Saturday, 27 April, 2024

“Σασμός”, Η διαφορετική παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Πετρουλάκη

Μία διαφορετική παρουσίαση βιβλίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 16 Νοεμβρίου, με τον συγγραφέα Σπύρο Πετρουλάκη

να κερνά τσικουδιά (δεν καταλάβαμε στην αρχή ποιος ήταν!) να τραγουδά και να φέρνει τα πάνω κάτω…, με ερωταπαντήσεις, χιούμορ, σεβασμό στο κοινό και τον «Σασμό» στην αίθουσα Συνεδριάσεων του ΔΣ Πέλλας, στα Γιαννιτσά.
Οι εκδόσεις Μίνωας και το βιβλιοπωλείο “ΤΙΤΟS ART” διοργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου «Σασμός» του Σπύρου Πετρουλάκη. ΤΙ σημαίνει «Σασμός»;


Είναι το αντίδοτο της βεντέτας. Η αποδοχή της λήξης των οικογενειακών όπως το λέμε στην Κρήτη. Είναι η συμφιλίωση που τα αντίπαλα μέρη συναποφασίζουν ώστε να δώσουν τέλος σε έναν ατέρμονο κύκλο βιαιότητας. «Της παράνοιας» που δημιουργούν οι βεντέτες από γενιά σε γενιά, όπως είπε ο συγγραφέας.
Η μεγαλύτερη και η πιο αιματηρή από όλες τις βεντέτες είναι αυτή των Σαρτζέτηδων ή Σαρτζετάκηδων εναντίον των Πεντάρηδων ή Πενταράκηδων. Πρόκειται για δύο από τις μεγαλύτερες οικογένειες των Χανίων. Υπολογίζεται ότι από το 1941 έως το 1956 σκοτώθηκαν λόγω της βεντέτας, έως 140 άνδρες (άλλες πηγές ομιλούν για 170 νεκρούς) που κυνηγήθηκαν μέχρι και στην Αυστραλία… Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ανήλικοι νεαροί! Κάθε δολοφονία Σαρτζέτη ή Πεντάρη αποδιδόταν στην αντεκδίκηση των δύο οικογενειών. H βεντέτα έληξε και τυπικά το 1985 με την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Πεντάρης υπερψήφισε στη Βουλή τον Σαρτζετάκη, ο οποίος είχε μακρινή συγγένεια με τους Σαρτζετάκηδες της Κρήτης.

Το βιβλίο προλόγισε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας, Αικατερίνη Μαυρογονάτου, ενώ αποσπάσματα διάβασαν μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου Γιαννιτσών.


Τη βραδιά πλαισίωσαν μουσικοχορευτικά τα μέλη του Συλλόγου Κρητών Βρακοφόρων Μακεδονίας.


Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το 6o μυθιστόρημα του επιτυχημένου Σπύρου Πετρουλάκη, που έχει καταφέρει να κεντρίσει τους αναγνώστες από την πρώτη κιόλας σελίδα των βιβλίων του, μας μεταφέρει στην Κρήτη, στην πατρίδα του συγγραφέα. Οι βεντέτες εκεί ανoιγοκλείνουν ακόμα και σήμερα, ολόκληρες γενιές ποτίζονται με μίσος, δημιουργώντας έναν ατέρμονα κύκλο αντεκδίκησης, με θύματα ανθρώπους των οποίων το σφάλμα δεν είναι άλλο παρά μόνο το επώνυμό τους.
Ο άντρας σηκώνει το χέρι του και σημαδεύει…


Ο πολυτάλαντος συγγραφέας μας ταξίδεψε το βράδυ του Σαββάτου με τον εξαίρετο χαρακτήρα του και την… πολυάσχολη κρητική του φλέβα! Είναι επίσης αφηγητής παραμυθιών, προπονητής και Πανελληνιονίκης στο άθλημα του Taekwondo!
*Να επισημάνουμε ως «Λόγος» ότι ‘άξιζε’ της εκδήλωσης περισσότερη σημασία από τους διοργανωτές, καθώς δεν λάβαμε δελτίο τύπου, δεν είχαμε γνώση, πέρα από το φυλλάδιο της ΔΗΚΕΠΑ. Η άλλη “επισήμανση” αφορά το γεγονός ότι ενώ φίλοι αναγνώστες ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη, για να δουν τον συγγραφέα από κοντά, η δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να εκπροσωπήσει την εκδήλωση ούτε με ένα άτομο!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου