Με λιτό περιεχόμενο και εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων εορτάστηκαν στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας, οι επετειακές εκδηλώσεις για τους εθνικούς αγώνες
και την εθνική αντίσταση κατά του ναζισμού και του φασισμού (9η Μαΐου). Η 9η Μαΐου έχει οριστεί, επίσης, ως η παγκόσμια ημέρα της Ευρώπης και σε όλη την επικράτεια της Ένωσης οργανώνονται σήμερα εκδηλώσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ανάδειξη του κοινού οράματος που μοιράζονται τα κράτη μέλη.
Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας όπου πραγματοποιήθηκε και ομιλία από την κα. Μαρία Παπαδοπούλου, Φιλόλογο, Υποδ/ρια 2ου Γ.Ε.Λ. Έδεσσας. Η κα. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που ‘σημάδεψαν’ τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, στάθηκε στους ηρωικούς αγώνες των Ελλήνων που εξυμνήθηκαν και από αντιπάλους, αναφέρθηκε στη σύγχρονη κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη και έκλεισε την μεστή ομιλία της με τη συμβολή που μπορεί να έχει ο καθένας, φορέας ή πολίτης από τη σκοπιά του για την πρόοδο και ανάπτυξη της Ευρώπης χωρίς ακρότητες και στοιχεία του παρελθόντος.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, συλλόγων, αντιστασιακών και εφεδροπολεμικών οργανώσεων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των ηρώων και θυμάτων του πολέμου και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης, ο Στρατηγός Διοικητής ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Δημόκριτος Κωνσταντάκος, η Αντιδήμαρχος Έδεσσας, Μ. Κατσάρα, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Πέτρος Περδικάτσης, ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Έδεσσας, Παναγιώτης Φωστηρόπουλος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, Θωμάς Μπαχαράκης, λοιποί εκπρόσωποι στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, κ.ά.
Η δήλωση από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας:
«Η Ελληνική Πολιτεία, έχει ορίσει την 9η Μαΐου ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των εθνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού. Η 9η Μαΐου είναι ταυτόχρονα, η ημερομηνία-σύμβολο της λήξης του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μία επέτειος για την συμφιλίωση και ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Στις 9 Μαΐου 1945 υπογράφηκε η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας, σημαίνοντας το τέλος του μεγαλύτερου και πιo αιματηρού πολέμου που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Την ίδια μέρα συντρίφθηκε οριστικά το ιδεολογικό μόρφωμα του ναζισμού και του φασισμού, ξημερώνοντας μία νέα μέρα για την Ευρώπη. Γι’ αυτό και η 9η Μαΐου έχει οριστεί και ως Ημέρα της Ευρώπης. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε ισχυρό το οικοδόμημα της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας όπου ανήκουμε ως Χώρα και, παρά τις πιέσεις, τους κλυδωνισμούς και τις προκλήσεις, να εκφραστούμε ελεύθερα και υπεύθυνα στις επερχόμενες Ευρωεκλογές επιλέγοντας ικανούς και άξιους ανθρώπους – εκπροσώπους που έχουν διάθεση για προσφορά, αγαπούν την Ελλάδα και εργάζονται για τα συμφέροντα της, δίνοντας μια νέα προοπτική στον τόπο».