Saturday, 11 May, 2024

14 σεισμικές δονήσεις μέχρι το πρωί, βόρεια του Κιλκίς ανησύχησαν και την Πέλλα

Στον «χορό» των Ρίχτερ κινείται από το βράδυ της Δευτέρας (01/01) η Μακεδονία, έπειτα από διαδοχικούς σεισμούς που έχουν σημειωθεί στο Κιλκίς

που έγιναν αισθητοί και στους όμορους νομούς.

14 σεισμικές δονήσεις έχουν σημειωθεί από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έως και το πρωί της Τρίτης στην περιοχή του Κιλκίς. Η ισχυρότερη καταγράφηκε στις 6:24 το πρωί, μεταξύ των λιμνών Κερκίνης και Δοϊράνης και είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (4,7 ρίχτερ σύμφωνα με τους σεισμογράφους του Σεισμολογικού Σταθμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και ακολούθησε αμέσως μετά δόνηση 3,1 Ρίχτερ. Όλες οι δονήσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν επιφανειακές και είχαν το ίδιο επίκεντρο.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 00:13, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, μεγέθους 4 Ρίχτερ, 8 χλμ. βορειοανατολικά του Δροσάτου και ακολούθησε τρία λεπτά αργότερα δεύτερη δόνηση, 3,8 Ρίχτερ και στις 00:19 τρίτος σεισμός, 3,3 Ρίχτερ.

Η άποψη των σεισμολόγων

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στην περιοχή ανησύχησε τους σεισμολόγους, που σημειώνουν ότι είναι πιθανό να πρόκειται για προσεισμική ακολουθία και να υπάρξει ισχυρότερη σεισμική δόνηση.

«Σμήνος” σεισμών που έγιναν αισθητή σε όλη την κεντρική Μακεδονία. Είναι κάτι που παρατηρείται πολλές φορές στον ελληνικό χώρο και έχει να κάνει με τα ρήγματα της περιοχής», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Από την εμπειρία μας διαπιστώνουμε ότι οι σεισμοί δεν θα σταματήσουν αμέσως. Θα υπάρξει εξέλιξη της δραστηριότητας. Είμαστε επιφυλακτικοί τις πρώτες ώρες», συμπλήρωσε και συμβούλεψε τους κατοίκους της περιοχής να μην μπουν σε παλιά σπίτια.

«Είχαμε περισσότερες από δέκα δονήσεις άξιες αναφοράς από τις 12:13 το βράδυ. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός των 4,7 ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός. Πρόκειται για την σερβομακεδονική ζώνη η οποία έχει δώσει δονήσεις αρκετά μεγαλύτερες κατά το παρελθόν» δήλωσε στο thestival.gr ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου