Διήμερες εκδηλώσεις μνήμης για τον Μακεδονομάχο Γκόνο Γιώτα
Ο Δήμος Πέλλας, η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. Πέλλας, η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία «Ο Φίλιππος» και ο Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων «Γκόνος Γιώτας» πραγματοποίησαν διήμερες εκδηλώσεις μνήμης για τον οπλαρχηγό – Μακεδονομάχο Γκόνο Γιώτα, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, όπου φέτος συμπληρώθηκαν εκατόν πέντε χρόνια μετά το θάνατο του.
Το απόγευμα του Σαββάτου, τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του οπλαρχηγού στα Κοιμητήρια της ενορίας Μητροπόλεως Γιαννιτσών ενώ το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε μνημοσύνο στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών και ομιλία από τον Θεολόγο – Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας «Ο Φίλιππος» Βασίλειο Πόπτση, κατά την Θεία Λειτουργία.
Στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση Στεφάνων στην πλατεία Γκόνου Γιώτα στα Γιαννιτσά.
Ο Γκόνος Γιώτας
Ο Γεώργιος (Γκόνος) Γιώτας (1880-1910) ήταν Μακεδονομάχος που έδρασε στην περιοχή των Γιαννιτσών. Ξεκίνησε τη δράση του τον Οκτώβριο του 1904, σαν οδηγός της ομώνυμης λίμνης και βοήθησε στην επιστροφή έξι χωριών από την Βουλγαρική Εξαρχία στο Πατριαρχείο.
Το Μάρτιο του 1905 πέρασε στο πρώτο συγκροτημένο ελληνικό σώμα. Τον επόμενο χρόνο συνεργάστηκε με τον Καπετάν Άγρα, καταφέρνοντας σημαντικές επιτυχίες. Από το 1908 άρχισε να δρα με δική του ομάδα, ενώ στο τέλος του ίδιου χρόνου κατέφυγε στην Αθήνα. Σκοτώθηκε σε συμπλοκή με οθωμανικό απόσπασμα στη λίμνη των Γιαννιτσών στις 12 Φεβρουαρίου 1911, μετά από προδοσία. Ήταν 31 ετών. Λιγόλογος, σοβαρός, αξιοπρεπής, ήταν γεννημένος αρχηγός καί σωστός άνδρας. Ο στρατηγός Κάκκαβος, που είχε τότε την όλη διεύθυνση στην περιφέρεια Γιαννιτσών, τον ονόμασε «το στοιχειό» της λίμνης.