Στην κατάμεστη και φιλόξενη βόρεια αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών, με θέμα «Γυναίκες ηρωίδες του Μακεδονικού Αγώνα», στη μνήμη της Αικατερίνης Βαρελά, με ομιλητή τον εκπαιδευτικό, ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα Ιωάννη Παπαλαζάρου.
Παρέστησαν ο πατήρ Ισίδωρος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κκ. Ιωήλ, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταμενίτης, ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός κ. Καρασμάνης, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Φουντουκίδης, ο τ. Δήμαρχος Πέλλας κ. Στάμκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Περδικάτσης, οι Αντιδήμαρχοι κα Θεοδωρίδου, κα Δεντσίδου , κ. Μάγγος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γιαννιτσών κ. Παροτσίδης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Βθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πέλλας κ. Λιάβας, εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Διοικητή της 162 Α/Κ ΜΒΠ, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κουτούδης, απόγονοι της ηρωίδας Αικατερίνης Βαρελά και πλήθος κόσμου.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Αικατερίνης Βαρελά, η οποία σφαγιάσθηκε από όργανα του βουλγαρικού κομιτάτου στις 24-12-1906 διότι αρνήθηκε να ανακαλέσει τα παιδιά της που σπούδαζαν στο Διδασκαλείο και στο Παρθεναγωγείο Θεσσαλονίκης.
Προηγήθηκε σύντομη αναφορά στην πατριωτική στάση και στη θυσία της Αικατερίνης Βαρελά από τον δισέγγονό της κ. Μιχαήλ Βαρελά.
Ο κ. Ιωάννης Παπαλαζάρου στην ομιλία του αναφέρθηκε: α) στη θέση της γυναίκας στην οικογένεια και στην κοινωνία από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας και ο τρόπος που αντιμετωπίσθηκε από την Πολιτεία και από την Εκκλησία β) στο ιστορικό της «Ημέρας της Γυναίκας» και στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματά της και την αποκατάσταση της ισότητας των δύο φύλων και γ) στις γυναίκες των απελευθερωτικών αγώνων του Έθνους μας, με ιδιαίτερη έμφαση στον Μακεδονικό Αγώνα και στις ηρωίδες Μακεδονίτισσες, οι οποίες ως μητέρες, αδελφές ή θυγατέρες αγωνιστών ή ως δασκάλες, αγωνίσθηκαν για να μην κινδυνεύσει η ελληνικότητα της Μακεδονίας, με τίμημα πολλές φορές την ίδια τη ζωή τους.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Δήμαρχος Πέλλας Ευστάθιος Φουντουκίδης, οποίος εξήρε το έργο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», την ιστορική αξία αυτών των εκδηλώσεων και το ενδιαφέρον του Δήμου για την τοπική ιστορία.