Το τριήμερο 26-28 Αυγούστου, το Εδεσσαϊκό θέατρο, θα ανεβάσει την παράσταση «Ο ξάδελφος από την Σαφράμπολη».
Είναι ένα έργο που αφιερώνεται στη μνήμη των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, και αποτελεί μία μεταφορά του βιβλίου, που έχει γράψει η συγγραφέας Δέσποινα Τσεχελίδου. Το βιβλίο μάλιστα έχει αποσπάσει δύο βραβεία.
Σήμερα λοιπόν, θα επιχειρήσουμε μία γνωριμία με τη συγγραφέα, που μιλά για το έργο (πραγματική μαρτυρία) αλλά και για την ίδια.
Πώς επιλέχθηκε αυτό το έργο;
Το συγκεκριμένο θεατρικό έργο επιλέχθηκε από την Διοίκηση του Εδεσσαϊκού θεάτρου.
Φυσικά, είχε προηγηθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος για θεατρικά προκειμένου να ολοκληρωθούν εντός του έτους.
Τα κριτήρια που επιλέχθηκε δεν μπορώ να τα γνωρίζω, φαντάζομαι όμως ότι λόγω του περιεχομένου που πραγματεύεται σε συνδυασμό με το έτος μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής που διανύουμε, έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Σε κάθε περίπτωση τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που με εμπιστεύτηκαν. Έχω άριστες σχέσεις και άριστη συνεργασία με τη Διοίκηση.
Μιλήστε μας για το έργο…
Η ιστορία του θεατρικού είναι αληθινή και αρχικά είχε αποτυπωθεί με τη μορφή διηγήματος το οποίο έλαβε δύο βραβεία , σε Κύπρο και Ελλάδα αντίστοιχα.
Πρόκειται για την ιστορία συγγενικού μου προσώπου, πρόσφυγα της Μικράς Ασίας που είχα την τύχη να γνωρίσω. Είναι συγκινητικό να βλέπεις την ιστορία, αυτήν που τόσα χρόνια άκουγες, να διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια σου. Να παίρνει σάρκα και οστά και να τη ζεις λες και ήταν χθες.
Τι σημαίνει για εσάς “γράφω ένα βιβλίο”;
Η συγγραφή για εμένα είναι τρόπος ζωής. Ήδη έχω εκδώσει δύο παραμύθια και διηγήματα μου φιλοξενούνται σε συλλογές μεγάλων εκδοτικών οίκων.
Από πότε ξεκινήσατε να γράφετε;
Με ρωτάτε από ποτέ ξεκίνησα να γράφω… Θα σας απαντούσα από τότε που έμαθα γραφή. Ένα τεράστιο υλικό φυλαγμένο σε συρτάρια!
Από άρθρα και ρεπορτάζ σε εφημερίδες, μέχρι και μυθιστορήματα. Μακάρι να έχω την ψυχική και την σωματική υγεία να συνεχίσω. Εννοείται ότι αγαπώ την συγγραφή και θα ήθελα να εξελιχτώ ακόμα περισσότερο. Από το βήμα που μου δίνετε να τονίσω στα νέα τα παιδιά πως η επιτυχία δεν έρχεται μιαν ωραία ημέρα. Αν αγαπάς κάτι, πρέπει να δώσεις το 100 τις 100 του εαυτού σου. Να έχεις υπομονή και θέληση. Τίποτε δε σου χαρίζεται σε αυτή τη ζωή.
Τι θέλετε να πείτε στον κόσμο;
Εν όψει της θεατρικής παράστασης θα ήθελα να πω στο κοινό της περιοχής μας, πως αξίζει να έρθουν και να χειροκροτήσουν τους ερασιτέχνες ηθοποιούς του Εδεσσαϊκού Θεάτρου που χωρίς κάποιο ιδιαίτερα όφελος, παρά μόνο την αγάπη του κόσμου διαθέτουν τον πολύτιμο χρόνο τους. Ειδικότερα καλώ όλους τους Σαφραμπολίτες πατριώτες μου και γενικά όλους τους Μικρασιάτες και Πόντιους απογόνους να δουν την παράσταση καθώς μέσα από την ιστορία υπάρχει ένας χείμαρρος ιστορικών και πολιτιστικών γεγονότων της εποχής εκείνης.
Το θέατρο Γαβαλιώτισσας είναι το καταλληλότερο για μια τέτοια παράσταση. Γενικά πρέπει να είμαστε δίπλα σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις που προάγουν πολιτισμό.
Σίμος Σλατίνης