Saturday, 27 April, 2024

Μαθήματα-Σεμινάρια Ποντιακής Διαλέκτου από την Εύξεινο Λέσχη Γιαννιτσών

Το πρόγραμμα των μαθημάτων της ποντιακής διαλέκτου σε ενήλικες στόχο έχει την προσέγγιση της ποντιακής κουλτούρας. Τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν επαφή με την ποντιακή λαογραφία, κυρίως μέσω της ποντιακής διαλέκτου. Οι εργασίες των μαθημάτων θα στηρίζονται σε γνήσια ποντιακά κείμενα και θα αναλύονται γλωσσικά φαινόμενα και δομές της διαλέκτου, με σκοπό να βελτιώσουμε το γνωστικό μας επίπεδο πάνω σ’ αυτή. Παράλληλα, θα δουλεύονται παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια, ιστορίες, έθιμα, παραμύθια, αινίγματα και ιστορικά δεδομένα της μακραίωνης πορείας του Πόντου.

Στόχος των μαθημάτων θα είναι να γνωρίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον λαϊκό ποντιακό πολιτισμό, μέσα από την προσέγγιση συνηθειών της καθημερινότητας στον Πόντο. Απώτερος στόχος είναι μέσα από τη διαδικασία αυτή, εμείς οι Πόντιοι τρίτης και τέταρτης γενιάς να πλησιάσουμε την παράδοση των προγόνων μας με τρόπο που θα τη διατηρήσει ζωντανή στη μνήμη μας και θα μας επιτρέψει να τη μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας, ως αξία.

Ως προτεινόμενες δραστηριότητες θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε την ενασχόληση με την ποντιακή γαστρονομία, ακόμα και τη δημιουργία ποντιακής θεατρικής ομάδας.

Οι συναντήσεις θα γίνονται μια φορά εβδομαδιαίως και οι ώρες διδασκαλίας στο σύνολό τους θα είναι περίπου 90.

Η Εισηγήτρια Αναστασία Π. Μαχαιρίδου είναι φιλόλογος εκπαιδευτικός, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της Ποντιακής διαλέκτου από το Υπουργείο Παιδείας, με εμπειρία στη διδασκαλία της Ποντιακής σε ενήλικες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε τις δύο προηγούμενες χρονιές σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα και μάλιστα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Εύσταθιος Φωτιάδης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου