Monday, 13 May, 2024

Τα ονόματα των ευρωεκλογών για τις λίστες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Οι «σίγουροι» στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, η μεταγραφή Χριστοφιλοπούλου και το «φλερτ» με Πύρρο Δήμα. Ποιοι «παίζουν» στον ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιδράσεις για τη διαδικασία επιλογής. Ισχυρή γυναικεία παρουσία θέλει ο Ανδρουλάκης.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις επιλογές από τον πρωθυπουργό των προσώπων που θα συμπεριληφθούν στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Οι σχετικές συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν μπει στην τελική ευθεία με τις προτάσεις να δίνουν και να παίρνουν, με πιο πρόσφατη τη μεταγραφή της πρώην υπουργού και στελέχους του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου, όπου στο τετ α τετ που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επισφραγίστηκε όχι μόνο η είσοδός της στη γαλάζια παράταξη, αλλά και η συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Στελέχη που βρίσκονται κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο φωτογραφίζουν ως «σίγουρους» να είναι εκ νέου υποψήφιοι τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και την Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επιλογή του πρωθυπουργού να επιμείνει στα ανοίγματα προς τους κεντρώους ψηφοφόρους, μέσω προσώπων που προέρχονται από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, όπου εκτός από την Εύη Χριστοφιλοπούλου, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου βολιδοσκοπούν τις προθέσεις και του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, τον οποίο ο τηλεοπτικός φακός «συνέλαβε» στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Αγία Παρασκευή…

«Κλειδωμένη» θεωρείται η υποψηφιότητα του διευθυντή γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα και του πρώην υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ενώ για δεύτερη φορά στο τραπέζι βρίσκεται το όνομα του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά.

Μεταξύ άλλων, η σχετική ονοματολογία περιλαμβάνει -χωρίς ωστόσο να υπάρχουν τελικές αποφάσεις- τη Βούλα Πατουλίδου, τον Γιώργο Αμυρά, τον πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, τον Αλκιβιάδη Στεφανή, ακόμα και το όνομα του προέδρου των Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργου Καλλιακμάνη.

Με βασικό στόχο να διατηρήσει τη δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Ιουνίου, ενισχύοντας τα ποσοστά του, μπαίνει στη «μάχη» των ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει απομείνει με δύο ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, θεωρείται βέβαιο ότι τόσο ο Κώστας Αρβανίτης όσο και η Έλενα Κουντουρά θα ανταμειφθούν με μια νέα ευκαιρία επανεκλογής τους τον Ιούνιο.

Από κοντά, ισχυρή πιθανότητα για μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν η νυν εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιώργος Τσίπρας, αλλά και η συντονίστρια των 29 think-tanks  της Κουμουνδούρου, Διάνα Βουτυράκου, ενώ έντονα ακούγονται τα ονόματα του καθηγητή Νίκου Φαραντούρη και του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι θα τεθούν πρώτα στην κρίση της βάσης, με εσωκομματικές εκλογές, ζήτημα που έχει ήδη προκαλέσει τις αντιρρήσεις στελεχών του κόμματος.

ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιοι ευρωβουλευτές οι Κ. Τσουκαλάς, Ο. Μαρκογιαννάκη και Μ. Δαφέρμου

Τις τρεις πρώτες υποψηφιότητες στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής παρουσίασεο πρόεδρος του Κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης. Πρόκειται για τον δικηγόρο-εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά, την εκπαιδευτικό Μαρία Δαφέρμου και τη μηχανικό Όλγα Μαρκογιαννάκη, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, θέτοντας το κόμμα στην γραμμή εκκίνησης για τις ευρωεκλογές.

«Οι ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι μια κρίσιμη μάχη για το μέλλον της Ευρώπης, της πατρίδας μας αλλά και της Δημοκρατικής Παράταξης. Σήμερα, λοιπόν, ξεκινάμε. Με πυξίδα την ανανέωση παρουσιάζουμε τις τρεις πρώτες υποψηφιότητές μας. Την εκπαιδευτικό Μαρία Δαφέρμου. Τον δικηγόρο-εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά. Τη μηχανικό Όλγα Μαρκογιαννάκη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όπως τόνισε πρόκειται για «τρεις νέους ανθρώπους με επιστημονική επάρκεια και κοινωνική αξιοπιστία, που μπορούν να πετύχουν πολλά προς όφελος του λαού μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου