Saturday, 27 April, 2024

Η Έδεσσα τίμησε το προσφυγικό στοιχείο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, η παρουσία του επετειακού τόμου, που αναφέρεται στο προσφυγικό στοιχείο

το οποίο ήρθε μετά την Μικρασιατική Καταστροφή στην Έδεσσα και ενσωματώθηκε σε αυτή, με την στήριξη βεβαίως του ντόπιου πληθυσμού.

Η επετειακή αυτή αναφορά, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, ήταν μία ιδέα του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Πέλλας “Η Μπίγα”.Όπως είπε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου, στον χαιρετισμό του, Αντώνης Μουράτογλου: «Ήταν μία ιδέα που αγκαλιάστηκε από το προσφυγικό στοιχείο της Έδεσσας. Οι οικογένειες μας έδωσαν πλούσιο υλικό με φωτογραφίες και γραπτά ντοκουμέντα. Η σύνθεση και η έκδοση ήταν το πιο δύσκολο. Σε αυτό μας βοήθησαν ο Συγγραφέας Δημήτρης Ευαγγελίδης και ο Δήμος Έδεσσας, σε ότι αφορά την χρηματοδότηση». Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός που αναφέρθηκε από τον ίδιο, ήταν ότι στην απογραφή του 1928, το προσφυγικό στοιχείο αποτελούσε το σχεδόν 48% του πληθυσμού της Πέλλας!

Ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο, που συναίνεσε στην χρηματοδότηση αυτής της προσπάθειας, ενώ θυμήθηκε τις επαφές που είχε με προσφυγικές οικογένειες όταν ήταν νεαρός. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, αφού τόνισε την τεράστια συμβολή του προσφυγικού στοιχείου στην περιοχή, αναφέρθηκε και στον ντόπιο πληθυσμό που στήριξε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Την εκδήλωση, ευλόγησε με την παρουσία του, ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ. Τον επετειακό τόμο «1922-2022 ένας αιώνας μετά… Το προσφυγικό στοιχείο στην Έδεσσα. Τεκμήρια και Μαρτυρίες» προλόγισαν ο Δημήτρης Ευαγγελίδης ιστορικός,η Δρ. Αδελαιδα Ισμυρλιαδου επίτιμη σχ. σύμβουλος φιλολόγων και ο Χαριζάνης Μερτζιανης διδάκτωρ ιστορίας.

Στην εκδήλωση, εκτός των προαναφερθέντων, παρόντες ήταν ο Στρατηγός της ΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Άρης Ηλιόπουλος, ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιάννης Γκλαβάκης, ο Διοικητής των Νοσοκομείων του Κιλκίς Γιάννης Ανδρίτσος, ο πρώην δήμαρχος Γιαννιτσών Στέλιος Βαμβινης, κ.α.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου