Το προεκλογικό άρωμα που αναδίδεται από το «κοινωνικό μέρισμα» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης
και το θέμα βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2017, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης.
Την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου, πυροδότησαν κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή οι αναφορές του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου περί πολιτικής απάτης σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων και αναστολή του ΦΠΑ σε νησιά με αυξημένες προσφυγικές ροές.
Καβγάς Τσακαλώτου – Οικονόμου για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού
«Έχουμε τον πιο αναπτυξιακό προϋπολογισμό γενικής αποδοχής μετά από μια οκταετία» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στην συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το πρόβλημα της ελληνικής ανταγωνιστικότητας δεν είναι η φορολογία, αλλά η πρόσβαση της επιχειρηματικότητας στην χρηματοδότηση.
Παπαδημητρίου: Ο πρώτος αναπτυξιακός προϋπολογισμός της οκταετίας
Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2017 ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, τόνισε ότι στόχος είναι «να διαμορφώσουμε το σχολείο που μας επιτρέπουν οι σαφείς ενδείξεις μιας έστω δειλής αναπτυξιακής πορείας, αφήνοντας πίσω μας το σχολείο της κρίσης».
Γαβρόγλου: Αφήνουμε πίσω το σχολείο της κρίσης
Λάβρος κατά «εκκλησιαστικών παραγόντων» εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Φίλης. Δεν είναι δυνατόν να υποκλινόμαστε στην εκκλησιαστική εξουσία και να αφήνουμε τη δυνατότητα στους εκκλησιαστικούς ανώτατους παράγοντες να παρεμβαίνουν στη συγκρότηση κυβερνήσεων και προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία, ανέφερε.
Λάβρος κατά των «εκκλησιαστικών παραγόντων» ο Νίκος Φίλης
Επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατηγορώντας την ότι «θέλει να εξαγοράσει συνειδήσεις και κυρίως να καλλιεργήσει μόνιμα μειωμένες απαιτήσεις και κριτήρια», ενώ υποστήριξε ότι έχει κοινή πλεύση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παρά τις επιμέρους διαφορές τους.
Παπαρήγα: Η κυβέρνηση θέλει να εξαγοράσει συνειδήσεις
Από την πλευρά τους, επιτελικά στελέχη της ΝΔ σχολιάζουν πως μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, η επόμενη ημέρα για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξακολουθεί να συνοψίζεται στο δίλημμα «Νέα μέτρα ή κάλπες;»
Ενδιάμεσος δρόμος, τονίζουν με έμφαση, δεν υπάρχει, συνεπώς το Μαξίμου παραμένει εγκλωβισμένο σε ένα πολιτικό αδιέξοδο που έχει ήδη καταγραφεί από τις αρχές του φθινοπώρου.
Το αδιέξοδο αυτό θα περιγράψει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αυριανή τοποθέτησή του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, αποδομώντας παράλληλα τη συμφωνία στο Eurogroup και υποδεικνύοντας τον δρόμο της κάλπης, με βασικό επιχείρημα ότι μόνο μέσα από μια «πολιτική αλλαγή» μπορεί να υπάρξει λύση στο αδιέξοδο της χώρας.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει λόγο για έμπρακτη αναγνώριση των βαρών που σηκώνουν οι πιο αδύναμοι πολίτες για να βγει η χώρα από την κρίση. Ο πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει ότι η «13η σύνταξη» αποτελεί παλαιότερη δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία υλοποιείται.
Κατά την τοποθέτησή του το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στην απόφαση του Eurogroup ως επιτυχία της χώρας, σημειώνοντας ότι είναι ένα πρώτο, αλλά αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και την έξοδο από την επιτροπεία. Παράλληλα, θα σημειώσει ότι υπάρχουν μπροστά κρίσιμες προκλήσεις, τις οποίες η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, ενώ αναμένεται να επιτεθεί με σφοδρότητα κατά της ΝΔ. Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή, στην Ολομέλεια και θα κλείσει με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Newsroom ΔΟΛ
Υψηλοί τόνοι στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2017