Sunday, 28 April, 2024

Παλαίφυτο: Φωτιές για το έθιμο του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα

Το δημοφιλέστερο έθιμο του καλοκαιριού, το άναμμα της φωτιάς για του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα αναβίωσε το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 στο Παλαίφυτο του δήμου Πέλλας

Η 24η Ιουνίου είναι από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές γιορτές της ελληνικής παράδοσης, αφού η γιορτή του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα (ή Ριγανά, ή Ριζικάρη) συνοδεύεται από το παραδοσιακό έθιμο με το πέρασμα πάνω από τις φωτιές.

Το προσωνύμιο «Κλήδονας» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κλήδων» που σημαίνει προγνωστικός ήχος και χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει τον συνδυασμό των τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής.

Στο Παλαίφυτο λοιπόν, όπως κάθε χρόνο, τηρώντας το έθιμο, το βράδυ της παραμονής της εορτής οι κάτοικοι με το στεφάνι της Πρωτομαγιάς, ανάβουν φωτιές και πηδούν σε σχήμα σταυρού τρεις φορές…

Οι φωτιές άναψαν σε κάθε σταυροδρόμι, μικρές και μεγάλες φωτιές! Σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό.

Ο Άι-Γιάννης λέγεται και Ριζικάρης αφού η παράδοση λέει ότι φέρνει τύχη και γι’ αυτό έπρεπε από την παραμονή οι κάτοικοι του χωριού να έχουν τακτοποιήσει όλες τις οικιακές δουλειές τους.

Επίσης ο Αϊ Γιάννης αποκαλείται και Ριγανάς, επειδή την ημέρα αυτή έβγαιναν και μάζευαν ρίγανη!

*foto από Ανθούλα Καστρινίδου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου