Wednesday, 1 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ταξίδι περιπλάνησης και ιστορικής μνήμης τα «Δύσβατα Μονοπάτια» του Ν. Βέντζη

Το βράδυ του Σαββάτο 26 Μαρτίου 2016 η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία «Φίλιππος» και ο Σύλλογος Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας παρουσίασαν το βιβλίο του Γιαννιώτη εκπαιδευτικού και ιστορικού ερευνητή Νικολάου Βέντζη «Δύσβατα Μονοπάτια» στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών

mpoira

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Βιβλίου Κάκια Παυλίδου ενώ το βιβλίο προλόγισε ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας Ιωάννης Παπαλαζάρου. Την απαγγελία των κειμένων έκανε η Γραμματέας του Συλλόγου Φίλων του Βιβλίου Μόιρα Τριανταφύλλου.

Ο κ. Παπαλαζάρου χαρακτήρισε το βιβλίο ως «ιστοριολογοτεχνικό. Ασχολείται με πολλά ιστορικά πρόσωπα, όπως και με χώρους που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, όμως δεν είναι ιστορικό  δοκίμιο… Με τα λυρικά στοιχεία του, και την ποιητική του διάθεση με λέξεις, εκφράσεις και νοήματα, με την λογοτεχνική περιήγηση στο ελληνικό παρελθόν διαπνέεται από σεβασμό και είναι μία κατάθεση ψυχής του Νίκου Βέντζη προς τον γενέθλιο τόπο, την ομορφιά του, τη φύση και την ιστορία του».

kosmos

Ο ίδιος ο συγγραφέας μας είπε πως: «Το βιβλίο «Δύσβατα Μονοπάτια» έχει κυριολεκτική και αλληγορική σημασία. Αρχικά ξεκίνησα να γράφω σε ένα χαρτί όλα αυτά που έβλεπα και μετά ήρθε η ιδέα να γίνει το βιβλίο. Η δική μου αγάπη για την ιστορία και τη φύση της πατρίδας μας με οδήγησε να το γράψω. Τα “Δύσβατα Μονοπάτια” απαρτίζεται από 14 ενότητες με τις ανάλογες εικόνες και κομμάτια άγνωστα για την ιστορία και τη λαογραφία των περιοχών αυτών».

kamtsis

Τα στάδια που περνάει το βιβλίο, από την ‘’έρευνα’’ με ανάλυση ιστορικών ντοκουμέντων, στα ορεινά χωριά και μέρη ηρωικά, της Ηπείρου και Αιτωλοκαρνανίας, με ‘’οδοιπορικό’’ στα λημέρια του Μανώλη Κατσαντώνη, του μεγάλου ήρωα της επανάστασης, μέσα από ένα ταξίδι σε άλλους καιρούς και εποχές, μέχρι τον Λορέντζο Μαβίλη που σκοτώνεται στη Μάχη του Όρους Δρίσκου κοντά στα Ιωάννινα κατά τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο το 1912… με τη δυσκολία στην πρόσβαση στο ορεινό χωριό των Αγράφων, στις αετοφωλιές απ’ τη βαθιά χαράδρα, τα λαγκάδια, τις σπηλιές, τα πέτρινα γεφύρια, τα μοναστήρια… όλα τόποι της περιπλάνησης με φαντασία και αμεσότητα για τον αναγνώστη.

Χ.Π.

Ταξίδι περιπλάνησης και ιστορικής μνήμης τα «Δύσβατα Μονοπάτια» του Ν. Βέντζη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου