Friday, 26 April, 2024

Η σιωπή μπορεί να σπάσει μέσα από τα κελιά των φυλακών Διαβατών

Παρουσιάστηκε, το πρωί της Κυριακής, 6 Δεκεμβρίου, το βιβλίο “Εκκωφαντικές σιωπές- έγκλειστες συναντήσεις”.

Πρόκειται για συλλογή κειμένων (ποιήματα και πεζά) από το εργαστήρι Λόγου, της εθελοντικής ομάδας ”Ελλήνιον” στις γυναικείες φυλακές Διαβατών.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Μικρασιατική Εστία Ν. Πέλλας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών και ο δήμος Πέλλας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ομιλητές ήταν ο δικηγόρος και πρ. πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς Μανόλης Λαμτζίδης, η πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας «Ελλήνιον» Θεοδώρα Λειψιστινού, η αντιπρόεδρος «Ελλήνιον» Τούλα Βαλάκου, η πρώην διευθύντρια του δήμου Θεσσαλονίκης Σοφία Μπουκουβάλα και ο δημοσιογράφος Τραϊανός Χατζηδημητρίου.

estiavivlio
Την εισήγηση και το καλωσόρισμα ανέλαβε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών Αθανάσιος Ξυνίδης ενώ το πάνελ συντόνισε ο επίτιμος εφέτης Διοικητικής Διακιοσύνης Δημήτρης Κωστόπουλος. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν ο πρόεδρος Εφετών Διοικητικής Δικαιοσύνης και Διευθυντής Εθνικής Σχολής Δικαστών Ηλίας Κοντοζαμάνης και ο μουσικοσυνθέτης Πάρις Παρασχόπουλος.
Μεταξύ άλλων, από τους ομιλητές ακούστηκε πως: «Οι φυλακισμένες μοιάζουν σαν φαντάσματα – σκιές, που περιφέρονται στον προαύλιο χώρο και ζουν σ’ ένα κελί δύο τετραγωνικών. Εκεί τις πλησιάζουμε εμείς και συζητώντας προσπαθούμε να τις δώσουμε τα ανάλογα ερεθίσματα για τη ζωή, ώστε ν’ αντλήσουν από μέσα τους τη δύναμη της δημιουργίας και της έκφρασης, έστω και μέσα από τα στενά όρια της φυλακής».

estiavivlio2
«Το πρόγραμμα Λόγου και Επικοινωνίας, που εφαρμόζουμε στις φυλακισμένες γυναίκες, έχει ως στόχο την παρότρυνσή τους να εκφράσουν τον ψυχικό τους κόσμο».
Η Αντιπρόεδρος του «Ελλήνιον» Τ. Βαλάκου είπε ότι: «Οι γυναίκες που βρίσκονται στις φυλακές έχουν διαπράξει αδικήματα και υφίστανται τη νόμιμη εφαρμογή του Σοφρωνιστικού Συστήματος, όμως εμείς προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε όχι με τις πράξεις τους, αλλά με την ψυχή τους, βοηθώντας τες να ξαναβρούν το δρόμο τους όταν αποφυλακιστούν».
Περισσότερα σε επόμενη δημοσίευση
Χ.Π.

Η σιωπή μπορεί να σπάσει μέσα από τα κελιά των φυλακών Διαβατών

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου