Α. Ρυσάφης: «Αυτό που προκύπτει από τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι ότι οι Δήμοι θα χάσουν την αυτοδιοίκηση τους»
Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας ο Αντώνης Ρυσάφης στην τοποθέτηση του τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση οι καταθέσεις του κάθε πολίτη δεν ανήκουν στο κράτος, έτσι δεν του ανήκουν και οι καταθέσεις των Δήμων». Αναφέρθηκε επίσης στο τρόπο που η κυβέρνηση επέλεξε να πάρει τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων λέγοντας «Εάν το κράτος, η χώρα μας, έχει πλέον ανάγκες για την κάλυψη ων υποχρεώσεων μας οφείλει δημοκρατικά να ζητήσει από τον κάθε πολίτη και τον κάθε Δήμο, να βοηθήσει την κατάσταση. Είτε με διμερή αποδεκτό εσωτερικό δανεισμό (έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου) είτε με αύξηση φόρων. Αλλιώς καταλύεται κάθε έννοια συνταγματικότητας.»
Συγκεκριμένα ανέφερε: « Όλοι μαζί έχουμε πλέον αντιληφθεί την κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης, στην οποία βρισκόμαστε. Οι περιστάσεις απαιτούν εθνική συνεννόηση και συνεργασία. Σ΄ αυτό το σημείο δεν πιστεύω να διαφωνεί κανείς. Η Ενωτική Δράση, ως δημοτική παράταξη, ήταν και είναι υπέρ της δημόσιας διαβούλευσης για σημαντικά θέματα που αφορούν τον τόπο. Το ίδιο απαιτούμε να εφαρμόζουν και οι κυβερνήσεις μας, για σημαντικά εθνικά θέματα.
Δεν πιστεύουμε ότι στις προθέσεις της κυβερνήσεις είναι να βλάψει τη χώρα. Απεναντίας, προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει μια βιώσιμη λύση στο μεγάλο πρόβλημα της χώρας, που είναι το χρέος μας. Στο βωμό αυτό έκρινε, αυθαίρετα και μονομερώς, πως τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων θα της ήταν προσωρινά χρήσιμα. Με την ίδια λογική, μπορεί αύριο και οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, αξίας 130 δις Ευρώ να θεωρηθούν ταμειακά διαθέσιμες, και να απαιτηθεί μονομερώς να χρησιμοποιηθούν και αυτά. Και θέτω σε αυτή τη βάση, για να γίνει κατανοητό στον καθένα, πως ναι μεν το πρόβλημα της Ελλάδος είναι και πρόβλημα του κάθε πολίτη και του κάθε Δήμου, αλλά όπως σε καμία περίπτωση οι καταθέσεις του κάθε πολίτη δεν ανήκουν στο κράτος, έτσι δεν του ανήκουν και οι καταθέσεις των Δήμων.
Διότι όπως ο κάθε πολίτης έτσι και ο κάθε Δήμος έχει την ανεξαρτησία του. Το μερίδιο που του αναλογεί για την συμμετοχή του στην δομημένη δημοκρατία που έχουμε, το εξασφαλίζει πληρώνοντας τους φόρους που του αναλογούν.
Εάν το κράτος, η χώρα μας, έχει πλέον ανάγκες για την κάλυψη ων υποχρεώσεων μας οφείλει δημοκρατικά να ζητήσει από τον κάθε πολίτη και τον κάθε Δήμο, να βοηθήσει την κατάσταση. Είτε με διμερή αποδεκτό εσωτερικό δανεισμό (έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου) είτε με αύξηση φόρων. Αλλιώς καταλύεται κάθε έννοια συνταγματικότητας.
Οι Δήμοι της χώρας μας, στην λειτουργία τους χαρακτηρίζονται από το ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ. Με τις ασάφειες που περιέχονται στην πολυσυζητημένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν προκύπτουν ξεκάθαρες διαδικασίες λειτουργίας του εγχειρήματος, ούτε χρονική διάρκεια εφαρμογής. Αυτό που προκύπτει από τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι ότι οι Δήμοι θα χάσουν την αυτοδιοίκηση τους, την αυτοτέλεια και την ανεξάρτητη λειτουργία τους»