Monday, 20 January, 2025

H σύγχρονη πραγματικότητα από ένα Ερευνητή Μηχανικό στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Γιαννιτσών

H σύγχρονη πραγματικότητα από ένα Ερευνητή Μηχανικό στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Γιαννιτσών 

Με μια εξαιρετική ομιλία, στην ασφυκτικά κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πέλλας, συνεχίσθηκε η παρουσίαση των εκδηλώσεων του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών που διοργανώνει πάντα με ιδιαίτερη επιτυχία εδώ και 19 συνεχή χρόνια η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών “Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ” σε αγαστή συνεργασία με την ΔΗΚΕΠΑ Δήμου Πέλλας.

DSC08167

            Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης με θέμα: “Η αποπληρωμή ενός χρέους. Ένας ερευνητής μηχανικός μιλάει για την σύγχρονη πραγματικότητα”, ήταν ο Γιαννιτσιώτης καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Χατζηαβραμίδης Δημήτριος, ο οποίος έζησε το πρώτα 18 χρόνια της ζωής του στη πόλη των Γιαννιτσών, ήλθε μετά από χρόνια και μοιράσθηκε με τους συμπολίτες του τις σκέψεις του για τα προβλήματα των καιρών μας.

DSC08156---Copy

 Σαν μηχανικός έχει υιοθετήσει τον επιστημονικό τρόπο σκέψης και η ομιλία του εστιάσθηκε στις σημερινές προκλήσεις για τον άνθρωπο όπως είναι η κλιματική αλλαγή, το χάσμα “των εχόντων” και “μη εχόντων”, η ορθολογική διαχείριση των πόρων και η παγκοσμιοποίηση.

    Αφού αρχικά έφερε σε αντιδιαστολή την ηλικία του σύμπαντος ( 300 δισεκατομμύρια χρόνια ) με τον παράγοντα άνθρωπο ( μέσος χρόνος χτυπήματος της καρδιάς του 1 δευτερόλεπτο), ανέφερε  χαρακτηριστικά ότι οποιαδήποτε ανάλυση πρέπει να ξεκινά με κέντρο τον άνθρωπο.

  Για την κλιματική αλλαγή που αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, απαιτείται  παγκόσμια λύση.

 Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνεται. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις σήμερα είναι της κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες χωρίς μεγάλα έξοδα και με μικρό αριθμό προσωπικού, έχουν υπερβολικά κέρδη.

Ως προς την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων παρατηρείται υπερκατανάλωση και ταυτόχρονα υπερπαραγωγή. Όταν η κατανάλωση όμως σε ορισμένες χώρες υπερβαίνει την παραγωγή, οι χώρες αυτές αναγκάζονται να δανεισθούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και έτσι να δημιουργείται το δημόσιο χρέος. Ο δανεισμός είναι καλός όταν αυξάνει το ενεργητικό της χώρας, ενώ θεωρείται κακός όταν στοχεύει στην αποπληρωμή τόκων και συσσωρευμένων χρεών. Η ανισόρροπη διαχείριση των φυσικών πόρων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, επιφέρει την άνιση ικανοποίηση των βασικών αναγκών των “μη εχόντων”.

 Οι παράγοντες που επηρεάζουν το άνθρωπο όπως η υγεία, η εργασία, η στέγαση, η εκμετάλλευση της ενέργειας, η ποιότητα ζωής, η βιώσιμη ανάπτυξη και οι πάσης φύσεως καινοτομίες, αναλύθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και αρκετά παραστατικά από τον κ. Χατζηαβραμίδη, ο οποίος πρόσφατα (2014) βραβεύθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Χημικών Μηχανικών για την συμβολή του στην επιστήμη και το επάγγελμα του Χημικού Μηχανικού.

  Η εισήγησή του βασίσθηκε σε δεδομένα για την ανάλυση των προβλημάτων και για την επίλυσή τους, προσπάθησε και παρέθεσε τον αναγκαίο αριθμό προσεγγίσεων.

 Και κατέληξε με την “οικονομικά προσιτή αριστεία” όπως χαρακτηριστικά την διατύπωσε:  “Περισσότερα(οφέλη), από λιγότερα (φυσικοί πόροι) για περισσότερους (ανθρώπους)”,  που ήταν και το βασικό νόημα της όλης του παρουσίασης.                                                             Στην εκδήλωση μεταξύ των επισήμων παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Γιαννιτσών με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε τον κ. Χατζηαβραμίδη για την ενδιαφέρουσα εισήγησή του, ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό έχουν συνεργασία μαζί του  για θέματα που αφορούν τον Δήμο.

        Η επόμενη εκδήλωση του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου έχει προγραμματισθεί για την Δευτέρα 18 Απριλίου 2015 και ώρα 20.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στα Γιαννιτσά, με ομιλητή τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ινζεσίλογλου Νικόλαο και θέμα: “Περί της Νεοελληνικής Εθνικής Ταυτότητας”.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου