Saturday, 27 April, 2024

Πυρσός Παλαιφύτου: Λεύκωμα για τα 40 χρόνια προσφοράς και ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού

Υπάρχουν κάποια έργα που η αξία τους μένει αναλλοίωτη στον χρόνο, όχι μόνο γιατί καταφέρνουν να παραδώσουν στις επόμενες γενιές

μια πολύτιμη συλλογή υλικού, αλλά κυρίως, γιατί είναι δημιουργήματα ανιδιοτελούς, ειλικρινούς αγάπης, που τα καθιστά άτρωτα στην φθοροποιό πάροδο των καιρών. Ένα τέτοιο έργο είναι του “Μ.Ε.Σ. ΠΥΡΣΟΣ Παλαιφύτου, Σαράντα χρόνια προσφοράς και ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού”.


Φέτος, με τη συμπλήρωση 40 χρόνων ζωής (1980-2020), πορείας και παρουσίας του συλλόγου στα πολιτιστικά δρώμενα, αισθανθήκαμε ως χρέος τη δημιουργία ενός λευκώματος, για όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους γονείς και τα παιδιά του χωριού μας, που εργάζονται όλα αυτά τα χρόνια εθελοντικά, τους εργάτες της λαϊκής μας παράδοσης που κρατούν ευλαβικά, με μεράκι και αγάπη, το νήμα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν της Πατρίδας μας, στην πιο αυθεντική εκδοχή. Για τη σημασία της δουλειάς που γίνεται σχετικά με τη διατήρηση του λαϊκού πολιτισμού, όχι ως μουσειακό είδος, αλλά ως στοιχείο ζωντανό.
Γιατί οι παραδοσιακοί χοροί, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, είναι μνήμες που δεν σβήνουν με το πέρασμα του χρόνου, είναι ένας τρόπος να εκφράσουμε την ιδιαίτερη ταυτότητα μας.
Ευχαριστούμε πολύ για το φωτογραφικό υλικό που μας έδωσαν έτσι ώστε το έργο μας να είναι πιο ολοκληρωμένο τους:
Καλπάκη Μαργαρίτα
Κουδέρη Βασιλική
Κουδέρη Κωνσταντίνα
Κοροσίδη Γιάννη
Μπουράκη Βούλα
Στεφανίδου Νικολέτα
Την κ. Χουρμουζιάδου Δέσποινα και τον κ. Αλμυρό Βασίλη για τα κείμενα τους που αναφέρονται στο χωριό μας.
Για όσους από εσάς θα ήθελαν να κάνουν ένα πολύτιμο δώρο στον εαυτό σας, τις αναμνήσεις σας μέσα από τον σύλλογο μας, μπορείτε να απευθυνθείτε στα μέλη του Δ.Σ. η στην σελίδα του “Πυρσού” στο fb για οποιαδήποτε πληροφορία.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου