Friday, 26 April, 2024

«Εικαστική και Λόγια Αποτύπωση του ‘21»: Η Ελληνική Επανάσταση στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

«Εικαστική και Λόγια Αποτύπωση του ‘21»: Η Ελληνική Επανάσταση «ζωντανεύει» στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα μέσα από νέα έκθεση

Αδιαμφισβήτητα η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα -αν όχι το πιο σημαντικό- κομμάτι της Ιστορίας της χώρας μας. Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη καθώς συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από αυτήν.

Εκατοντάδες εκδηλώσεις, αφιερώματα, εκθέσεις και άλλες δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και σήμερα σε πολιτιστικούς χώρους, μουσεία και σχολεία για την Επανάσταση του 1821. Λίγο πριν “φύγει” το 2021 το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα παρουσιάζει μια ακόμη εικαστική και λόγια αποτύπωση της Ελληνικής Επανάστασης μέσω της έκθεσης «Εικαστική και Λόγια Αποτύπωση του ‘21», με έργα από τη συλλογή των συλλεκτών Γιώργου Γαϊτανάρη και της Ιώς Ντόλκα και Τεκμηρίων της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.

Το εικαστικό μέρος της έκθεσης περιλαμβάνει 24 επιχρωματισμένες λιθογραφίες του Ζωγράφου του Μακρυγιάννη, το έργο του Μποστ «Ο Γενέος Ήρος Σκαλτσοδήμος», το έργο του Φώτη Κόντογλου «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ο γέρος του Μωριά και Ανδρέας Μιαούλης ο νέος Θεμιστοκλής» και το γλυπτό έργο «Περικεφαλαία αυτοκτονίας» του Θόδωρου Παπαδημητρίου, ενώ σημαντικά έγγραφα της περιόδου, όπως επιστολές του Καποδίστρια, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Τα έργα πλαισιώνονται από επιλεγμένα έγγραφα των Αρχείων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, όπως είναι επιστολές του Κολοκοτρώνη και του Μιαούλη. Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν οι κκ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπλ. Καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης και η Φανή Τσατσάια, Ιστορικός τέχνης, Διευθύντρια του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 10 Δεκεμβρίου ενώ η διάρκειά της θα είναι έως τις 30 Μαρτίου 2022. Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 09.00 έως 14.00, Τετάρτη 09.00-20.00 και Σάββατο 10.00-14:00.

Επιμέλεια: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου