Wednesday, 1 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Η βιβλιοθήκη Έδεσσας προτείνει βιβλία για τον Απρίλιο

Τ’ αχνάρια των ξυπόλητων ποδιών / Σόφη Θεοδωρίδου – Αθήνα : Ψυχογιός, 2012.

Προσφυγικά Σαλονίκης· την ορφάνια του μικρού Θεμιστοκλή απαλύνουν ξένα, ευλογημένα χέρια, όμως αγκάθι απομένει μέσα του η άγνωστη καταγωγή του. Εμφύλιος, Σκρα· τα μελλούμενα απ’ τα χείλη μιας γυναίκας τον οδηγούν στην Τήνο, στον μεγάλο έρωτα και στον μεγάλο πόνο.

Φωνές το καλοκάιρι / Ρόζαμουντ Πίλτσερ ; μετάφραση Μαντώ Φλώρου – Αθήνα : Ωκεανίδα, 2009.

Η Λόρα είναι νιόπαντρη, αλλά την ευτυχία της τη σκιάζει η ανάμνηση της πρώτης γυναίκας του άντρα της. Όταν πηγαίνει διακοπές στο πατρικό του στην Κορνουάλη, μαγεύεται και από το ωραίο παλιό σπίτι και από τους ανθρώπους του, κι η ανήσυχη ψυχή της γαληνεύει.  Όμως δύο ανώνυμα γράμματα απειλούν την εύθραυστη ευτυχία της και γίνονται αφορμή να μάθει όλα όσα ήθελε για το παρελθόν του άντρα της και να μετρήσει την αγάπη του.

Μια συγγνώμη για το τέλος / Λένα Μαντά – Αθήνα : Ψυχογιός, 2015.

Μυρσίνη Σερμένη-Τσακίρη-Ιδομενέα

Κόρη του Σαράντη Σερμένη, που εκδιώχθηκε από τους γονείς του, επειδή ερωτεύτηκε παράφορα τη γυναίκα του αδελφού του. Άχρωμη, σχεδόν άσχημη, μεγάλωσε σ’ ένα σπίτι όπου έλειπε η αγάπη και υπερτερούσε η αυστηρότητα. Σύζυγος του Κωστάκη Τσακίρη, γεμάτη απέχθεια για τον άντρα που διά της βίας παντρεύτηκε, και, πολύ σύντομα, χήρα του. Σύζυγος, κατόπιν, του Θεμιστοκλή Ιδομενέα, γιου του συνταγματάρχη Μιλτιάδη Ιδομενέα, στα χρόνια της Χούντας, της εποχής που είχαν μπει στο στόχαστρο τόσο οι αριστεροί όσο και οι ομοφυλόφιλοι. Αδελφή του Θεόφιλου Βέργου, νόθου γιου του πατέρα της.
Όλα τα είδε η Μυρσίνη στη ζωή, όλα τα γεύτηκε και όλα τα υπέμεινε. Μόνο ένα δεν της είπαν: μια συγγνώμη για το τέλος.

Το κελάρι της ντροπής / Χρυσηίδα Δημουλίδου – Αθήνα : Ψυχογιός, 2014.

Δεκαετία του ’60. Σ’ ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας, τρεις αδελφές, η Δήμητρα, η Αναστασία και η Μυρτώ, μεγαλώνουν στη σκιά ενός πατέρα αφέντη και μιας μάνας που δεν έχει λόγο. Η μόνη έξοδός τους είναι κάθε Κυριακή για την εκκλησία και στο πανηγύρι του χωριού, μία φορά τον χρόνο. Οι καιροί σκληροί, αλλά οι πράξεις σκληρότερες. Και μια μέρα ο πατέρας τις εγκαταλείπει και εξαφανίζεται. Το κοινωνικό στίγμα είναι βαρύ για την οικογένεια που άφησε πίσω του, όμως μαζί έρχεται και η λύτρωση από τους αυστηρούς κανόνες που έχει επιβάλει. Σταδιακά τα κορίτσια ξενιτεύονται σε τρεις διαφορετικές ηπείρους και με τον καιρό οι οικογενειακοί δεσμοί κόβονται. Σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα ένα τηλεφώνημα από την πατρίδα θα ταράξει τη μέχρι τότε ήρεμη ζωή τους.

Αστυνομία / Jo Nesbo ; μετάφραση από τα νορβηγικά Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη – Αθήνα : Μεταίχμιο, 2014.

Η Αστυνομία χρειάζεται τον Χάρι Χόλε γιατί ένας δολοφόνος τριγυρνά στους δρόμους του Όσλο και δολοφονεί αστυνομικούς. Συγκεκριμένα τα θύματα βρίσκονται σε τόπους εγκλημάτων που δεν κατάφεραν να εξιχνιάσουν. Οι φόνοι είναι βίαιοι και η αντίδραση των ΜΜΕ υστερική. Ο αιώνιος Χάρι, ντετέκτιβ από τη φύση του, έχει εμπλακεί σε όλες τις σημαντικές έρευνες εγκλημάτων των τελευταίων χρόνων στο Όσλο. Με την πολύ προσωπική του αίσθηση δικαιοσύνης να τον καθοδηγεί, πιστός σε ό,τι αγαπά και αποφασισμένος να το υπερασπιστεί, αυτή τη φορά μοιάζει χαμένος και ανήμπορος. Άραγε θα τα καταφέρει να ξεπεράσει για άλλη μια φορά τον εαυτό του καθώς το ναυάγιο της προσωπικής του ζωής τον έχει βυθίσει στον πάτο.

Γυάλινος χρόνος / Πασχαλία Τραυλού – Αθήνα : Ψυχογιός, 2013.

Η συγγραφέας Βερονίκη Δελένδα παλεύει να σπάσει το φράγμα του χρόνου: μέσα σε δύο μήνες πρέπει να γράψει δώδεκα βιβλία, να βρει έναν τρόπο να υπομείνει την απουσία της κόρης της, να ανακαλύψει ένα οικογενειακό μυστικό και να ζήσει τον έρωτα.  Ο ψυχολόγος Αλέξανδρος Φιλίππου συναντά τη Βερονίκη μέσα από τα γραπτά της. Ακολουθώντας τα χνάρια της, σπάζει για χάρη της το κέλυφος του ορθολογισμού του. Τι συνέβη όταν αυτοί συναντήθηκαν λίγο πριν αδειάσει η κλεψύδρα; Και οι δυο πιστεύουν ότι είναι ωραίο να περιμένεις ένα θαύμα. Άραγε το έζησαν;  Η γιαγιά Εργινούσα-“Ερεβούσα”, ένας θυμόσοφος γέροντας και η θάλασσα των μυστικών του, ένας νεαρός δημοσιογράφος-Ιούδας, μια αόρατη γάτα κι ένα σταματημένο ρολόι, που ρίχνει τη σκιά του σε ένα τέλος που εξελίσσεται σε αρχή με θέα την καλδέρα της Σαντορίνης, υφαίνουν τον ιστό μιας απίστευτης ιστορίας. Και μια βάρκα, που τη λένε Ζωή…

Ένα βιβλίο για το θάνατο, για τη ζωή, για την ανθρώπινη

ύπαρξη.

Ένα όνειρο και επτά δικηγόροι : μυθιστόρημα / Σάκης Τότλης – Αθήνα : Πατάκης, 2001.

Ο Γιάννης Λόγγος αποζητά επίμονα την αλήθεια στις αίθουσες των δικαστηρίων για τη δικαίωση μιας κακορίζικης νομικής του υπόθεσης. Παράλληλα αναζητά και τη φύση της αλήθειας, μέσα σε ένα σημαδιακό όνειρο που στοιχειώνει τις σκέψεις του και τις εξωθεί σε δαιδαλώδη διανοητικά λαγούμια. Στο βάθος των πραγμάτων, πίσω από την περίπλοκη και παραπλανητική επιφάνεια, η αλήθεια είναι μία. Πάνω σ’ αυτήν στηρίζονται όλα: οι εικόνες που καταγράφουν τα μάτια και οι κάμερες, τα διανοήματα που ολοκληρώνει ο νους, οι φυσικοί νόμοι, οι μαθηματικοί τύποι, αλλά και τα συναισθήματα και η λογοτεχνία, ακόμα και τα όνειρα, κι ας θεωρούνται ό,τι πιο ψεύτικο κι απατηλό. Η αλήθεια δικαιώνεται αναπόφευκτα, αν και όχι πάντα στα δικαστήρια.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας καθημερινά είναι ανοιχτά τις παρακάτω ώρες Τρίτη ,Τετάρτη και Παρασκευή 10.00 π.μ.- 14.00 μ.μ., Δευτέρα και Πέμπτη 11.00 π.μ.- 17.00 μ.μ.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας, με μεγάλη χαρά ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό πως για το μήνα Απρίλιο θα παραμένει ανοιχτή και τα Σάββατα 2 και 16 του μηνός αντιστοίχως και ώρες λειτουργίας 10:00 με 14:00. Σας περιμένουμε σε αυτήν τη καινούρια σαββατιάτικη συνήθεια της πόλης .

Η βιβλιοθήκη Έδεσσας προτείνει βιβλία για τον Απρίλιο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου