Wednesday, 1 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Τούρκος ΥΠΕΞ: Υπάρχει βούληση, για να μη κλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο

Η παραπομπή του γερουσιαστή των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ για διαφθορά που αποτελεί βασικό θέμα στον τουρκικό τύπο

αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν για το Αιγαίο σχολιάζει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Συγκεκριμένα, εντύπωση προκαλεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν ο οποίος υποστήριξε πως «υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει για να μη κλιμακωθεί η ένταση στον Αιγαίο».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, ο Χακάν Φιντάν μιλάει για ανάδειξη οικονομικών δυνατοτήτων με επίκεντρο το Αιγαίο.

«Kαι στις δυο πλευρές υπάρχει η βούληση να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την καλή θέληση.  Βέβαια, παράλληλα με αυτό, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει πράξη, η κυριότερη εκ των οποίων είναι να μην κλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο, ιδιαίτερα με επίκεντρο  το Αιγαίο και να αναδειχθούν οι οικονομικές δυνατότητες μεταξύ των δύο χωρών» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και πρόσθεσε:

«Στην πραγματικότητα, οι συζητήσεις αυτές έδειξαν ότι ορισμένα από τα υφιστάμενα χρόνια προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, τα οποία στην πραγματικότητα προέκυψαν πριν από τις δικές μας γενιές, μπορούν να επιλυθούν σήμερα, μετατρέποντάς τα σε ευκαιρία και δημιουργώντας έναν μηχανισμό μεγαλύτερης ευημερίας και συνεργασίας στην περιοχή.

Το πρόβλημα είναι το πώς θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Με ποια μεθοδολογία θα πάμε, υπάρχουν μέθοδοι που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν, υπάρχουν διδάγματα που έχουμε πάρει από αυτά, υπάρχουν προοπτικές που θα μπορούσαμε να προσθέσουμε σε αυτά, δηλαδή πώς θα μπορέσουμε να εγκαθιδρύσουμε μια περιφερειακή σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία χωρίς να χάσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας» κατέληξε.

Όπως σχολιάζει ο Μανώλης Κωστίδης στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Ταγίπ Ερντογάν είναι μια μακροπρόθεσμη ηρεμία στο Αιγαίο, μια συνύπαρξη με τις διαφορές τους και τις διαφωνίες τους.

Πανηγυρίζουν στην Τουρκία για την αποχώρηση του Μπομπ Μενέντεζ

Παράλληλα, ικανοποίηση υπάρχει στην Τουρκία μετά τις κατηγορίες εναντίον του Μπομπ Μενέντεζ για δωροδοκία καθώς όπως υποστηρίζουν φεύγει το μεγαλύτερο εμπόδιο της πώλησης των F-16 στην Τουρκία αλλά και των F-35.

«Αποκαλύφθηκε το βρώμικο δίκτυο δωροδοκίας που είχε δημιουργήσει ο δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ και η σύζυγος του. Ο Μενέντεζ που επιχειρούσε να εμποδίσει την διαδικασία της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, αναγκάστηκε να αφήσει τα καθήκοντα του στην προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου. Η παραίτηση του Μενέντεζ σημαίνει την άρση του μεγαλύτερου εμποδίου στην παραχώρηση των F-16. στην Τουρκία» ανέφερε η παρουσιάστρια στο δελτίο ειδήσεων της Haber Global.

Παράλληλα, η αρχισυντάκτρια των διεθνών ειδήσεων της Haber Glοbal, Σουχεϊλα Ντεμίρ σχολίασε:  «Ο Μπόμπ Μενέντεζ ήταν ένα απο τα μεγαλύτερα εμπόδια στην παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία. Διότι είχε το δικαίωμα του βέτο. Ενώ ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο δήλωναν την πρόιθεση τους για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, ο Μενέντεζ στεκόταν σαν ένας κόμπος στην υπόθεση αυτή και δεν μπορούσε να πεισθεί» σχολίασε η αρχισυντάκτρια των διεθνών ειδήσεων της Haber Glοbal, Σουχεϊλα Ντεμίρ.

Σε παρόμοια σχόλια προχώρησε και ο παρουσιαστής στην A Haber: « Στις ΗΠΑ υπάρχει ένας Γερουσιαστής , ο Μπομπ Μενέντεζ. Ο Μενέντεζ είναι εναντίον της παραχώρησης των F-35 και των F-16 στην Τουρκία. Απο την άλλη ο ίδιος ταξίδευε στην Κύπρο και μιλούσε εναντίον της Τουρκίας. Είναι ένας Γερουσιαστής που εναντιώνεται στην Τουρκία. Αυτός λοιπόν ο Γερουσιαστής κατηγορείται για δωροδοκία». Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη την ίδια ώρα ακριβώς της αποχώρησης του γερουσιαστή των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ και την ώρα που του απαγγέλλονταν κατηγορίες, βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Οι δύο άνδρες είχαν ως θέμα της αμερικανοτουρκικές σχέσεις ενώ παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, δημοσιεύτηκε βίντεο στα τουρκικά μέσα με τις αθλητικές δραστηριότητες του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, η Τουρκία προσπαθεί να αποδείξει με το συγκεκριμένο βίντεο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι υγιέστατος. Μάλιστα, δεν λείπουν και οι διαμαρτυρίες από τον Τούρκο πρόεδρο προς τον διαιτητή την ώρα που παίζει μπάσκετ φωνάζοντας: «Εδώ υπάρχει φάουλ, να σφυρίξει φάουλ».

Πηγή: skai.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου