Saturday, 27 April, 2024

Εκδήλωση για την επέτειο της Μάχης του Οστρόβου

Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, με τη συμπλήρωση 103 χρόνων από τη Μάχη του Οστρόβου (4-5 Νοεμβρίου 1912) πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για να τιμηθεί η επέτειος και οι νεκροί της μάχης, στο σεπτό μνημείο που από το 2012 έχει ανεγερθεί, ένα χιλιόμετρο νοτιοανατολικά της Άρνισσας, στο χώρο που διεξήχθησαν οι διήμερες αιματηρές συγκρούσεις.

Στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο του Μνημείου, όπου έχουν ενταφιασθεί τα οστά των νεκρών στρατιωτών της μάχης, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Έδεσσας κ. Φίλιππου Γκιούρου, εκπροσώπου του Μητροπολίτου, του τοπικού Αντιδημάρχου κ. Χρήστου Βερικούκη, εκπροσώπων δημοσίων υπηρεσιών, στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας, τοπικών παραγόντων, αντιπροσωπειών των Σχολείων (Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου), συλλόγων και κατοίκων της περιοχής, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των νεκρών και κατατέθηκαν στεφάνια.

Την ομιλία της επετείου εκφώνησε η Φιλόλογος του Γυμνασίου κ. Χρυσή Παπαντωνίου, η οποία αναφέρθηκε στα ιστορικά της μάχης, στη σημασία της για την περαιτέρω νικηφόρα και απελευθερωτική πορεία του Στρατού μας (Αμύνταιο, Φλώρινα, Καστοριά) και στα μηνύματα  που κομίζει, για τη φιλοπατρία, την αγωνιστικότητα και την εθνική ομοψυχία του λαού μας.

Στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας της Άρνισσας, με οργανωτή τον τοπικό Σύλλογο Μ.Ε.Σ.Ν.Α., έλαβε χώρα το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης που περιλάμβανε α) ομιλία από τον κ. Ιωάννη Παπαλαζάρου, εκπαιδευτικό-συγγραφέα, με θέμα: «Ο Πρώτος Βαλκανικός Πόλεμος. Νικηφόρα προέλαση του Στρατού μας από το Όστροβο στην Φλώρινα», με πολλά και ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για τα γεγονότα της εποχής, με προβολή πλούσιου φωτογραφικού υλικού και έκθεση πρωτοσέλιδων εφημερίδων της εποχής του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, από προσωπική συλλογή του ομιλητού, β) παρουσίαση του βιβλίου «Ταξιδεύοντας με το ποδήλατο» του Αρνισσιώτη ποδηλάτη και μαραθωνοδρόμου Χρήστου Βαρδάρη και γ) χορούς από το παιδικό τμήμα του Μ.Ε.Σ.Ν.Α.

Εκδήλωση για την επέτειο της Μάχης του Οστρόβου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου