Saturday, 18 May, 2024

Τσίπρας: «Δεν αποκλείεται πλαφόν σε υψηλές συντάξεις»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί πλαφόν στις υψηλές συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων άφησε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Στον Ενικό» στο STAR, ανέφερε ότι το πλαφόν στις υψηλές συντάξεις δεν έχει οικονομικό αποτέλεσμα. «Δεν το αποκλείουμε, αλλά είναι πολύ λίγες», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάγκη να προστατευθούν οι συντάξεις, διότι συντηρούν ανέργους.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ζητώντας «επιστροφή στον ρεαλισμό» από την πλευρά του ΔΝΤ, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, όλα δείχνουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα καθυστερήσει. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώσουν τα νομοσχέδια μέσα στον Μάρτιο, προκειμένου το Πάσχα να κλείσει η αξιολόγηση και «να κάνουμε την ανάσταση της οικονομίας».

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει θέμα. Δεν έχουμε κοινές θέσεις στα μεγάλα ζητήματα. Η συναίνεση στα εθνικά θέματα δεν σημαίνει ομερτά», τόνισε, ενώ για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι χαίρεται να έχει αντίπαλο κάποιον με τον οποίο διαφωνεί καθαρά, καθώς και ότι συμφώνησε μαζί του στην ανάγκη νέου εκλογικού νόμου. Σε σχέση με το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί μία χώρα να αντιμετωπίσει μόνη της και ότι θα πρέπει να υπάρξει αναλογική κατανομή βαρών, όπως προβλέπεται από τις συνθήκες, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει μόνιμη αποθήκη προσφύγων.

Παράλληλα επιτέθηκε κατά του εκδότη του «Βήματος» κ. Στ. Ψυχάρη, ενώ χθες σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. «Ας λέει ό,τι θέλει και ό,τι έχει ας τα βγάλει. Να τα πάει στους εισαγγελείς, που τους βλέπει και συχνά», είπε ο κ. Τσίπρας.

Νωρίτερα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι η δημοσιοποίηση καταγεγραμμένου υλικού από μυστική συνάντηση αποτελεί κακούργημα. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα θεωρούν ότι στο κείμενο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα», την Κυριακή, και αφορούσε συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Στ. Ψυχάρη, αφήνεται να εννοηθεί ότι έχει γίνει καταγραφή της συνάντησης.

Παράλληλα, χθες, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς απέστειλε εξώδικο προς τον ΔΟΛ για δημοσιεύματα με τα οποία, όπως αναφέρει, επιχειρήθηκε εμπλοκή του ονόματός του με το κύκλωμα εκβιαστών. Από την πλευρά του ΔΟΛ γίνεται λόγος για προσπάθεια να επιβληθεί καθεστώς προληπτικής λογοκρισίας. Αναφορικά με την ύπαρξη καταγραφής της συνάντησης, σε κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr αναφέρεται ότι «υποκλοπές δεν κάνουν οι δημοσιογράφοι, αλλά οι κυβερνήσεις, δηλαδή οι μυστικές υπηρεσίες που ελέγχονται από αυτές».

kathimerini.gr

Τσίπρας: «Δεν αποκλείεται πλαφόν σε υψηλές συντάξεις»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου