Sunday, 12 May, 2024

Χρυσοχοΐδης: Νέες διοικήσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ως το τέλος του έτους

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας και το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την κτιριακή αναβάθμιση των δομών υγείας

την ενίσχυσή τους με προσωπικό και τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ και του ΕΟΦ μίλησε στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Όταν ορκίστηκα υπουργός Υγείας κάναμε μία τηλεδιάσκεψη και κατέστησα σαφές ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης ευθύνη για ζητήματα που άπτονται της υγιεινής των χώρων του νοσοκομείου αλλά και των ασθενών» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, με αφορμή την καρατόμηση του διοικητή του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», λόγω της πολύ κακής κατάστασης σε χώρους νοσηλείας. «Οι διοικητές πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση. Δεν θα υπάρξει ανοχή απέναντι σε αυτό. Υπάρχει ένα ζήτημα ευθύνης» επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, και υπογράμμισε ότι «έως το τέλος χρόνου θα υπάρξουν νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία της χώρας».

«130 νοσοκομεία και 150 κέντρα υγείας θα απορροφήσουν χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αφορά τη ριζική ανασύσταση του ΕΣΥ», είπε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας.

Η συνέντευξη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά:

Προτίθεστε να επανεξετάσετε ή να θέσετε σε αξιολόγηση τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων γενικότερα;

Απολύτως. Περιμένουμε ένα νομοθέτημα που θα κατέβει και θα ψηφιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί ήδη έχουν γίνει κάποια πράγματα. Περιμένουμε λοιπόν αυτό το νομοσχέδιο, να οριστούν τα κριτήρια μέχρι τέλος του χρόνου, πιστεύω αρχές του 2024 θα έχουμε νέες διοικήσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με κριτήρια αντικειμενικά.

Παρατηρούνται ελλείψεις στα φαρμακεία, σε αντιβιώσεις και σε ινσουλίνες, κυρίως γιατί και πότε θα αποκατασταθεί αυτό το πρόβλημα;

Κοιτάξτε, καταρχήν θέλω να σας πω ότι από τη μέρα που ήρθα στο υπουργείο πήρα τρεις αποφάσεις απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών. Οι παράλληλες εξαγωγές, για να γνωρίζουν οι τηλεθεατές σας, είναι οι εξαγωγές φαρμάκων που κάνουν οι φαρμακοποιοί, οι χονδρέμποροι δηλαδή του φαρμάκου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης νομιμότατα. Όταν όμως τα φάρμακα, τα προϊόντα αυτά λείπουν από την εσωτερική αγορά και τρέχει η μητέρα να βρει ένα φάρμακο για το παιδί το οποίο έχει γρίπη, έχει μια ίωση, αντιλαμβάνεστε ότι προτεραιότητα είναι πρώτα αυτό. Αυτό λοιπόν, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση των φαρμάκων στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπάρχει μια αντίστοιχη διαδικασία, αυτή τη στιγμή έχει ηρεμήσει αρκετά. Υπάρχουν ελλείψεις. Αρκετά όμως τα πράγματα στην Ευρώπη. Σήμερα η Ελλάδα είναι η μικρότερη, η τελευταία χώρα σε ελλείψεις στην Ευρώπη.

Συνδέονται οι ελλείψεις με την αποχώρηση του προέδρου του ΕΟΦ, του κυρίου Δημήτρη Φιλίππου;

Καταρχήν, ο πρόεδρος του ΕΟΦ δεν αποχώρησε, ούτε παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΦ. Έληξε η θητεία του 29/9 του και τελειώσαμε. Λέω τη λέξη «αποχώρηση», γιατί όταν λήγει η θητεία του μπορεί και να ανανεωθεί. Δεν επρόκειτο να ανανεωθεί.

Γιατί;

Γιατί έχει πάρα πολλά χρόνια ο άνθρωπος αυτός και να θέλουμε να ορίσουμε μια νέα διοίκηση. Είναι πολύ απλό το πράγμα. Θέλω να πω όμως ότι ο ΕΟΦ πρέπει και αυτός να εκσυγχρονιστεί. Εγώ από τη μέρα που ήρθα λοιπόν, για να πάμε ακριβώς στο επόμενο βήμα για τα φάρμακα, επειδή δε φτάνουν μόνο υπαγορεύσεις, από τη μέρα που ήρθα, ζήτησα κάποια στοιχεία από το δεν τα έχω όλα, αλλά, εν πάση περιπτώσει, έχει μια επιτροπή η οποία θα συνδέσει με έναν μηχανισμό ψηφιακό, τον ΕΟΦ, το υπουργείο, τους φαρμακέμπορους, τις φαρμακοβιομηχανίες, τα φαρμακεία, έτσι ώστε όλοι να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα. Και πρέπει να σας πω το εξής Στο τέλος, γύρω στις 15 Νοεμβρίου, εσείς και ο κάθε πολίτης, αν θέλει να ψάξει ένα φάρμακο να βρει που του έγραψε γιατρός του, θα ξέρει μέσα από το κινητό του αν υπάρχει αυτό το φάρμακο ή ποιο ισοδύναμο υπάρχει.

Αυτό θα έχει ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου.

Ήδη αυτή τη στιγμή δουλεύει το σύστημα δοκιμαστικά για να δούμε πόσο χρήσιμο είναι.

Κάτι άλλο που ενδιαφέρει πολύ κόσμο. Η πολιτική που εφαρμόζεται στον «Άγιο Σάββα», όπου ασθενείς με καρκίνο δέχονται τα φάρμακα για τις θεραπείες στο σπίτι. Υπάρχει δυνατότητα και προοπτική να εφαρμοστεί ευρύτερα;

Σας ευχαριστώ που μου το ρωτάτε. Αυτό είναι το πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ. Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 100 ασθενείς. Βέβαια, μην ξεχνάτε ότι το «Νίκος Κούρκουλος», η δωρεά που έκανε η Μαριάννα Λάτση στο Ελληνικό Δημόσιο, στον Άγιο Σάββα, κάνει χιλιάδες χημειοθεραπείες ετησίως και το αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη. Είμαι σε διαρκή επαφή με τη διοίκηση του νοσοκομείου Άγιος Σάββας, το Μεταξά του Πειραιά, το οποίο επίσης είναι θηριώδες νοσοκομείο ογκολογικό και το Θεαγένειο Θεσσαλονίκης, να επεκτείνουμε το πρόγραμμα αυτό σε όλους τους ασθενείς όπου μπορούμε. Και κάτι ακόμη: Θα προχωρούμε στην αποστολή φαρμάκων, των ακριβών φαρμάκων, αυτά που παίρνει ο κόσμος από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και είναι πανάκριβα, να τα στέλνουμε στο σπίτι, να τα στέλνουμε στο σπίτι έτσι ώστε να μη στήνεται ο κόσμος στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Κύριε Χρυσοχοΐδη, επειδή είσαστε πολλά χρόνια στην πολιτική και είσαστε ένας άνθρωπος που ξέρω ότι θέλει όταν πάει κάπου να παράγει έργο. Ειλικρινά, θέλω να μου πείτε τώρα με το χέρι στην καρδιά πότε θα μπορείτε να μας πείτε ότι θα αισθάνεστε ως υπουργός ότι αυτό το σύστημα υγείας του οποίου προΐσταστε θα ανταποκρίνεται στοιχειωδώς σε αυτά που θέλει ένας Έλληνας πολίτης. Γιατί ξέρετε, φαντάζομαι, ότι αυτό το οποίο προΐσταστε σήμερα δεν το κάνει αυτό.

Είναι ένα σύστημα το οποίο αντιμετωπίζει πάρα πολλές δυσκολίες. Χτυπήθηκε και από την COVID. Βέβαια, έβγαλε την COVID. Το ΕΣΥ είναι ένας γίγαντας τεράστιος. Τώρα λοιπόν πρέπει να τον πάμε στον 21ο αιώνα, στη νέα εποχή. Η πρώτη μας νίκη θα είναι να φέρουμε ένα νομοσχέδιο τέλος του χρόνου που θα αναφέρεται στο νέο ΕΣΥ. Πιο μπροστά φέραμε το ΕΚΑΒ, το οποίο είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στη Βουλή. Σήμερα συζητάμε τα ζητήματα που σας είπα στη Βουλή. Τον άλλο μήνα θα συζητήσουμε για τα εγκεφαλικά, 17 μονάδες εγκεφαλικών που θα ψηφίσουμε και θα ιδρύσουμε στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Τα εξωτερικά ιατρεία, οι εφημερίες δηλαδή που πρέπει να αλλάξουν μορφή και να γίνουν πιο ανθρώπινα, τα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου