να κάνω, μου απάντησαν ότι η κυβέρνηση φοβάται πάρα πολύ να μην έρθει ο κ. Καραμανλής και ο κ. Μητσοτάκης στην εξεταστική επιτροπή με εμένα μέσα και μου απάντησαν με τρόπο εύγλωττο ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει συνολικά τον εαυτό της, ως όχι απλώς υπόλογο αλλά ένοχο για τα Τέμπη”.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου