Wednesday, 8 May, 2024

Το σκάνδαλο Γεωργούλη ίσως επαναφέρει την ευρωλίστα. Πώς θα εκλέγονται άξιοι και όχι απλώς επώνυμοι

Το σκάνδαλο με τον Αλέξη Γεωργούλη ήταν το κερασάκι στην τούρτα της ελληνικής εκπροσώπησης στο Ευρωκοινοβούλιο

και η κυβέρνηση κάνει δεύτερες σκέψεις, με πιθανότερο σενάριο την επαναφορά της ευρωλίστας από τις επόμενες ευρωεκλογές.

«Άξιοι και όχι απαραίτητα σελέμπριτι» είναι η κουβέντα που ακούγεται όλο και περισσότερο μετά τα τελευταία γεγονότα, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δεύτερες σκέψεις για τη διαδικασία, όπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Στην ουσία, η κυβέρνηση, εφόσον επανεκλεγεί, θα θέσει επί τάπητος το θέμα και πιθανώς να επαναφέρει το σύστημα της ευρωλίστας, αναζητώντας παράλληλα και μια ενδιάμεση λύση, σαν αυτή που εφαρμόζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα δύο σενάρια για τις ευρωεκλογές

Αυτή τη στιγμή τα σενάρια είναι δύο: Το πρώτο και πιθανότερο είναι η επιστροφή της ευρωλίστας. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που συζητήθηκε στο παρελθόν και αποτελεί μία επιπλέον ασφαλιστική δικλίδα στο «άξιοι και όχι σελέμπριτι». Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί ο μικρότερος αριθμός υποψηφίων και παράλληλα θα είναι καλύτερος ο έλεγχος των προσώπων από την πλευρά των κομμάτων.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται, βάσει και των όσων είπε ο Μάκης Βορίδης, αλλά συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες, είναι η σταυροδοσία ανά περιφέρεια. «Ποιος μπορεί σε ατομικό επίπεδο να κάνει εκστρατεία διεκδίκησης της ψήφου πανελλαδικά αν δεν έχει υψηλή επωνυμία;», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, δίνοντας το στίγμα για το πώς σκέφτεται η κυβέρνηση μετά και την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη. «Υπάρχει το σενάριο που κάνουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ενδιάμεση λύση δηλαδή: εκλογή των ευρωβουλευτών με περιφέρειες και όχι σε πανελλαδική εμβέλεια» τόνισε και συμπλήρωσε πως δεν μπορεί «αυτές οι περιφέρειες να είναι τόσο μικρές όσο οι βουλευτικές, αλλά σίγουρα πρέπει να περιοριστεί το εύρος».

Δεδομένη θεωρείται η αλλαγή της διαδικασίας

Έτσι, όλα δείχνουν ότι οι ευρωεκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο του 2024 θα διεξαχθούν με διαφορετικό τρόπο και, εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμείνει στο τιμόνι της χώρας, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα προχωρήσει στην αλλαγή της διαδικασίας, με την ευρωλίστα να μοιάζει αυτή τη στιγμή ως το πιθανότερο σενάριο.

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση αποδέχεται το «άξιοι και όχι σελέμπριτι», θεωρεί ότι στην Ευρωβουλή πρέπει να βρίσκονται οι ικανότεροι και όχι οι πιο διάσημοι, και η υπόθεση του Γεωργούλη ήρθε να επαναφέρει τη συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και αρκετό καιρό.

Να… θυμηθούμε την ευφράδεια λόγου του Ευρωβουλευτή το 2019!

iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου